La Generalitat aconsegueix introduir l''esmena catalana' en l'esborrany d'acord de Copenhaguen
Reivindica el paper dels governs regionals en la lluita contra el canvi climàtic
Finalment l'ONU reconeixerà la importància dels governs no estatals en la lluita contra el canvi climàtic. La Generalitat i els seus socis de la Xarxa de Governs Regionals per a la Sostenibilitat i del 'Climate Group' han aconseguit introduir l''esmena catalana' en l'esborrany de l'acord que divendres han de tancar els 192 governs a la Cimera de Copenhaguen. L''esmena catalana' reivindica que qualsevol acord de retallada d'emissions tingui en compte els governs regionals. Així ho ha anunciat aquest dimarts el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, 'molt satisfet pel contingut, que reconeix que s'haurà de comptar amb nosaltres en el futur, i íntimament satisfet pel fet que es digui esmena catalana'.
'En aquests moments, l'esmena catalana forma part del document que anirà al plenari i amb moltíssima probabilitat serà aprovada el proper divendres', ha assegurat Baltasar després de participar en la taula rodona 'Power to the people, our clean energy future' a Copenhaguen. L'esmena catalana reivindica que 'es tingui en compte la participació activa de tots els interessats' en el combat de l'escalfament global, 'ja siguin governamentals, incloent-hi els governs regionals i locals, empresarials o de la societat civil'. 'Estem satisfets per la feina feina i convençuts que progressarà fins al final', ha celebrat el conseller.Baltasar ha advertit que són els governs locals i regionals els que tenen 'el 70% o el 80% de les competències per retallar les emissions contaminants' dels sectors difusos, com el transport o la calefacció dels edificis. El conseller ecosocialista ha assegurat que 'quan s'hagi de formular tots els plans d'articulació econòmica també s'haurà de tenir en compte als governs regionals' i ha recordat que el nom 'esmena catalana' no l'ha decidit la Generalitat. 'Estem molt satisfets pel contingut, es reconeix el paper dels governs subnacionals i regionals en la lluita contra el canvi climàtic, això voldrà dir que en tota la planificació s'haurà de comptar amb nosaltres en el futur, i estem satisfets íntimament pel fet que es digui esmena catalana', ha explicat.
El president de la Generalitat, José Montilla, també ha defensat a Copenhaguen que la participació dels governs no estatals 'és imprescindible per fer front al canvi climàtic'. 'Gestionem el benestar de milions de ciutadans des de la proximitat i a nosaltres ens ha de correspondre també l'aplicació de les mesures de prevenció, mitigació i adaptació al canvi climàtic perquè sigui efectives i minimitzin l'impacte sobre les nostres economies', ha reivindicat.
Notícies relacionades
- Montilla reivindica a Copenhaguen la participació dels governs no estatals en la lluita contra el canvi climàtic 15.12.2009.
- El caos organitzatiu derivat de la manca de col·laboració espanyola fan que la delegació catalana abandoni la cimera de Copenhaguen 15.12.2009.
- 4.000 d'experts es reuneixen a Barcelona per acordar mesures contra el canvi climàtic 02.11.2009.