directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 23:43 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els candidats catalans a Europa donen suport a una iniciativa per a la oficialitat del català

El web oficialitat.cat recull adhesions per demanar la presència de la llengua a les institucions comunitàries

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els candidats catalans a les eleccions europees, Ramon Tremosa de CiU, Maria Badia del PSC, Oriol Junqueras d'ERC i Raül Romeva d'ICV d'ERC, Oriol Junqueras, i d'ICV, Raül Romeva, han donat aquest divendres el seu suport a la iniciativa oficialitat.cat, que forma part del projecte 'El Català, la següent llengua oficial a la UE'. Miquel Català, impulsor del projecte, ha presentat la pàgina web, en la qual qualsevol persona pot donar el seu suport a la oficialitat del català. L'acte ha tingut lloc a la Universitat Politècnica de Barcelona i ha estat organitzat per la Institució Cultural de la Franja de Ponent.

Comparteix
   

El Català, la següent llengua oficial de la UE

El projecte 'El Català, la següent llengua oficial a la UE'  va posar-se en marxa l'any 2008 disposant al servei de la ciutadania el web del Parlament Europeu traduït al català. Aquest web es manté actiu, comptant en els primers dotze mesos amb més de 155.000 visitants únics els quals han consultat més de 650.000 pàgines. En la pàgina web www.oficialitat.cat es pot donar suport a la campanya per a la oficialitat de català a la Unió Europea. També es poden fer aportacions econòmiques per la campanya en favor del català, hi ha un blog i un auca dedicada a la campanya.

Català ha explicat durant la seva intervenció que no es pot demanar als polítics que defensin sols aquesta qüestió 'perquè no pot ser defensada des de faristols i tribunes'. Per això ha apostat per 'cristal·litzar el clam ciutadà d'alguna forma'.

Per problemes d'agenda, Junqueras no hi ha pogut assistir. Sigui com sigui, l'acte ha servit perquè es puguin veure les cares ja com a candidats Tremosa, Romeva i Badia, que abans de començar l'acte han estat conversant de forma distesa. Fins i tot, Tremosa i Badia han aprofitat per intercanviar-se els telèfons mòbils.

Maria Badia creu que aquest model lingüístic que 'es basa només amb estats ara ja no funciona'

Badia ha començat la seva intervenció declarant que no es compliria amb la realitat si es digués que no s'ha fet res en la defensa del català a Europa. 'Però ens hem encallat', ha admès. 'No n'hi ha prou perquè estem condicionats per les disposicions que hi ha a Europa', ha afirmat, al temps que ha ressaltat que 'hi ha d'haver un suport de la ciutadania clar i enginyós' per donar força als eurodiputats catalans.

La candidata del PSC ha remarcat que al Parlament Europeu es fa servir un règim lingüístic de l'any 58. 'És evident que és necessari un repensar tota l'estructura i tot el règim de l'ús de les llengües al Parlament Europeu', ha manifestat. Badia ha declarat que aquest model lingüístic que 'es basa només amb estats ara ja no funciona perquè hi ha una anomalia democràtica'. Segons ha dit, hi ha d'haver un altre criteri basat en la ciutadania i el nombre de ciutadans que parlen una llengua. Acte seguit, ha ressaltat que es necessita és repensar si s'ha de parlar de llengües oficials, de llengües de treball o d'una llengua vehicular.

Tremosa: 'Que el català no sigui reconegut a Europa és una victòria pòstuma de Franco'


Per la seva banda, Tremosa ha estat molt taxatiu quan ha manifestat que el fet que 'el català no sigui reconegut a Europa és una victòria pòstuma de Franco'. 'Al seu llit de mort una de les coses que li hagués agradat sentir és això', ha dit. Acte seguit ha afirmat que és 'cap de llista d'un partit per resoldre entre altres qüestions aquest tema'. En aquest context, el candidat de CiU a les europees ha dit que s'han de pensar molt bé els passos que es donen a Europa, però ha remarcat que l'últim botó és a Madrid.

Tremosa també ha criticat que 'el català a l'Aragó no està reconegut' i ha afegit que si és cap de llista d'un partit és per explicar això amb serenor i contundència. 'L'Espanya democràtica suspèn clamorosament perquè la Franja de Ponent és l'únic territori on la llengua pròpia encara no té reconegut l'estatus d'oficialitat'.

Romeva: 'No sé si ho aconseguirem ni si el proper mandat ho farem, però si deixem de reclamar-ho perdrem la batalla'


Per la seva banda, Romeva ha manifestat que el primer destinatari de la seva feina ha de ser Madrid, però això ha de ser compatible amb la feina dels eurodiputats catalans des de Brussel·les. 'A Europa només podrà ser creïble si els ciutadans formen part del procés de construcció europea', ha dit. En aquest sentit, ha replicat a Aleix Vidal-Quadras, del PP, que només es farà Europa 'si es pot fer amb la llengua de cada u'. 'No sé si ho aconseguirem ni si el proper mandat ho farem, però si deixem de reclamar-ho perdrem la batalla', ha assegurat. Anteriorment Romeva ha demanat més implicació de la Generalitat en la defensa del català a Europa.

En l'acte també hi ha estat present el president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta, qui ha felicitat la iniciativa de Miquel Català i la necessitat de defensar el català a Europa.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.