directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 16 de juny de 2024 16:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

LLIBRES EN DIRECTE fletxa

publicitat


Dimarts, 18 d'agost de 2015 14:00 h

[RESSENYA] BELLESGUARD. DE LA RESIDÈNCIA DE MARTÍ L'HUMÀ A LA TORRE DE GAUDÍ

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant carregant


Comparteix







Etiquetes

Josep Maria Vall

 

Dex Editorial

Barcelona, 2014

150 pàgines

20,00 €

 

L'editor Josep Maria Vall, ha posat fil a l'agulla per a resseguir l'apassionant història de la torre de Bellesguard, a Barcelona, més coneguda com a Casa Figueras, que ha esdevingut un dels edificis més brillants is simbòlics d'Antoni Gaudí, al llibre Bellesguard. De la residència de Martí l'Humà a la Torre de Gaudí (Dux Editorial, 2014)

 

Els barcelonins coneixen actualment l'edifici per ser una de les obres de Gaudí que es poden visitar a la ciutat i per ser la seu de la universitat Abat Oliba. Va ser l'any 1900 que Gaudí va rebre l'encàrrec la construcció d'un nou edifici als terrenys propietat de Joan Figueras. La finca es trobava en un estat ruïnós. Gaudí, coneixent el passat d'aquella finca, va voler fer un homenatge a la memòria del rei Martí l'Humà, en estil modernista medievalitzant de reminiscències neogòtiques, però, com diu Josep M. Vall "amb el segell inconfusible de la genialitat gaudiniana".

 

I és que, efectivament la història d'aquell indret era llarga i amb una importantància destacada en la història de Catalunya. El rei Martí l'Humà, el darrer monarca català de la Corona d'Aragó, va adquirir la finca per a edificar-hi un palau emmurallat en el que passà els darrers anys de la seva vida. Martí I hi va fer repòs i també hi va dirigir els seus estats. Vall recorda que "del 1408 al 1410, la torre va ser testimoni dels darrers anys de la dinastia reial del casal de Barcelona i allà s'hi van viure una munió de fets decissius per al futur de Catalunya".

 

Com indica el Dr. Jaume Brufau, al pròleg del llibre, "és aquesta un síntesi ben documentada i d'àgil lectura d'una època decissiva de la nostra història". I és que, al fil de l'edifici mateix, Josep M. Vall ens proposa una apassionant incurssió en la història de Catalunya d'ença del regnat de Pere el Cerimoniós i fins avui mateix en què l'edifici és seu universitària. Episodis de la nostra història hi desfilen amb apassionant narració i no menys captivadora lectura: la creació del Consell de Cent barceloní, el domini de Sicília i l'aventura sarda, el regnat de Martí l'Humà en allò polític però també en destaca l'autor la seva vessant com a mecenes artífex de grans construccions civils i religioses en tots els seus regnes (Poblet, on està enterrat, l'Estudi General de Teologia de Lleida, l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau a Barcelona, l'Hospital de València, entre molts altres). Finalment, la manca de successor per la crisi dinàstica sense precedents va abocar la Corona d'Aragó a la seva desaparició final. Martí I moriria el 31 de maig de 1410 i es posava punt i final a una etapa cabdal de la història de Catalunya.

 

Després de Martí I, l'edifici va contemplar, viure i patir les successives etapes de la historia del país, de la revolta dels segadors el dia de Corpus Christi de 1640 passant per la derrota del 1714, la desamortització de Mandizábal del 1836 i fins a les vicissituds de la dita Guerra Civil espanyola de 1936. Avui dia, com dèiem, a banda de ser un important atractiu turísitc de la ruta gaudiniana, és la seu de la universitat Abat Oliba.

 

Amb la lectura d'aquest llibre un hom té la sensació d'haver fet un viatge vital per una part important de la història de Catalunya. Amb l'excusa de l'edifici, se'ns explica el que hi va passar dins els seus murs i el que va passar al voltant, com si d'una novel·la es tractés. Tot plegat arraulit amb un desplegament gràfic important, amb cartografia, dibuixos i fotografies que atorguen a aquest llibre la categoria de bell volum.

 

Ramon Moreno

 

 




publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat

publicitat





publicitat



publicitat



publicitat



VÍDEOS fletxa

TV3

comentaris


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.