directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 30 d'abril de 2024 17:47 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Espinàs: "Hem de resistir amb la duresa del ferro si volem aconseguir el premi de l'or que és la independència"

L'escriptor rep la Medalla d'Or de la Generalitat junt amb Neus Català i Joan Rodés

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- La supervivent de camps de concentració nazis Neus Català, l'escriptor i periodista Josep Maria Espinàs i el doctor Joan Rodés han rebut aquest dilluns la Medalla d'Or de la Generalitat en reconeixement a la seva trajectòria en el camp de la lluita per les llibertats democràtiques, la literatura i la medicina, respectivament. Han rebut el guardó al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat de mans del president, Artur Mas. En aquest context, Espinàs ha dit després de recollir el guardó que agraeix que el Govern li recordi i li exigeixi amb aquesta medalla que s'ha "de resistir amb la duresa del ferro si volem aconseguir el premi de l'or, que és com dir la independència".

Els premiats amb la Medalla d'Or de la Generalitat Neus Català, Josep Maria Espinàs i Joan Rodés amb el president, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, aquest dilluns
Els premiats amb la Medalla d'Or de la Generalitat Neus Català, Josep Maria Espinàs i Joan Rodés amb el president, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, aquest dilluns
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes

Premiats compromesos amb el país i la societat

La Medalla d'Or és la màxima distinció honorífica que atorga el Govern amb la finalitat de reconèixer les persones i col·lectius que, amb la seva aportació, hagin prestat serveis rellevants, destacats, eminents o extraordinaris a Catalunya en els àmbits, polític, social, econòmic, cultural o científic. L'acte ha comptat amb una glossa de cadascun dels guardonats i, seguidament, el secretari del Govern, Jordi Baiget, ha llegit el decret de concessió de les Medalles d'Or. El president Mas ha lliurat les distincions als premiats, que han dit unes paraules d'agraïment després de rebre la Medalla, excepte en el cas de Neus Català, que ha estat la seva filla Margarita qui ha parlat en nom seu.
 
El Consell Executiu va decidir el passat 3 de març concedir la Medalla d'Or a Neus Català "per la seva vida i, especialment, per la seva lluita per la justícia i per les llibertats democràtiques, la memòria dels deportats i deportades als camps d'extermini nazi, i la defensa dels drets humans".
 
Margarita Català, filla de la premiada, ha estat l'encarregada de llegir el discurs d'agraïment de la seva mare, que ha donat les gràcies a la Generalitat però sobretot ha volgut dedicar la Medalla d'Or a les seves companyes en l'horror nazi, "les que es van quedar en aquells camps de la mort i les que van sobreviure i van fer el jurament de testimoniar l'ocorregut". "Elles van dedicar la seva vida al servei de la memòria. La necessitat de transmetre ve del desig de comprendre i de no oblidar mai més. La preservació de la memòria és un deure cívic", ha conclòs.
 
El Govern ha reconegut també Josep Maria Espinàs "per la seva tan destacada trajectòria en els àmbits de la literatura, el periodisme i la cançó", així com "per l'eficàcia que els distingeix a l'hora de fer participar de la cultura sectors ben amplis de la societat catalana, als quals ha sabut transmetre l'estimació pel nostre país".
 
El premi d'or de "la independència"
 
Espinàs ha agraït a la Generalitat que li hagin atorgat la Medalla d'Or, i ha recordat que l'origen de la paraula medalla ve de metall, i n'hi ha dos, ha dit, que avui semblen "bàsics", el ferro i l'or. "Agraeixo profundament que el Govern de la meva nació em recordi amb aquesta medalla i m'ho exigeixi que hem de resistir amb la duresa del ferro si volem aconseguir el premi de l'or, que és com dir la independència", ha assenyalat.
 
El periodista i escriptor s'ha definit com un "home de fer feines", que veu l'escriptura com "la feina de cada dia", que fa articles i cançons. Per a ell, ha dit, "explicar amb paraules és una passió". Ha remarcat que li van tocar temps difícils "com a tothom que volgués manifestar-se en català", i ha afegit que precisament comparteix amb els altres dos premiats la característica de la "tenacitat", ja que igual que ell ha continuat escrivint en la seva llengua, Neus Català és la "resistència contra la brutalitat" i el doctor Rodés és un "lluitador científic a favor de la supervivència".
 
