directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 19 de maig de 2024 10:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Una exposició mostra la destrucció i la posterior reconstrucció causades per la Batalla de l'Ebre

Es pot veure a l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

 L'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre inaugurarà divendres al vespre l'exposició 'Imatges de guerra i reconstrucció de la Ribera d'Ebre (1938-1960)'. La mostra consisteix en un recull de fotografies i documents on es mostren diversos espais de la comarca on es desenvolupà la Batalla de l'Ebre, remarcant el potencial destructor dels bombardejos aeris i la tasca de reconstrucció, posterior al conflicte, empesa per la Dirección General de Regiones Devastadas. L'exposició es podrà visitar, a la sala polivalent de l'arxiu, entre el 12 i el 23 de desembre, de dilluns a divendres.

Comparteix
   

L'exposició s'estructura en tres grans nuclis temàtics. El primer recull diverses instantànies del conflicte armat a Móra d'Ebre, Miravet, Ascó i Flix, posant èmfasi en el potencial destructiu de la batalla, el segon mostra imatges aèries dels bombardejos de l'Aviazione Legionaria Italiana a diverses poblacions riberenques (Móra d'Ebre, Garcia, Ascó, Flix, Vinebre i Riba-roja d'Ebre).

Finalment, a l'últim apartat, es fa una síntesi del procés reconstructiu posterior a la Guerra Civil a les dues poblacions de la Ribera d'Ebre adoptades per Franco (Móra d'Ebre i Benissanet), a partir d'imatges i fragments dels llibres d'actes municipals d'ambdós municipis.

Per elaborar l'exposició l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre s'ha nodrit d' imatges cedides per diversos arxius i biblioteques catalans i espanyols. (Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès, Arxiu Municipal de Flix, Centre d'Història Contemporània de Catalunya, Biblioteca Nacional de Madrid i Archivo del Partido Comunista de España), a més d'utilitzar documentació dels fons municipals de Móra d'Ebre i Benissanet, actualment en custòdia al propi centre, que han servit per il·lustrar documentalment el procés reconstructiu posterior a la Guerra Civil.

La inauguració de la mosta comptarà amb la presència de Josep Solé Biosca, alcalde de Móra d'Ebre; Josep Solé Arnal, president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre; Xavier Vega Castellví, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació a les Terres de l'Ebre i Enric Cobo Barri, Cap de Servei de Coordinació General d'Arxius de la Generalitat de Catalunya.

L'exposició es podrà visitar, a la sala polivalent de l'arxiu, entre el 12 i el 23 de desembre, de dilluns a divendres de nou del matí a dues del migdia i de dos quarts de quatre a les sis de la tarda, i el dissabte 13 de desembre d'onze del matí a una del migdia. Coincidint amb l'exposició, el dissabte dia 13 de desembre pel matí, l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre portarà a terme la segona Jornada de Portes Obertes que permetrà visitar les instal·lacions del centre a les onze i les dotze del migdia.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
El vaixell espanyol naufragaria si no fos per l’aportació catalana

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.