directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 30 d'abril de 2024 11:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

Registren una IP per convocar un referèndum d'independència al marge de la que ja està en marxa

Els signants volen fer exactament la mateixa pregunta que a les consultes encara que la Mesa del Parlament la tombi

Comentaris 47  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

David Vinyals, responsable d'Informàtica de la Coordinadora, membre de Catalunya Estat Lliure (CEL) i associat a Reagrupament; Xavier Borràs, associat a Reagrupament, i Miquel Àngel Gràcia, militant d'ERC i membre de CEL, han registrat aquest divendres al Parlament una Iniciativa Popular (IP) perquè a través de la Llei de Consultes Populars es convoqui un referèndum sobre la independència de Catalunya. A diferència de la IP que van presentar Uriel Bertran i Alfons López Tena, la pregunta que es planteja és exactament la que s'està fent a les consultes sobre la independència. David Vinyals ha explicat a directe!cat que canviar la pregunta seria 'adulterar' la consulta i aposta per mantenir-la i no afegir la frase introductòria que es proposa en l'informe de López Tena, encara que no fer-ho condemni la IP a morir a la Mesa del Parlament. Davant d'aquestes dues opcions, insten la Coordinadora a decidir a quina via dóna suport.
Dos informes jurídics, dos criteris
El 23 de març la Coordinadora presentava un informe jurídic (doc) del professor de la Universitat d'Standford Antoni Abad que sostenia que 'la Llei determina que serà la mesa la que decidirà l’admissió a tràmit o no d’una Iniciativa Popular segons criteris d’oportunitat política, més que jurídica' apostant per tramitar la IP amb exactament la mateixa pregunta que s'està fent a les consultes sobre la independència encara que, tècnicament, no s'ajusti a allò que la Mesa del Parlament pot aprovar entenent que l'aprovació o no depèn de la 'voluntat política'. Amb aquesta via s'admetia que un dels objectius era que CiU i ERC 'demostressin' aquesta voluntat.

El 7 de maig, però, la Coordinadora tornava a presentar un nou informe jurídic (pdf), aquest cop a càrrec d'Alfons López Tena que plantejava que la mateixa pregunta que es fa a les consultes precedida de la frase introductòria 'Per tal que el Parlament de Catalunya porti a terme les iniciatives necessàries per fer efectiva la voluntat popular, ¿Està d'acord que la Nació Catalana esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social integrat en la Unió Europea?' permetria abordar amb garanties tècniques el pas de la IP per la Mesa i forçar el seu debat polític, on al capdavall els partits s'hi haurien de posicionar, al ple del Parlament.

Comença la recollida d'adhesions
Després d'aquest darrer informe la Coordinadora obre el procés per a recollir adhesions per formar part de la comissió promotora de la IP i començar a reunir fedataris per a la recollida de signatures posterior al pas per la Mesa. El procés, en menys de cinc dies, ha aconseguit aplegar més de 4.000 persones.

'Adulterar' l'autodeterminació
En aquest context ha sorprès que David Vinyals, Xavier Borràs i Miquel Àngel Gràcia hagin registrat aquest divendres una IP seguint la tesi de l'informe d'Antoni Abad. Vinyals entén que qualsevol canvi en la pregunta 'és un pas enrere' encara que admet que mantenir-la pot condemnar la proposta a ser rebutjada a la Mesa del Parlament. Al seu parer, el problema de Catalunya està al Parlament i creu que a través de la proposta de López Tena s'està 'adulterant' el dret a l'autodeterminació perquè 'condiciona la independència a un possible pacte constitucional'. Davant d'aquesta evident divisió de criteris Vinyals argumenta que la Coordinadora no ha apostat formalment per seguir l'opció de López Tena i apel·la a una reunió que se celebraria durant la propera setmana per tal que es decideixi quina de les dues vies compta amb el plàcet de la Coordinadora. Segons Vinyals, seria incomprensible que la Coordinadora no donés suport a la pregunta que està plantejant arreu del país.

Precampanya electoral
Per la seva banda, Alfons López Tena sosté que, tècnicament, la Mesa del Parlament no pot acceptar la IP plantejada en els termes que l'han presentat Vinyals, Borràs i Gràcia. Al seu entendre l'acció es correspon més aviat a una 'acció de precampanya' en referència a la militància de Vinyals i Borràs a Reagrupament. D'aquesta manera, RCat podria aprofitar electoralment el 'No' que, per motius merament tècnics, ERC i CiU haurien de donar a la Mesa del Parlament. David Vinyals, però, rebutja aquesta lectura emparant-se en què Miquel Àngel Gràcia és militant d'ERC. Així mateix desvincula la IP de la Conferència Nacional del Sobiranisme que s'ha de presentar dilluns i advoca per 'la celebració d’una conferència unitària per a la independència amb la participació activa de membres acreditats de plataformes i associacions sobiranistes, i dels impulsors de les consultes populars, podria ser el camí per arribar a aquesta candidatura de consens'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#47
Tomppa fletxa Sabadell
8 de juny de 2010, 09.34 h

