directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 12:27 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

LLIBRES EN DIRECTE fletxa

publicitat


Divendres, 17 d'agost de 2018 11:00 h

La història que no va ser

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant carregant


Comparteix







Etiquetes
Joan-Lluís Lluís reinventa la història amb Jo soc aquell que va matar Franco en un gran exercici literari
 
Jo soc aquell que va matar Franco
Joan-Lluís Lluís
Edicions Proa
Barcelona, 2018
304 pàgines
20,00 €
 
L’habilitat dels grans escriptors és atreure amb qualsevol tipus d’història. Allò important  no són els fets si, ans la manera d’explicar-los. Qualsevol història pot ser explicada, qualsevol narració es pot convertir en realitat a través de la ploma d’un escriptor. I això és el que ha fet, el que ha creat, Joan-Lluís Lluís amb Jo soc aquell que va matar Franco, un llibre que ha estat reconegut amb el Premi Sant Jordi i que esdevé una màgica aventura que entrellaça aspectes històrics, d’altres d’hipotètics o fantasiosos amb, també, una mirada a la societat de les comarques nord-catalanes. Tot plegat cosit, de manera bella, per la literatura fresca, treballada de Lluís.
 
Convulsa història del segle XX
 
La vida d’Agustí Vilamat, nascut el 1916, transcorre en paral·lel als grans esdeveniments de la primera meitat del segle XX. La dictadura de Primo de Rivera, les il·lusions de la República, el Govern de la Generalitat, la inestabilitat política i el cop feixista que porta a la dita Guerra Civil. Una guerra que els catalans van perdre; molts van morir i d’altres van emprendre el camí de l’exili, on, tampoc van ser gens ben rebuts pel govern francès. Però la història no acaba el 1939 i Franco declara la guerra als països aliats i s’implica en la II Guerra Mundial. La frontera espanyola avança cap al nord i l’Agustí es converteix en un resistent, ell que tota la vida ha treballat amb paraules, enamorat dels diccionaris, borni de petit... es veu implicat en aquella lluita armada per recuperar les llibertats, en unes contrades en què parlen la seva mateixa, però que tenen el cor dividit entre Catalunya i França. I sí, els aliats guanyen la guerra i Franco perd, i l’Agustí serà protagonista dels moments decisius....
 
Joan-Lluís Lluís ha dibuixant una bella història literària, atractiva i seductora, amb una aventura que la seva literatura fa creïble i real. La història podia haver anat de manera diferent, i seguint les paraules de Pere Quart, ell l’ha somiat i l’ha refet. Però aquella Història, amb majúscules, és feta per petites històries particulars, d’homes i dones que han lluitat per a escriure-la, persones anònimes, amb d’altres dedicacions i inquietuds, com Agustí Viladamat, dedicat a la paraula, als mots, a la llengua que també parlen en aquelles contrades veïnes, però que tenen el cor dividit.
 
Jo soc aquell que va matar Franco és un gaudi dels sentits literaris, un llibre curosament treballat i construït en la seva literatura. Assaborim cada pàgina, amb les seves descripcions de situacions, moments i entorns narrats amb detall, alguns amb humor refinat o amb dramatisme contingut. Un llibre per a reflexionar i degustar amb delit.
 
Ramon Moreno
@RamonMoreno1967
 


publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat

publicitat





publicitat



publicitat



publicitat



VÍDEOS fletxa

TV3

comentaris


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.