CiU, ICV-EUiA, ERC i SI comencen a fer junts el camí del concert econòmic
PSC i PPC s'abstenen en la votació de la moció dels republicans i Ciutadans hi vota en contra
El Parlament ha instat aquest dimecres al Govern a crear una 'comissió amb base parlamentària amb la voluntat de consensuar l'abast, les competències i l'objectiu d'un nou model de finançament que permeti recaptar, gestionar, inspeccionar i liquidar els nostres impostos i equiparar els ingressos als del concert econòmic'. Aquest apartat de la moció d'ERC ha estat aprovada amb els vots a favor dels republicans, CiU, ICV-EUiA i Solidaritat. Mentre, PSC i PPC s'han abstingut en la votació i Ciutadans hi ha votat en contra.
La moció d'ERC a més de reclamar aquesta comissió amb base parlamentària, demana actualitzar les balances fiscals d'acord amb la voluntat expressada a la Comissió Mixta de Valoracions de 2 de desembre de 2004 i donar continuïtat als treballs i al mètode del Grup de treball per l'actualització de la balança fiscal de Catalunya de gener de 2005 i de juliol de 2008. Aquest apartat ha estat aprovat amb més unanimitat amb 129 vots a favor i 3 abstencions de Ciutadans.Així mateix, s'insta en el punt tres de la moció al Govern a demanar a l'executiu espanyol la regulació per llei de la publicació i actualització periòdica de les balances fiscals entre l'administració de l'Estat i les comunitats autònomes donant continuïtat a les publicades el juliol de 2008 pel Ministeri d'Economia i Hisenda. S'ha inclòs al text original una esmena del PSC que insta el Govern a presentar al Parlament una avaluació anual dels resultats del model de finançament actual i del procés de desplegament de les previsions econòmiques i financeres de l'Estatut. Aquests dos punts han tingut 109 vots a favor, 6 en contra i 17 abstencions.
El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha presentat la moció i ha recalcat que aquesta pretén deixar clar quin és el flux de recursos que famílies i empreses per la via fiscal paguen a l'Estat i quin és el retorn que té a Catalunya'. Puigcercós ha ressaltat que la comissió ha de plantejar la proposta de que tots els impostos es quedin a Catalunya i ha d'implicar-hi a la societat catalana. En aquesta línia, ha dit que s'hi ha de fer partícips de que hi ha un dèficit fiscal al món de l'acadèmia, al tercer sector, el sector privat i el món de treball i el món de la cultura.
Puigcercós ha resumit que s'ha de començar a treballar un comissió de base parlamentària amb la voluntat de treballar i explicar als ciutadans que els impostos que paguen famílies i empreses 'han de rendir a Catalunya i han de tenir el suport de tota la gent de Catalunya'; saber què es paga i què aporta l'Estat i implicar a la societat catalana en aquesta 'causa justa en un model de transparència i equitat'.
Per la seva part, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha defensat que donarien suport a la moció i ha recordat que el pacte fiscal per la via del concert va ser un dels compromisos del seu partit. En aquest context, ha declarat que Catalunya 'no pot permetre per més temps ser espoliada' i ha assegurat que el nou pacte fiscal és una qüestió de justícia. Turull ha demanat al PSC que s'hi sumin i ha criticat que si no es compleix el finançament és perquè els socialistes catalans a Madrid voten a favor d'uns pressupostos amb 'zero euros pel Fons de Competitivitat'.
La parlamentària del PSC Rocío Martínez Sampere ha dit per una banda que donaven suport a presentar les balances fiscals per saber on som, però per altra ha assenyalat que s'ha de defensar el model de finançament acordat per l'anterior Govern tripartit. Ha apostat per defensar Catalunya, exigir el que li pertoca i a treballar seriosament, però ha rebutjat el que ha anomenat 'fugides endavant' ni 'desmerèixer el que han votat els ciutadans' ni permetre que el Govern no exerceixi la seva responsabilitat ni contribuiran 'mai a la frustració col·lectiva del país'.
ICV-EUiA vol anar més enllà i PPC critica ERC
El parlamentari d'ICV-EUiA Joan Boada ha afirmat que estan oberts a estudiar el pacte fiscal, però ha apuntat que voldrien anar més enllà. Per això, han presentat una esmena, que no ha estat acceptada, per analitzar propostes polítiques i jurídiques sobre les actuacions a emprendre després de la sentència del Tribunal Constitucional i la 'transició nacional'.
El parlamentari del PPC José Antonio Coto ha demanat a Puigcercós que sigui coherent i defensi aquell acord de finançament que tan va celebrar la passada legislatura. 'No han passat ni dos anys perquè plantegi un canvi al model de finançament', ha assenyalat. Coto ha destacat que 'uns treballen per separar Catalunya d'Espanya i altres perquè Catalunya surti de la crisi i torni a ser el motor d'Espanya'.
Per la seva part, el parlamentari de Ciutadans Albert Rivera ha destacat que no seran còmplices de debats estèrils i que no han fet esmenes perquè 'les coses estan molt clares'. Per contra, el parlamentari de Solidaritat Alfons López Tena ha anunciat que votarien a favor de la moció encara que no creuen en la virtualitat de que tiri endavant.