Es igual quina serà la pregunta fins quan tothom entenen sobre que estem parlant.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#46
apendrepelsac UNIONISTES fletxa SOCIATES i CONVERGENTS
16 de maig de 2010, 13.26 h

Quin desastre mes preparen ara.? i tenen la barra de parlar d'unitat..? i volen donar lliçons de democràcia, regeneració democràtica i patriotisme .? però de que collons estem parlant senyors de R.cat..?.. si ja teníeu poca credibilitat, ara ja només faltava aquesta "acció" per quedar.vos per a sempre mes desacreditats davant de tot el mon independentista.
Que baixi el metge de Puigcerdà i ja pot començar a treure els floroncos de pus del cul reagrupat a tota aquesta patuleia d'imprese... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#45
16 de maig de 2010, 11.00 h

Una pallassada més de Reagrupament. Carretero, de què t'amagues?


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#44
Santi Gual fletxa Castellar del Vallès
16 de maig de 2010, 07.45 h

A mi hem sembla bé que entrin aquesta ILP. Nosaltres no hem de renunciar mai al Referèndum d'Autodeterminació.
Argumentar que "això crea divisió" és una bajenada. O és que només podem fer consultes de costellada? és evident que el govern espanyol no ens deixarà, pero també és una forma de mostrar al món en quina mena d'Estat ens trobem.
I mentres ens neguen el dret a l'Autodeterminació, podem seguir fent Consultes, el simulacre de Referendum, etc... com a mesura de pressió.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
Jordi fletxa Barcelona
16 de maig de 2010, 02.37 h

Això no és un concurs de veure qui és més heroic, i qui s'assembla més al Wiliam Wallace...

Si finalment s'aconsegueix la independència, l'heroïsme consistirà en haver renunciat a certes visions personals en favor de l'interès col·lectiu; de no voler-se convertir en l'ídol de masses en pro de que les coses es facin una vegada i bé.
Clar que sempre hi ha d'haver cares visibles que generin confiança, però aquells qui porten bastant de temps lluitant desinteressadament per això, el... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
Barcelona fletxa Barcelona
16 de maig de 2010, 02.30 h

Aviam, l'objectiu principal és anar tots a la una.... i aquesta altra IP, no crea més que divisió.
Em recorda a les èpoques anteriors del F.C. Barcelona, en que un determinat president feia que gent del seu propi entorn interposés una moció de censura, estant segurs que no prosperaria. Segons els estatuts del Barça, en aquella legislatura, ningú altre en podia interposar cap més.

De veritat, és que no s'entèn.... a que ve que sense dir ni piu, registrin una IP dues persones totalmen... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
Cornellanenc fletxa Cornellà
15 de maig de 2010, 22.38 h

RCat no ha pres aquesta iniciativa. És una iniciativa totalment personal de 2 reagrupats. L'estratègia de RCat no és fer un referèmdum sota la legislació espanyola, impossible i de llarg recorregut. És una estratègia, de la qual ja en sabem el final: comprovar una vegada més que no hi ha res a fer amb Espanya. Ibarretxe ja ho va intentar: per què volem picar ferro fred? RCat proposa que hi hagi 68 diputats declarin la independència de Catalunya i per això cal una candidatura transvers... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 24
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
Santi Gual fletxa Castellar del Vallès
15 de maig de 2010, 21.21 h

Jo el que no vull és tens tornin a pendre el pel als catalans amb un simulacre de referendum amb el que marejaran la perdiu 4 anys més.
Evidentment és millor això que res, però l'objectiu és la pregunta de la consulta sense preambuls.
Jo soc apolític i puc expresar lliurement la meva opinió, aquí hi ha gent descualificant amagant-se covardament sota psudonims. Potser és que tenen algún interès en amagar-se, oi? hi ha molta gent que té por de perdre la poltrona de 6.000 Euros al mes ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 21
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
Nuria fletxa Girona
15 de maig de 2010, 21.21 h

Només volia fer una pregunta:

Perquè el parlament de Catalunya ha d'aprovar la ILP? Tant d'una manera com de l'altre es parla clarament d'independencia
Per tant les tombaran totes dues. No arribarem al procés de signatures... no ens deixaran... a l'estat, i als que governen no els interessa... ja s'en parla prou , ja, amb les consultes populars, per anar-nos deixar anar peixet...

L'única que podria passar és la d'en Lopez Tena, però ja es buscaran alguna excusa.... amb criteris politics,... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
Blai fletxa Barcelona
15 de maig de 2010, 21.03 h

Els reagrupat cada dia es retraten un poc més. No els interesa sumar, només encapçalar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.