Homs reivindica 'la legitimitat democràtica' del pacte fiscal
Es presenta al Palau un llibre sobre els 650 anys d'història de la Generalitat de Catalunya
El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat aquest dimecres que la reivindicació dels drets històrics 'no és un privilegi'. Fins i tot ha recalcat que és una 'absurditat' plantejar-ho en aquests termes. Homs ha recalcat que s'ha de reivindicar 'la legitimitat en termes democràtics dels nostres drets històrics, sinó voldria dir que acceptem que el que és producte de les guerres és el que acaba imposant-se al cap del temps'. D'aquesta forma, ha reivindicat la 'legitimitat democràtica' del pacte fiscal. El portaveu del Govern ha recordat que altres territoris, en referència a Euskadi i Navarra, han aconseguit mantenir els drets històrics amb instruments com el concert.
Homs ha fet aquestes declaracions en la presentació del llibre 'Història de la Generalitat de Catalunya. Dels orígens medievals a l'actualitat, 650 anys'. Aquesta és una obra científica d'alta divulgació que cobreix tota la història de la Generalitat.En aquest context, el portaveu del Govern ha dit que una de les virtuts que té, entre d'altres, conèixer la història és que pot arribar a donar eines de cara el futur o per plantejar ara en el present batalles per guanyar en el futur. Ha explicat que observant el llibre ha vist que als inicis de la institució de la Generalitat, que s'anomenava Diputació del General, aquesta es va consolidar 'per la continuïtat temporal, per la creació d'impostos propis i l'emissió de deute públic'. Homs ha recordat que ara hi ha continuïtat i emissió de deute públic i 'falta això dels impostos propis'.
A l'acte també hi han intervingut M. Teresa Ferrer i Mallol i Josep M. Roig, directora i coordinador de l'obra, respectivament. 'Volíem fer una tarja de presentació per tots els que s'interessessin del nostre autogovern', ha dit Roig. Així mateix, el director de l'IEC, Salvador Giner, ha remarcat les arrels de la Generalitat són molt remotes i antigues. 'Tenim un país capdavanter en la història europea', ha apuntat. En aquest sentit, ha dit que Catalunya 'és capdavantera i és un fet en el sistema de fets i convivència'.
'Història de la Generalitat de Catalunya. Dels orígens medievals a l'actualitat, 650 anys' va ser encarregat per la Generalitat a la Secció Històrico-Arqueològica de l'IEC per commemorar el sis-cents cinquantè aniversari del naixement 'd'una de les institucions històriques més significatives i més originals en el context europeu i que ha tingut un recorregut més llarg', com ha destacat Ferrer i Mallol a la introducció del volum.
El llibre està dividit en tres blocs, època medieval, època moderna i època contemporània, que inclouen diferents capítols, escrits cada un per un especialista en la matèria. Els capítols corresponents a l'època medieval segueixen dues línies, una d'estrictament cronològica i una altra sobre l'estudi de l'economia i la nova fiscalitat administrada per la Generalitat. Hi ha cinc capítols que analitzen l'evolució de la Diputació del General a l'edat moderna, i el capítol titulat 'Catalunya sense Generalitat' enllaça l'antiga Generalitat i la contemporània, que és analitzada fins a l'any 2004.