directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 30 d'abril de 2024 15:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Òmnium Cultural: 'Independència fiscal o insubmissió'

Muriel Casals demana un referèndum vinculant a tot el país 'en un termini de temps raonable'

Comentaris 29  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

El discurs que la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha pronunciat en l'acte de commemoració del 50è aniversari de l'entitat ha tingut un missatge inequívocament clar: 'Independència fiscal' en quatre anys o 'insubmissió'. L'Auditori de Barcelona ha acollit aquest dilluns al vespre la celebració dels 50 anys de l'entitat degana del catalanisme amb la presència de més de cent representants d'arreu dels Països Catalans i amb l'assistència de personalitats com l'entrenador del Barça, Josep Guardiola o la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, entre molts altres polítics amb l'absència destacada del president de la Generalitat, Artur Mas. Casals, en el seu parlament, ha apuntat com a nous reptes de l'entitat independència cultural, independència fiscal i dret a decidir en el sentit que si Catalunya no aconsegueix gestionar els seus impostos, s'obri un 'compte públic' per a consignar-los i evitar el greuge fiscal. Pel que fa al moviment de consultes sobre la independència que va començar el setembre de 2009 a Arenys de Munt, i un any després de la manifestació del milió i mig del 10J de l'any passat, la presidenta d'Òmnium ha advertit que el procés 'no s'ha acabat' i que cal convocar en un termini 'raonable' un referèndum vinculant. Ho ha dit al·ludint als darrers resultats de l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, els quals marquen que el 43% dels catalans són partidaris de la independència.
Aquest dilluns, 11 de juliol, es commemorava la gesta que s'oficialitzava el mateix dia de 1961, quan Lluís Carulla, Joan B. Cendrós, Fèlix Millet, Pau Riera i Joan Vallvé van constituir Òmnium Cultural. Mig segle després, l'entitat ha proposat un 'pacte nacional pel foment de l'ús social del català', el reclam d'un referèndum oficial i vinculant a tot el país 'en un termini de temps raonable' i una aposta clara per assolir la 'independència fiscal' en els propers 4 anys. Muriel Casals, presidenta de l'entitat, ha reclamat compromís als polítics catalans i ha afirmat que, si l'estat espanyol rebutja un 'avançament inequívoc' cap a la 'independència fiscal', l'entitat estudiarà accions coherents i viables per a dur terme accions d'objecció fiscal.

'La cultura ha estat, és i serà el nostre àmbit de treball', ha recordat Casals, i ha afegit que el model educatiu i el mecanisme d'immersió lingüística 'no poden patir més atacs ni poden perillar per accions particulars'. Finalment, Casals ha apostat per la 'independència fiscal' que, en els pròxims quatre anys, ha de permetre a Catalunya 'recaptar i administrar els seus impostos' i 'exercir el poder que li correspon com a poble a l'hora de determinar la seva política econòmica'. Casals ha dit que 'avui la relació econòmica amb Espanya ens esgota' i que és 'impossible avançar' amb un dèficit fiscal que, calculat per persona, 's'acosta als 3.000 euros'.

Un acte de record als fundadors

A més de les reivindicacions, en l'acte de commemoració dels 50 anys d'Òmnium Cultural hi ha hagut espai per al record i l'homenatge als cinc emprenedors catalans que l'11 de juliol de 1961 van fundar Òmnium Cultural: Lluís Carulla i Canals (1904-1990), Joan B. Cendrós i Carbonell (1916-1986), Fèlix Millet i Maristany (1903-1967), Pau Riera i Sala (1908-1985) i Joan Vallvé i Creus (1910-1988). El poeta Carles Duarte ha estat l'encarregat de glosar les seves figures davant la mirada dels seus familiars.

Al mateix temps, la presidenta d'Òmnium també ha agraït la feina feta pels seus predecessors al capdavant de l'entitat (Joan Carrera, Josep Millàs, Miquel Bes i Jordi Porta), per totes les persones que han format part de la Junta Nacional, pel centenar de treballadors que han passat per l'entitat i per tots els socis i sòcies, que ja arriben a 25.050.

Els representants de les 26 seus territorials han pujat a l'escenari per rebre el reconeixement del públic i l'acte s'ha conclòs amb el discurs de la presidenta, Muriel Casals, que ha acabat entre crits d''Independència'. Finalment, el públic dempeus ha entonat el cant d'Els Segadors.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#29
NOVAABC fletxa Igualada
18 de juliol de 2011, 12.35 h

#22
El resultado de un referendum a dia de hoy seria magnifico! pero cada dia que pasa es mejor!
Yo creo, con los numeros en la mano, que se ganaria de forma absoluta sobradamente pero lo que no se es que porcentage seria necesario para que fuese vinculante.
Aunque creo que la estategia definitiva seria otra: promover un referendum en Ezpaña para separarse de Catalunya! Que sean ellos los que nos "hechen"! Todos estos años de propaganda anticatalana, que si les robamos su dinero..., que si no... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
atlasac fletxa Vila-real
13 de juliol de 2011, 11.18 h

