El Tribunal de Justícia de la UE declara il·legal la legislació catalana per frenar les grans superfícies
La sentència considera que restringeix 'la llibertat d'establiment' de les empreses
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) ha declarat il·legal la llei de grans superfícies catalana, aprovada el 2009 pel Parlament amb l'objectiu de 'blindar' el model comercial català. Segons la sentència, que respon a un recurs interposat per la Comissió Europea, la normativa restringeix 'la llibertat d'establiment' de les empreses i recorda que un estat membre no pot supeditar l'obertura de grans establiments comercials a consideracions econòmiques tals com la seva repercussió sobre el comerç minorista existent o el grau d'implantació de l'empresa en el mercat, tal i com fa la llei catalana. El text tampoc considera justificats que la Generalitat pugui restringir l'emplaçament a les trames urbanes o la mida d'aquests grans establiments. La sentència obliga la Generalitat a ajustar la normativa en el menor temps possible per no ser sancionada.
Així, el Tribunal considera que la normativa té com a efecte 'obstaculitzar i fer menys atractiu l'exercici d'activitats a Catalunya per part d'altres operadors econòmics d'estats membres, afectant així el seu establiment al mercat espanyol'. El Tribunal recorda que una restricció de llibertat d'establiment només pot estar motivada per raons imperioses d'interès general com pot ser la protecció del medi ambient, l'ordenació del territori i la protecció dels consumidors.La llei catalana prohibeix la implantació de grans superfícies fora de la trama urbana consolidada, limita la implantació de nous hipermercats en les comarques en què l'oferta existent no es consideri excessiva; exigeix que aquests nous hipermercats no absorbeixin més del 9& del consum de productes d'ús quotidià o del 7% del consum de productes d'ús no quotidià.
La sentència obliga la Generalitat i l'Estat espanyol a ajustar-se a la sentència en el menor temps possible. Si no és així, la Comissió Europea pot interposar un altre recurs sol·licitants que s'imposin sancions.