directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 30 d'abril de 2024 11:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Neix la Xarxa d'Entitats Europeistes de Catalunya per fer de lobby català a Brussel·les

Agrupa les sis associacions que ja vetllaven pels interessos del Principat

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Els europeistes catalans han fet front comú aquest dilluns a Brussel·les per reivindicar 'una millora de la participació de Catalunya' en la governança d'una Unió Europea més 'federal'. La nova Xarxa d'Entitats Europeistes de Catalunya (XEEC) neix per articular-se com un lobby català a Brussel·les i com a lobby proEuropa a Catalunya, i agrupa sis entitats: La Fundació Catalunya Europa de Pasqual Maragall, l'Associació Horitzó Europa, l'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya, la Joventut Europea Federalista de Catalunya, el Consell Català del Moviment Europeu i l'Associació de Diplomats de la UE. La presentació de la XEEC ha aplegat eurodiputats de tots els partits catalans amb representació a l'Eurocambra.

Comparteix
   

'Donar més pes al Comitè de les Regions perquè les regions amb poder legislatiu tinguin l'oportunitat de constituir-se en un segon nivell, perquè no és el mateix una regió que gestiona competències bàsiques que un país com Catalunya amb poder legislatiu' és un dels objectius de la Xarxa d'Entitats Europesites de Catalunya que s'ha presentat aquest dilluns a Brussel·les, segons ha explicat Ignasi Centelles, representant d'Horitzó Europa. En aquest sentit, el manifest presentat per la Xarxa subratlla la 'innegable vocació europea' de Catalunya, exigeix incrementar la 'participació catalana en la formulació de la política europea de l'estat espanyol' i aposta per reforçar iniciatives com l'Euroregió Pirineus Mediterrània.

La creació de la Xarxa és fruit de l'experiència positiva en les eleccions europees, en què les entitats europeistes van treballar juntes i van adonar-se 'que, si ens aplegàvem, la nostra veu tenia molta més força per fomentar el procés d'integració europea', segons ha declarat Max Vives-Fierro, representant de la Fundació Catalunya Europa. Una creació que, a més, coincideix amb la imminent posada en marxa del Tractat de Lisboa i de la presidència de torn espanyola. Juntes, les entitats europeistes pretenen evitar seguir 'duplicant esforços' i, per contra, poder 'fer lobby català a Brussel·les i lobby europeu a Catalunya', sempre des de la transversalitat política.

De fet, a l'acte hi han assistit eurodiputats de tots els partits catalans amb representació al Parlament Europeu –socialistes (Maria Badia i Raimon Obiols), d'ERC (Oriol Junqueras), d'ICV Raül Romeva, i, fins i tot, del PP (Santiago Fisas). Només l'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, no ha pogut assistir a l'acte perquè participava en una reunió del grup liberal a Berlín, tal com l'ha excusat Junqueras.

El manifest


El manifest (pdf) de la nova Xarxa d'Entitats Europeistes de Catalunya adverteix que 'Europa és incompleta sense la realitat catalana' i crida la 'societat civil' a fer 'rellevant i legítima aquesta presència reivindicant el seu lloc en els espais de decisió europea'. La Xarxa denuncia que les institucions comunitàries són 'encara massa dèbils davant la fortalesa dels Estats membres' i que la política europea segueix 'molt centrada en les relacions interestatals'. És per això que vol 'convèncer el govern espanyol perquè sol·liciti i negociï l'oficialització de la llengua catalana a les institucions europees', reformant el reglament 1/58.

Les sis entitats europeistes catalanes, a més, alerten de 'l'estancament dels nivells de sentiment europeu' i del 'desconeixement de les institucions europees' i demanen avançar cap a la 'federació dels pobles d'Europa, tot respectant la naturalesa plurinacional i plurilingüe del continent'. La Xarxa reivindica que es pugui preveure 'la possibilitat d'ampliar la UE a totes les nacions europees', incloent l'ampliació 'interna', és a dir, que si nacions com Escòcia o Catalunya s'independitzen es converteixin en Estat membre de la Unió.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.