
'Polseres vermelles' i la promoció de la música en català
Una sèrie d'èxit que aposta per la música en català
Porca misèria és considerada per molts la millor sèrie dramàtica de Televisió de Catalunya, un estatus avalat per un palmarès de premis i mencions notable. Va néixer el 2004 com un producte televisiu arriscat i innovador. Un dels aspectes més radicals i que va cridar més l'atenció a l'audiència va ser la seva aposta des del primer capítol per la música en català actual com acompanyament de l'acció, en un moment on la projecció mediàtica i el reconeixement de la crítica encara no estava a l'alçada de l'excel·lència creativa dels grups nacionals. Aquest 2011 una nova producció, Polseres vermelles, agafa el relleu de sèrie de ficció de qualitat, i de promoció de la música nacional a la graella de TV3.
Comparteix
TweetAquestes cançons que acompanyen la història i potencien el missatge les ha trobat en recopilacions de música en català realitzades per l'equip de rodatge. "Vaig buscar també al Youtube, myspace i spotify molta música, sobretot balades i temes pausats, amb lletres clares i que tinguessin aquest punt d'èpica que comentava abans. Podíem haver escollit les cançons en anglès més populars del moment, però teniem clar que era la música d'aquí la que millor ens ajudaria a crear l'atmosfera que buscàvem", afegeix Freixas.
A cada episodi sonen tres cançons en català que es van incorporant a una llista d'spotify que compta amb més de 5.000 subscriptors. A diferència de Porca misèria, on primava l'actualitat, a Polseres vermelles no es regeix per cap criteri temporal. La selecció musical ofereix temes de sobres coneguts per l'espectador -Sopa de Cabra, Lax'n'Busto, Els Pets, Gossos o Whiskyn's- a més de presentar-li noves creadores com Ivette Nadal o Bikimel, i descobrir cançons de fa un parell d'anys que en el seu moment van passar desapercebudes per al gran públic.
En aquest apartat de descobertes, cobren especial rellevància dues peces. La primera és "El teu tresor" de Lluís Cartes, de l'any 2007. "Des que la vaig escoltar, tenia clar que havia de sortir en algun capítol. Durant la preparació de la sèrie, vaig fer les proves de càmera dels nens amb en Lluís sonant de fons", recorda Freixas. Finalment, "El teu tresor" va tenir l'honor d'aparèixer als anuncis que promocionaven l'estrena de Polseres vermelles, i al pilot, acompanyant els primers compassos de la història.
"La cançó parla, metafòricament, de tot allò amb el qual podem topar al llarg de la nostra curta vida. De tot allò que trobem, tant si ho busquem com si no; de tots els obstacles que hem de superar per a seguir endavant i del significat real, vertader i humà, que la vida representa. Si s'escolta amb atenció queda ben clar que l'optimisme de la lletra d'"El teu tresor" lliga perfectament amb la trama que la sèrie vol transmetre", ho explica des de Laos el seu autor, Lluís Cartes, a qui aquesta inesperada campanya de promoció l'ha agafat realitzant la volta al món.
La segona peça és "Sense tu" de Teràpia de Shock, del 2008. A més de sonar en un episodi, capitalitza setmana rere setmana les promos de la sèrie. Des de les seves respectives discogràfiques, Picap (Lluís Cartes) i RGB Suports (Teràpia de Shock), ens relaten que les vendes digitals de les cançons s'han disparat. En el cas dels Teràpia també ha augmentat la contractació de concerts -recordem que Cartes està de viatge-, i en dos mesos el videoclip ha duplicat gairebé el nombre de visites al youtube, passant de 199.079 visites a 388.076. "Des del 24 de setembre del 2009, data en que es va penjar el video a la xarxa, teníem una mitja de 12.442 visites per mes. Des que la cançó va sortir a Polseres vermelles la mitja mensual és de 94.499, equivalent a 759,51%més", afirma Xavi Vilar, del departament de musical digital d'RGB Suports.
Estarem atents en els propers episodis a veure quines noves cançons sonen i quina repercussió tenen per als seus artistes, però cal celebrar l'aposta pels cantants i grups nacionals d'una de les grans produccions de la temporada de TV3. Sobretot, en un moment on els aparadors per exhibir la música feta aquí a les diferents emissores de Televisió de Catalunya són ben petits, amb programes molt especialitzats, un Ritmes.cat esquarterat en microespais, i l'Sputnik reduït a l'emissió de documentals comprats a altres cadenes

Viasona és la gran enciclopèdia de la música catalana a Internet. Una proposta inèdita a la xarxa que pretén indexar tots els artistes i grups que han cantat en català, a més dels discos editats i les cançons compostes en la nostra llengua.