directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 07:07 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Recoder exigeix la millora 'immediata' d'una xarxa de Rodalies que 'fa aigües'

Denuncia el menyspreu de l'Estat per Catalunya després que s'anul·li la reunió per d'abordar les inversions del Pla de Rodalies

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, és al 'limit' de la seva paciència i aquest dimecres ha tornat a exigir al Ministeri de Foment la millora 'immediata' de la xarxa de Rodalies, un servei que ha dit que 'fa aigües'. Recoder ha fet aquestes afirmacions el mateix dia que representants de Foment i de la Generalitat s'havien de reunir a Madrid per discutir quines inversions del Pla de Rodalies (2008-2015) cal prioritzar, i que des de Territori i Sostenibilitat xifren en 510 milions d'euros. La trobada, però, s'ha suspès de manera 'unilateral' per part del Ministeri. Recoder ho considera un senya de 'menyspreu' de l'Estat vers Catalunya, 'poc professional i políticament rebutjable'.
lluís recoder, conseller, territori i sostenibilitat
Comparteix
   


Etiquetes
Aquest dimecres es preveia un dia feliç a la conselleria de Territori i Sostenibilitat. El conseller Lluís Recoder havia convocat els mitjans de comunicació per explicar les millores que, a partir del mes de juny, s'impulsarien des de la Generalitat al servei de Rodalies. I també estava previst que el director general de Transport i Mobilitat, Ricard Font, negociés amb representats del Ministeri de Foment l'execució 'urgent' d'unes inversions valorades en 510 milions d'euros, previstes en el Pla de Rodalies.

Res d'això s'ha acabat produint després que des del Ministeri de Foment s'hagi suspès la reunió. Des de Territori i Sostenibilitat no han vist amb bons ulls aquest canvi d'agenda i Recoder també ha modificat la seva agenda. H deixar per un altre dia l'anunci de les millores a implantar a partir de l'1 de juny i ha comparegut 'enfadat' amb Foment: 'Com volen que ens ho prenguem', ha exclamat. El conseller assegura que els ciutadans de Catalunya són 'víctimes d'un menyspreu continu' per part de l'Estat.

El conseller creu que aquest 'mínim interès' que mostra Foment vers els problemes de manca d'inversió en infraestructures ferroviàries a Catalunya no respon a un problema de finançament, sinó que és fruit d'una voluntat política 'rebutjable'. Recoder afirma que 'és difícil justificar que no hi ha diners quan s'han invertit 3.800 milions d'euros en alta velocitat entre Madrid i Extremadura o més de 2.000 milions entre Madrid i Galícia'.

Oficina de coordinació del Pla de Rodalies

Per intentar resoldre aquest greuge i garantir la inversió compromesa de l'Estat amb Catalunya de 4.000 milions d'euros, Recoder proposa la creació d'una oficina de coordinació del Pla de Rodalies, amb seu a Barcelona. 'No pot ser que les decisions sobre una infraestructura de proximitat com Rodalies s'hagin de prendre des de Madrid i amb una ineficàcia manifesta', ha etzibat.

L'oficina que proposa Recoder vol ser de caràcter executiu, similar a la que es va crear per desenvolupar el projecte de la T1 de l'aeroport del Prat. 'Amb la creació d'aquesta oficina, el Ministeri pot demostrar el seu compromís real amb l'execució del Pla de Rodalies', ha afegit el conseller. De fet, Recoder considera que les inversions previstes són 'raonables' i no espera una altra resposta de Foment que no sigui 'sí'.

La xarxa 'fa aigües'

Entre les mesures a prioritzar, el director general de Transport i Mobilitat, Ricard Font, ha destacat els 510 milions d'euros que corresponen a la modernització de la infraestructura existent i dels quals només s'ha executat un 13%. Font explica que el Departament ha assenyalat els trams de xarxa on més minuts de retard s'acumulen com a conseqüència d'avaries atribuïbles a Adif. En aquest sentit ha apuntat els circuits de via de la línia Arenys-Maçanet (5.370 minuts de retards) o la catenària del tram Sagrera-Mollet-Sant Fost (2.043 minuts de retard), entre d'altres.

Del total d'incidències que es produeixen al llarg de l'any a la xarxa de Rodalies, Recoder assegura que més de la meitat són atribuïbles a Adif i, per tant, relacionades amb avaries en les infraestructures. Es un 15% es tracta de problemes en el servei, gestionat per Renfe. Recoder diu que en general la xarxa 'fa aigües', impropi del segle XXI. El conseller insisteix en assenyalar que la xarxa de Rodalies és 'un desastre' i que els usuaris són 'captius' del servei.

Només aquesta setmana hi ha hagut tres incidències 'greus' relacionades amb aquest tipus d'avaries. Diumenge va caure la catenària entre Girona i Caldes, provocant 50 minuts de retard. Dilluns al migdia va passar el mateix entre Tarragona i Torredembarra, amb mitja hora de retards. La tarda del mateix dilluns va fallar durant una hora el sistema informàtic que controla les operacions de tren entre l'Hospitalet i Sant, bloquejant totes les línies de Rodalies, segons ha descrit Recoder.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Arnau fletxa Manresa
12 de maig de 2011, 18.17 h

Molt hipocrita el conseller. CiU no va ni admetre a tràmit una proposició de llei de SI per tal de millorar els Regionals.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
12 de maig de 2011, 14.44 h

Molt parlar de Rodalies, però els Regionals encara estan molt pitjor. Barcelona no és el centre de l'univers. Girona, Lleida i Tarragona també existim i al final per desplaçar-nos a la "capital" o a qualsevol lloc sempre hem d'optar pel cotxe, perquè amb el tren no estàs mai segur d'arribar a l'hora. Ja n'hi ha prou!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Marc fletxa Bcn
11 de maig de 2011, 16.56 h

Espero que tota aquesta merda que van llençant dia si dia també aquests de CiU només sigui una estratègia per l'any vinent, quan rebutgin el concert econòmic, donar la solució final als problemes de Catalunya. Si no és així, pronostico un canvi important en el panorama polític català.

Salut,


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.