directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 04:30 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Andalusos abolicionistes rebutgen que la prohibició de les curses de braus pugui relacionar-se amb antiespanyolisme

'Al llarg de la història els humans hem afinat la nostra consciència moral', ha recordat Terricabras

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Dos militants antitaurins andalusos que aquest dimecres han comparegut a la comissió que debat la ILP per prohibir les corrides de toros han rebutjat que l'abolició d'aquesta tradició a Catalunya pugui relacionar-se a independentisme o a antiespoanyolisme. L'antropòloga i membre del Colectivo Andaluz contra el Maltrato Animal (COCMA), María de las Mercedes Cano, ha defensat que la 'identitat moral catalana' rebutja les corrides, no 'contra la identitat espanyola', sinó com un 'pas més en la lògica línia evolutiva del poble català que sempre ha defensat els animals'. L'exaficionat als toros i president del CACMA, Antonio Vicente Moreno, ha defensat que el debat no té res a veure amb 'independentisme'.
manifestació tauromàquia
Comparteix
   


Etiquetes
En la seva intervenció al Parlament, Cano ha ressaltat la sensibilitat catalana cap als animals i ha posat d''exemple la prohibició d'exhibir animals en comerços, la 'valenta' decisió d'acabar amb la venda d'animals a les Rambles de Barcelona, o que en els refugis no es puguin sacrificar animals sense motius de salut que ho justifiquin. Ha destacat, a més, que 'només quatre països, Alemanya, Suïssa, Àustria i Catalunya té un codi civil que considera els animals sers diferents a les coses i els reconeix la capacitat de sofriment físic i psíquic, cosa molt important'.

Per tot plegat ha insistit que la 'moral catalana no admet el maltractament animal, perquè tota la història de Catalunya ha estat de lluita contra el maltractament animal'. I això l'ha portat a asseverar que aprovar la ILP 'no té res a veure amb anar contra la identitat espanyola' sinó que és un 'pas més en la línia lògica evolutiva del poble català', i fer això seria tant com 'oblidar el que Catalunya ha fet sempre a favor dels animals'. 'Quan s'aprovi la ILP, Catalunya serà una mica més justa i mirall amb qui tots ens voldrem emmirallar', ha conclòs.

Veure un toro per primera vegada

Moreno ha relatat com des de ben petit va ser educat en la cultura de la tauromàquia i tota l'evolució fins que en una corrida als seus 35 anys va 'veure per primera vegada un toro', rebentat d'un costat i sagnant per tot arreu. Fins llavors 'només havia vist art, cultura, tradició i esplendor'. Als seus 50 anys no ha tornat a la plaça de toros.

L'aficionat penedit ha ensenyat imatges de manifestacions antitaurines a Andalusia, i ha clamat: 'A Andalusia va arribar que els catalans eren separatistes i independentistes i per això volen suprimir les corrides. Els mostro 11 manifestacions l'any 2009 a Andalusia. Vostès creuen que els andalusos som independentistes i separatistes, o que les Illes Canàries que tenen abolides les corrides ho són? Jo penso que no'. Ha defensat que es tracta d'una iniciativa popular del poble català 'que no és independentista ni separatista', sinó que simplement demana 'acabar d'una vegada per totes amb aquesta cruel i aberrant tradició'.

D'altra banda, l'especialista en crueltat envers els animals Núria Querol ha negat que es pugui recórrer a la tradició, perquè hi ha hagut altres costums que, amb el temps, la lògica evolutiva ha acabat suprimint per la seva indubtable crueltat. Querol ha apel·lat a l'ètica per demanar als diputats que aboleixin els toros. Els tres compareixents han defensat la transcendència del debat parlamentari sobre la prohibició de les curses de braus també com a referent internacional.