Per la seva part, el doctor Joan Rodés ha estat distingit amb la Medalla d'Or en reconeixement a la seva "destacada trajectòria en els àmbits de la medicina, la docència i la investigació". Després de rebre la medalla ha assegurat emocionat que és el guardó "més rellevant que pot rebre un català".
 
Rodés ha agraït públicament a tots els membres de la Unitat de Patologia de l'Hospital Clínic de Barcelona la seva "excel·lent activitat investigadora" i que va fer que durant aquests anys s'arribés a un gran nivell. "És per tant lògic que vulgui que aquesta Medalla d'Or sigui compartida per tots i cada un dels membres de la unitat", ha assegurat. "Actualment han canviat les persones però perduren les idees i la filosofia de treball", ha ressaltat fent referència a la Unitat de Patologia de l'Hospital Clínic.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
11 de març de 2015, 23.32 h

-l'escriptor, Neus Català i Joan Rodés reben la Medalla d'Or. No "junt"


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Synera fletxa Barcelona
10 de març de 2015, 21.48 h

CARTA DE LES NACIONS UNIDES:

Article 2. Tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació; en virtut d'aquest dret determinen lliurement el seu estatus polític i procuren lliurement per llur desenvolupament econòmic, social i cultural.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
BEJOTA fletxa BCN
10 de març de 2015, 15.45 h

Joana Ortega, ofereix les dades definitives de la consulta independentista del 9Ngencat.cat

Política 01/12/2014 21:02 Hi va votar un 37%.
La Generalitat xifra la participació final en la consulta en el 37% del cens, i el suport a la independència en el 30% .

N.B. QUINA COLLA DE XIMPLES !


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
10 de març de 2015, 11.25 h

Comunicado de la Resistencia :

a los españoles:
desde la Resistencia al invasor español,luchamos por el reconocimiento del derecho a decidir de todos los pueblos que han pensado en su INDEPENDENCIA,que quieren ser libres,que no se siente Comunicado de la Resistencia :

a los españoles:
desde la Resistencia al invasor español,luchamos por el reconocimiento del derecho a decidir de todos los pueblos que han pensado en su INDEPENDENCIA,que quieren ser libres,que no se sienten españoles,que q... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
10 de març de 2015, 10.48 h

NEUS CATALÀ, J.Ma ESPINÀS i JOAN RODÉS, EN SÓN MEREIXEDORS DE LA MEDALLA D'OR, TOT EL RECONEIXEMENT


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
mario fletxa barna
10 de març de 2015, 09.51 h

Una BONA i GRAN notícia, acompanyo a més, el comentari de Synera BARCELONA. Neus Català ha sigut i serà un referent de vida i de conducta, en els dies de la dona treballadora és important. Rodés i Espinàs un premi a la perseverànça de SER dins els aconteixements tan importans de PAÍS. Agraïments a tots tres per la seva tasca de vida INCOMMENSURABLE.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Synera fletxa Barcelona
10 de març de 2015, 09.42 h

#2 Efectivament, avui es publica que l'UE ha qualificat la justícia espanyola decles últimes d'Europa, a l'alçada de Bulgaria.
Tot dit.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Synera fletxa Barcelona
10 de març de 2015, 09.40 h

LA VERITABLE SOCIETAT CIVIL ACLAMA AL JUTJE VIDAL
(Ho han dit això o s'ho callen aquells quatre gats?)

ANC
OMNIUM
UGT
CDC
ERC
CUP
MÉS
REAGRUPAMENT
AVANCEM
PSC
ICV
CAMBRA DE COMERÇ GIRONA
CERCLE CATALÀ DE NEGOCIS
COL.LEGI D'ADVOCAT DE GIRONA I ALTRES
PROFESSIONLS DEL DRET
EL PUNT AVUI
SÚMATE
AMI
ACM
FUNDACIONS PRIVADES

ETC

A QUI REPRESENTA EL CGPJ?

GAME OVER!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
10 de març de 2015, 08.12 h

Mentre l'Estat espanyol posa medalles als nazis.
És la gran diferència entre una nació justa i un Estat faixista.
Totes les embaixades, especialment la d'Israel prenen nota del que es serveix.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.