directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 03:38 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Badia veu 'forçat' demanar l'oficialitat del català a la UE coincidint amb l'adhesió de Croàcia

Entén que el Congrés dels Diputats no la demani perquè ara per ara 'no és factible'

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

'Signaré totes les iniciatives que es prenguin al Parlament Europeu en defensa de l'ús del català, encara que, com en el cas d'aquesta, em sembli una mica forçat condicionar l'entrada de Croàcia a l'oficialitat del català. Però no vull no ser-hi, perquè la situació del català és una anomalia democràtica'. En declaracions a l'ACN, l'eurodiputada socialista Maria Badia justifica que comprèn que PP i PSOE votessin en contra de sol·licitar l'oficialitat del català en les negociacions per a l'adhesió de Croàcia a la UE. Paradoxalment, Badia, va ser una de les quatre signants de la petició, a la qual també van donar suport els eurodiputats de CiU, ERC i ICV.
maria badia, psc, eurodiputada
Comparteix
   


Etiquetes
L'eurodiputada es mostra pragmàtica i afirma que per ara 'l'oficialitat del català no és factible' i que per això: 'el que no vull són frustracions, vull avançar i hem avançat molt'. Tot i això, no perd l'esperança perquè sigui una llengua de treball a la UE. Preguntada sobre si veu factible que algun dia sigui Madrid qui demani l'oficialitat (requisit indispensable perquè Brussel·les accepti la petició), respon: 'És que potser ho demanarà, jo no sé si ho farà'.

Badia responsabilitza el PP i els liberals europeus (grup del qual forma part l'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa) per haver aturat 'fa 4 o 5 anys' l'ús del català a les institucions europees, ja que 'van votar en contra que els diputats catalans poguéssim expressar-nos en català en el ple'. D'altra banda, també critica CiU per vincular la llei electoral a aquesta qüestió: 'Si rebutges una esmena i li afegeixes el tema de la llei electoral, és evident que el teu objectiu no és avançar en el català, sinó fer quedar malament el govern', ha dit.

En canvi, si bé admet que encara queda molt de camí per recórrer, Maria Badia assegura que 'el govern de Zapatero és l'únic de la història de la UE que ha aconseguit avançar en el català en les institucions'. I hi afegeix: 'Jo crec que el que s'ha d'intentar primer és posar sobre la taula fites que siguin possibles. Si anem a fer quedar malament algú, així no avançarem. El que hem de fer es anar tots units per demanar al govern d'Espanya que acabi de complir, que no falta gaire'.

Tremosa, Junqueras i Romeva, units contra la decisió del Congrés

De la seva banda, els eurodiputats catalans Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV) van criticar aquest dimarts en un comunicat la negativa del PP i el PSOE a sol·licitar l'oficialitat del català en les negociacions per l'adhesió de Croàcia a la Unió Europea. 'Lamentem que els grans partits de l'Estat espanyol hagin renunciat a aquesta oportunitat de demostrar la plurinacionalitat de l'Estat', exposaven els europarlamentaris, que creuen que el PP i el PSOE 'han demostrat no creure en un Estat plurilingüe' i 'continuen menyspreant' el català. 'L'oficialitat d'una llengua a la UE depèn únicament de la voluntat dels Estats', van recordar, afegint que la negativa de Madrid 'crea incentius' per la independència.

En declaracions a l'ACN, Tremosa ha dit que confia que, quan l'entrada a Croàcia es produeixi, 'el debat hagi madurat a Catalunya i encara més eurodiputats reclamin l'oficialitat del català'. El convergent exposa que creu que Maria Badia és 'sincera' quan lluita pel català i té l'esperança que el PSC farà un procés de revisió i 'evolucionarà'. Mentrestant, Junqueras subratlla que la negativa de PP i PSOE a demanar l'oficialitat és una mostra més de la necessitat que Catalunya sigui un Estat independent. Romeva hi afegeix que el PP i el PSOE tenen una 'obsessió anacrònica' amb la llengua i lamenta que això contribueixi a la desafecció dels catalans cap a les institucions europees.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Pereel Digne fletxa Granollers
8 de juliol de 2011, 03.51 h

El que és veritat és que el Congrés de Diputats hi va votar en contra i no valen arguments com els que diu Badia. Segons ella, quan serà factible? D'aquí a cent anys? El que passa és que li costa reconèixer que el seu partit està en contra de la llengua catalana i és tenir molta barra dir que amb Zapatero s'ha avançat molt en lús de la llengua a Eruropa, quan estem igual que estàvem amb Aznar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
JoanMarti fletxa Abrera
7 de juliol de 2011, 10.08 h

Tenim dret a saber perque ara no es factible?? Algu ens ho pot esplicar??


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Serafi fletxa Barcelona
7 de juliol de 2011, 08.15 h

i després, seguint instruccions de l'amo, a votar a favor de la prohibició del català. Aixó és coherència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Santi Vidal fletxa Barcelona
7 de juliol de 2011, 06.12 h

"Ara no toca". Coneixem la cançoneta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
7 de juliol de 2011, 01.14 h

Prou de pixarades a la cara i dir que plou!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1 Oriol Jordan
6 de juliol de 2011, 21.19 h

Que estrany que hagués trigat tant a rebre instruccions


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.