directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 30 d'abril de 2024 19:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Foment i Generalitat tancaran dijous l'acord pel traspàs de Rodalies

La negociació dura des que es va aprovar l'Estatut, ara fa tres anys

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El ministre espanyol de Foment, José Blanco, ha dit avui al Congrés que el proper dijous es tancarà l'acord per al traspàs de la xarxa de Rodalies de Renfe a la Generalitat que es farà efectiu al mes de juliol. L'anunci oficial s'ha produït després de la reunió que el ministre de Cooperació Territorial, Manuel Chaves, ha mantingut amb el conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura. El president espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, havia arribat a prometre el juliol del 2007 al Congrés -en resposta a la intervenció del portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida- que el traspàs ja seria efectiu el gener del 2008, tenint en compte que és una competència prevista al nou Estatut, aprovat el 2006.
tren renfe ferrocarrils rodalies vies trens
Comparteix
   

Fonts anònimes de la Generalitat, citades per l'emissora Catalunya Informació, mostren el seu recel envers l'anunci de Blanco i dubten que dijous es tanqui cap acord, per bé que reconeixen un canvi de tarannà al ministeri després de la marxa de Magdalena Álvarez.

Tot amb tot, el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ja ha alertat que 'el Govern acceptarà un model de finançament a la baixa' i que 's'intentarà presentar-lo juntament amb alguna transferència important, com és el cas de Rodalies'.

Blanco ja es va reunir a mitjan d'abril amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, i li va prometre 1.000 milions d'euros i 90 km de vies més que els que té previstos per a les Rodalies de Barcelona.

Desdoblament de la N-240

El ministre de Foment també s'ha compromès a donar una 'solució definitiva' abans d'acabar l'any al desdoblament de la N-420 per definir el traçat final de l'autovia A-68 que ha d'unir l'Aragó amb Catalunya i el País Valencià. Creu que s'han de tenir en compte 'els interessos legítims' de la Generalitat però també la del govern del País Valencià i esperar el resultat de l'estudi tècnic i ambiental per decidir si finalment es fa el desdoblament.

Reunió Chaves-Saura


El finalitzar la trobada amb Chaves el conseller Saura ha assegurat que en la Comissió Bilateral de la primera quinzena de juliol es provarà de tenir formalitzats els traspassos de Rodalies i d'inspecció de treball perquè 'siguin efectius a partir d'aquesta reunió'. Saura, que ha destacat 'l'excel·lent receptivitat' de Chaves, també ha apuntat que el ministre s'ha compromès a donar resposta als grans temes de desenvolupament autonòmic que resten pendents.

En la reunió d'aquest dimecres, Saura i Chaves han abordat el calendari de transferències que ja s'havien començat a negociar amb Elena Salgado, que a més de Rodalies de Renfe inclouen les beques i els ajuts a l'estudi universitari i no universitari, la inspecció de treball, l'ordenació del sector pesquer, la titularitat de les biblioteques provincials, els múltiplex digitals, l'assegurança escolar i la titularitat de l'Observatori meteorològic del Turó de l'Home.

El conseller també ha reclamat que s'impulsi la presència de representants de la Generalitat en organismes com el Banc d'Espanya, la CNMV, Adif i Renfe, segons marca l'Estatut, i ha recordat a Chaves que cal modificar lleis com la Llei Orgànica del Poder Judicial per adaptar-les al nou marc normatiu català.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
29 d'abril de 2009, 13.12 h

Ara només falta que ens donguin la pela! Com a mínim espero que ara els trens arribin a l'hora!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
29 d'abril de 2009, 12.59 h

traspàs sense trens ni vies.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.