directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 15:56 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Crisi, finançament, corrupció, grip porcina, consultes i Barça

Adéu al 2009 amb un resum de les notícies més destacades

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

A dia 31 de desembre tanquem les portes d'un 2009 que ha deixat un notori volum informatiu en tots els àmbits. Des de directe!cat us oferim un resum de l'actualitat de més ressò a nivell polític, econòmic, judicial, social i cultural d'aquest any que ja s'acaba. Un any on, econòmicament, han estat ben presents una intensa recessió, els expedients de regulació d'ocupació i l'increment de l'ocupació. En política, en canvi, destaquen el nou sistema de finançament fruit de grans tensions amb el Govern espanyol, la incògnita de la sentència del TC al voltant de l'Estatut i la política esquitxada pels casos de corrupció Millet i Pretòria. A nivell social, destaquen el virus de la grip porcina i els enfrontaments entre els agents dels Mossos i els anomenats anti-Bolonya.
2009
Comparteix
   

Pla polític: nou finançament, consultes sobiranistes i corrupció a l'ordre del dia
Catalunya s'ha dotat aquest 2009 d'un nou sistema de finançament després d'una intensa negociació política a vàries bandes que va causar les major tensions vistes fins ara entre PSC i PSOE, així com entre el propi PSC i Esquerra, reticent a donar el vist-i-plau als números de la ministra Salgado. Finalment, els republicans també van avalar l'acord i el Govern va poder continuar unit.

El que no s'ha resolt en l'exercici d'enguany, en canvi, és la incògnita que suscita la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) respecte al text de l'Estatut de Catalunya, que encara resta en llista d'espera. Sí que s'han destapat, però, diversos casos de corrupció política com el de Fèlix Millet o l'operació Pretòria que han causat un fort enrenou i grans canvis en el panorama polític català. Les consultes per la independència de Catalunya també han tingut el seu protagonisme, sempre amb Arenys de Munt com a referent, i que van fer que el president d'ERC, Joan Puigcercós, arribés a valorar que havien marcat un abans i un després en la política catalana, sobretot quant a les relacions PSC-ERC.

Altres notícies que no han deixat indiferents els nostres ciutadans han estat l'acord per al traspàs de Rodalies, la sortida d'ERC de Joan Carretero, la LEC divideix el tripartit però uneix Montilla i Mas, Carod tira la tovallola davant Puigcercós, Saura dóna pas a Herrera, Nebrera abandona el PPC i apunta a un nou projecte, etc...)

Pla econòmic: l'any de la crisi
Si hi ha quelcom evident en l'exercici 2009 a nivell econòmic és la intensitat de la recessió, unida als expedients de regulació d'ocupació i l'increment de la desocupació, que ha registrat xifres històriques. En el cas de Catalunya, per primera vegada, el nombre de desocupats registrats ha superat el mig milió de persones. També com a resultat d'aquest any de crisi, s'ha procedit obrir negociacions de fusions que donaran pas a una modificació notòria del mapa de les caixes d'estalvi catalanes, que experimentarà un gir de 10 entitats d'estalvi a només 4 caixes a principi de 2010. D'entre altres notícies de referència econòmica que s'han donat al llarg de 2009, ressalten Spanair catalana, Gas Natural autoritzada per absorbir Unión Fenosa, inauguració de la Terminal 1 que fa de l'aeroport del Prat un aeroport de primera divisió internacional, la inauguració del canal Segarra-Garrigues, La Caixa ven Agbar i compra Adeslas, Lear decideix tancar la planta de Roquetes, tot a punt pel primer vol a Lleida-Alguaire el 17 de gener, etc..)

Pla judicial/policial: Fèlix Millet i el cas Pretòria

L'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet i el cas de corrupció urbanística Pretòria són dos dels assumptes que han marcat aquest 2009 en l'àmbit de la crònica negra, i probablement també ho faran durant el 2010. Millet i Jordi Montull, han reconegut haver desviat uns tres milions d'euros per a despeses privades, però les auditories apunten que el desfalc podria superar els 23 milions. Són xifres que podrien ser superades per les pèrdues en els comptes d'algun dels ajuntaments afectats per la corrupció urbanística que investiga el jutge Garzón i que ha esquitxat personalitats importants del PSC, CiU i PP. Mentrestant, els tres cooperants segueixen segrestats.

Pla social: la grip porcina i els aldarulls per Bolonya
Si hi ha un protagonista absolut aquest 2009 en el mitjans de comunicació d'arreu del món aquest 2009, aquest és sens dubte el virus A/H1N1, el causant de la grip porcina o grip nova. Els enfrontaments entre els agents dels Mossos d'Esquadra i els estudiants anti-Bolonya també van marcar un punt d'inflexió en l'actualitat informativa del 2009: més de 30 periodistes gràfics van ser agredits pels Mossos mentre cobrien aquests aldarulls. El 2009 també ha vist com naixia la nova Llei d'educació de Catalunya i com les farmàcies ja podien vendre sense recepta del metge la polèmica pastilla del dia després, així com que el nou calendari escolar avança l'inici del curs al 7 de setembre i introdueix una setmana blana al febrer.

Pla esportiu: el Barça ho guanya tot
Esportivament parlant, l'any que s'acaba es recordarà sobretot per les victòries del Barça a totes les competicions en què ha participat -Champions i Mundial de Clubs inclosos-, la victòria de la USAP a la lliga francesa, l'anell aconseguit per Pau Gasol a la NBA i el pas del Tour de França per Barcelona i l'elecció de Johan Cruyff com a nou seleccionador català.

Pla cultural: corrupció al Palau de la Música i venda del llegat Centelles

Bona part de l'actualitat cultural d'aquest 2009 ha tingut com a base el descobriment del delicte de Millet i Montull a una de les principals institucions emblemàtiques com és el Palau de la Música. També la venda del llegat Centelles al ministeri espanyol de Cultura ha tingut el seu ressò en tant que ha enfrontat els fills del fotoperiodista, la Generalitat i l'Estat. La conselleria de Cultura considera 'deslleial' l'actitud del govern espanyol i dels fills del fotògraf Agustí Centelles. Finalment, també destaca la futura Llei del Cinema obligarà a distribuir el mateix nombre de còpies de pel·lícules en català que en castellà.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Sílvia fletxa Amer
1 de gener de 2010, 11.09 h

Ex, que encara que ho repeteixis, una mentida és una mentida!

Perquè no oblides la campanya una estoneta i mires el què passa?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
1 de gener de 2010, 09.00 h

Potser si que hi haurá govern de coalició fet per independentistes, el que exclou als P$OEmontillistes d'ERC.



Un govern CiU-ERC seria el mateix que la "sociovergència", perqué ERC és P$OE, perqué el candidat d'ERC és aquest:



http://www.youtube.com/watch?v=19_v90vmP80&feature=related


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Sílvia fletxa Amer
1 de gener de 2010, 03.18 h

Gràcies pel recull.







((EX I PESATS CONTRA LA POLÍTICA, a prendre pel sac!



A aquest pesat ex que sempre va deixant la seva cagarada..... entenc que amb "nacionalista" es refereix a CiU, o és que ha canviat el tarannà, ha vist per on van les coses, i avui està parlant de la coalició per la independència?

Diria que no, que segueix amb el conte de la majoria de CiU. Però, que no veu que la gent ja no volem majories absolutes? Que no veu que els ca... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
31 de desembre de 2009, 08.16 h

Al proper Govern, nacionalista, és clar, li costará un esforç titànic redreçar tots els desastres perpetrats pel tripartit.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.