He escomençat en mal peu (us demano perdó) encara que sé que per a vos no faria falta....us haveu adonat de lo diferents que sou ARA que fà tres anyets, si TOT el món fes el canvi que vos haveu fet NOOOOOO, NOOOOOO tindriem aquesta cosa que estem pasant SEGUR!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
atlasac fletxa Vila-real
13 de juliol de 2011, 11.00 h

Tot el que vulgueu......però la VERITAT jo com sempre per andavant de TOT, sabeu encara la quantitat de ....per a mí mes...........que els de l`ETA. com poden existir gent que s´els INFOT les PENURIES I LES DESGRACIES d´altres!!! PODEU DORMIR DESPRES DE NEGAR LA LLIBERTAT A UN ESCLAU HO PODEU FER? segur, segur, que sou dels que diuen que son MALPARITS els d´eta, clar quin cervell podria aceptar .......si s´ha rebut la canterineta milions i milions de vegades.....OI?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
atlasac fletxa Vila-real
13 de juliol de 2011, 10.49 h

Ja estic de mal humor, TOT el que tenia perdut!!, venia a dir que CiU a copiat el treball d´E R C avanç de convertirse en e r c això del 2014 a ebtrat ben endins....ARA ho tenim fantàsticament BE....quatre anyets més i.....catalunya convertida en ALACANT-VALENCIA es això OI el que voleu els polítics? us interessa un COMINO si passen FAM si hi han ROBATORIS.....ASSASSINATS........i.....INFINITAT DE COSES REPUGNANTS....vosaltres tota la preocupació és que no su´s titlle de XENOFOBS-RACI... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Jordi fletxa Bcn
13 de juliol de 2011, 00.52 h

Són massa els "nous independentistes" que darrerament es dediquen a titllar de "botifler" tothom que opti per una via més gradualista. Cert que després de 30 anys, molts no acabem d'empassar-nos aquest gir sobiranista de CyU. Els darrers pactes que ha fet amb el PP tampoc ajuden gaire a veure-ho millor. Ens agradi o no, la majoria de la societat principatina ha optat per aquesta representació i no altra; segur que aquestes baralles "jo sóc més indepe que tu, tu ets un botifler i un venut... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
12 de juliol de 2011, 20.40 h

Llegint el comentaris d'aquest apartat voldria fer una reflexió. Certament a tots ens falta molta educació i responsabilitat. Hom s'adona que la major part dels comentaris apócrifes, s'amaguen la personalitat. El dia que aquesta secció totes les intervencions donin el nom i el domicili, podré creure que els seus arguments porten part de la seva raó. Mentrstant sols puc pensar que quin amaguen la seva personalitat, son quatre eixelebrats irresponsable, que els seus arguments son foc d'... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Anna fletxa Sant Cugat
12 de juliol de 2011, 17.41 h

#14 Crec que es mes una questio d'estrategia. CyU ens ha venut, be, els hi ha venut a uns quants..., el tema de concert economic o pacte fiscal. Faran el paripe i despres ens diran tot plorant -oh, que dolents son a ecspaña! i apa a continuar amb la poltrona.
El tema esta en donar per la seguida en aquests botiflers i nosaltros anar creixent i cridant a la insubmissio de tot tipus contra l'enemic. Hi ha molta gent a la que li cal fer un pensament i aquesta mena de discurs ho recolça. Crec qu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Anna fletxa Sant CugatJ
12 de juliol de 2011, 17.21 h

Jo no crec que omnium i CyU hi vagin de la ma. Si crec com independentista que si ara mateix es fes un referendum els resultats no serian els que voldriem. La realitat es que em de de fer una bona i gran tasca d'educacio i fer-la a curt temps. Hem de fer-ho des de tots els partits independentistes i tambe des de la societat civil.
Hi ha molts grups organitzats com per ex. l'assemblea nacional, el que fem es organitzar-nos en assemblees per tot Catalunya per tenir una xarxa prou densa i contun... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
carme fletxa barcelona
12 de juliol de 2011, 14.56 h

El que m'ha agradet mes del discurs de la Muriel Casals es el que ha dit de treballar fermament per enfortir nacionalment la societat perquè quan arribi el moment del referèndum el SI sigui majoritari i decidit, perque si no es aixi la independencia no la podrem tenir mai per moltes ganes que en tinguem Visca Catalunya lliure d'Espanya


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Tip fletxa Bcn
12 de juliol de 2011, 13.53 h

Una altra decepció més gràcies a Òmnium Cultural i en van... Quan llegeixes el titular quedes impactat: oh, independència fiscal o insubmissió. Segueixes llegint i ja anem rebaixant expectatives amb els 4 anys. Compte! Que ja no parlem d'independència sinó d'independència fiscal en 4 anys! Llavors, perquè els socis (que en tenen 25 mil! No és fàcil tenir content a tothom i per això l'estratègia de CiU és excepcional) més sobiranistes acceptin aquesta bajanada de la insubmissió ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.