directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 24 de maig de 2024 01:56 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Una nova oficina promourà i coordinarà projectes i mesures d'impuls de l'occità

Denominada aranès a la Val d'Aran, és llengua oficial a Catalunya

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts el Programa per a la creació de l'Oficina "Occitan en Catalonha" (OC), que tindrà com a objectiu promoure i coordinar projectes i mesures d'impuls de la llengua occitana. Aquest nou organisme també garantirà el desplegament adequat de la condició de llengua oficial que el nou Estatut atorga a aquesta llengua. Aquesta oficina es crea a proposta del vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira.
escut occità
Escut occità

Comparteix
   


Etiquetes
La creació de l'oficina es fa en compliment de l'Estatut, que en l'article 6.5 estableix que la llengua occitana, denominada aranès a la Val d'Aran, és la llengua pròpia d'aquest territori i és oficial a Catalunya. A més, l'article 11.2 reconeix, empara i respecta la singularitat de l'Aran com a entitat territorial singular a Catalunya, que ha de ser objecte d'una particular protecció per mitjà d'un règim jurídic especial.

Aquest nou organisme també haurà de fomentar la cooperació i la coordinació amb el Conselh Generau d'Aran en la promoció de l'occità a l'Aran i a Catalunya; coordinar amb les institucions europees l'aprenentatge i l'ensenyament de l'occità, i mantenir un diàleg amb agents socials, entitats o universitats que treballen per la promoció, el coneixement i la difusió de la llengua. Una altra funció serà la de proporcionar assessorament i informació als ciutadans i les administracions catalanes en relació a la difusió, la normalització i l'ensenyament de la llengua i la cultura occitanes.

El Programa de creació de l'Oficina 'Occitan en Catalonha', que estarà adscrita a la Secretaria de Política Lingüística, té una durada màxima de 3 anys. Al seu capdavant hi haurà un director, nomenat pel vicepresident, que haurà de coordinar i impulsar l'actuació dels òrgans adscrits a la Secretaria per redactor i implementar el Programa. També haurà de coordinar l'aplicació i el desenvolupament de les polítiques concretes en els àmbits que fixa l'acord aprovat aquest dimarts pel Consell de Govern.

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha avançat que hi ha la perspectiva futura de crear un consorci entre la Diputació de Lleida, el Conselh Generau, la Generalitat i "si és possible" les administracions franceses per tirar endavant projectes en relació a aquesta llengua.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Intent d’eliminar la llengua catalana de l’escola amb el Pla Pilot d’elecció de llengua

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.