Nova apel·lació a l'ètica

Per la seva part, el filòsof, doctor en filosofia i ciències de l'educació per les universitats de Barcelona i Münster (Alemanya) Josep Maria Terricabras ha afirmat el component de reflexió ètica 'és decisiu'. 'Al llarg de la història els humans hem afinat la nostra consciència moral', ha indicat, al temps que ha afirmat que 'pràctiques que fins fa poc eren simples diferències culturals com pegar-li a una criatura amb finalitats pedagògiques ara són condemnades com a desigualtats inacceptables en un tracte entre humans'. En aquest sentit, ha afirmat que per aquest motiu 'ha canviat la percepció que es té dels esclaus, de les dones, dels discapacitats i dels diferents sexuals'. 'Tots ells', ha afegit, 'col·lectius que havien estat maltractats i que han de ser tractats sense discriminació'.

El filòsof contrari a les curses de braus ha remarcat, també, que 'és rellevant veure que fer una diferència rotunda entre humans i animals és d'una simplicitat i superficialitat impròpia i equival a ignorar que nosaltres també som animals'. 'Justifica cap dels fins exposats com arguments a favor de les curses com l'estètica, l'espectacle i la tradició justifica que es faci sofrir al toro per aconseguir aquests fins?', ha preguntat. Acte seguit, ha replicat negativament.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Julià fletxa Barcelona
4 de març de 2010, 14.32 h

Ells vots "unionistes" de CIU aboliràn les corrides españoles on es torturen animals. Els vots "independentistes" del PSC gairebé ho impedeixen. Els vots "unionistes" de CIU aproven el suport del Parlament a les consultes sobiranistes. Els vots "independentistes" del PSC gairebé ho impedeixen. No fa falta dir res més. Els que són idiotes o traïdors ho seguiran sent sempre. Els intel.ligents i traïts, en prenem nota. La llsta de fets i de noms a hores d'ara és immensament llarga


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
LLUÍS fletxa SOLSONA
4 de març de 2010, 13.21 h

l'historia de la nostra especie està plagada de barbaritats,i per desgracia n'hi haura mentre l'especie humana existeixi, no m'estranye veient els personatjes que encara son capasos de defensar una desgracia tant gran, sento vergonya de pertanye a una especie tant poc evolucionada, si al segle XXI i en un país que ens volem considerar avançats,progresistes,humans ( quina especie!) no podem eliminar de la nostra historia futura la tortura d'animals,l'espectacle del patiment com a plaer quin fu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
4 de març de 2010, 10.39 h

Intenten dir que sols volem l'abolició perquè som separatistes i no volem tradicions espanyoles aquí. Sols volen buscar excuses que els afavoreixin a ells. No volem corrides perquè és un acte cruel i inhumà cap a un ser que no té cap culpa i que pateix igual que nosaltres. No volem corrides aquí ni enlloc. I sí, sóc independentista i no m'agraden les tradicoons espanyoles a Catalunya, però no barrejo animals amb política.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Tomppa fletxa Sabadell
4 de març de 2010, 10.00 h

Tortura d'animals si ho volen practicar els espanyols si que crear anti-espanyolisme, no puc ser 'pro' de qualsevol cultura que maltracta animals, llengües o en general altres cultures. Tortura d'animals es només una de moltes coses que no fa ningú a estimar espanya. Anti-espanyol i tant que ho es perquè espanyols tortura animals i ser pro espanyol vol dir que t'agrada cultura que tortura animals per divertir-te, si clar, estic segur que hi ha catalans que ho fan també però totes torturado... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
4 de març de 2010, 07.24 h

I amb aquestes que va sortir el tureru Joselito dient que els catalans (o els catalans anti taurins) som curts de mires, que som tencats i que no veiem més enllá. Amb una cosa els hi dono la raó: som independentistes, sobiranistes o separatistes- com l'hi vulguem dir-, per casos com aquest (i molts d'altres). No ens volem assemblar als qui torturen animals de la manera que es fa en una plaça de braus, ni que ens confonguin per ep.panyols.
Si tant curts de mires som, encara es torturarien els... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.