directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 04:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

El sincrotró Alba atraurà 1.000 investigadors internacionals cada any

Es tracta de l'accelerador de partícules més important del sud d'Europa

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El sincrotró Alba, el gran accelerador de partícules que s'inaugurarà aquest dilluns a la tarda, es convertirà en un pol d'atracció d'empreses científiques i tecnològiques i acollirà la tasca d'uns 1.000 investigadors cada any gràcies a què és l'única infraestructura d'aquest tipus al sud d'Europa. 'Al voltant d'aquestes instal·lacions hi trobarem empreses que desenvolupen tecnologies per donar resposta als reptes científics. Després, aquestes tecnologies són reciclables per altres mercats i es poden aprofitar per a la indústria científica. Es calcula que l'activitat del sincrotó afectarà l'activitat de 40.000 professionals vinculats als sectors científics i tecnològics d'arreu del món.
sincroto uab
Comparteix
   


Etiquetes
L'edifici del sincrotró Alba, d'aspecte futurista i que es troba en un complex de 320 hectàrees entre la Universitat Autònoma i el Parc Tecnològic del Vallès, donarà feina directament a gairebé 150 treballadors, entre científics i personal administratiu. Els economistes que han fet l'estudi de viabilitat d'Alba, calculen que la infraestructura tindrà un retorn proper al 10% de la inversió en el projecte.

Els laboratoris que aprofitaran la llum del sincrotró es dedicaran a la recerca pura en física, química o biologia, i a la investigació aplicada en camps com la creació de fàrmacs, el disseny d'implants quirúrgics, l'estudi d'organismes vius com virus o bacteris o la fabricació de nous materials semiconductors, plàstics, productes químics o teixits. Com a exemple, Bordas ha parlat de la medicina. 'En aquest cas, el producte farmacèutic seria una clau i la molècula biològica seria el pany. Per poder dissenyar una clau idònia per obrir la porta, he de veure el pany perfectament, he de veure l'estructura de la molècula. Això és el que permet la llum de sincrotró'.

El complex d'Alba, que es va construir entre 2006 i 2009, acull una màquina circular de 18.500 metres quadrats i 140 metres de diàmetre on un injector llança electrons que donen la volta a l'estructura a través d'un gran anell, accelerant partícules fins a velocitats properes a la de la llum. La construcció de la infraestructura ha representat una inversió de 201 milions d'euros, que han assumit a parts iguals la Generalitat de Catalunya i el govern espanyol.

Ramon Pascual, president de la Comissió Executiva del Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró (Cells) ha relatat que 'el sincrotró és una gran font lluminosa que emet més enllà de la llum visible, que va del roig a la resta dels colors de l'arc iris. El sincrotró emet llum en infraroig, ultraviolat i sobretot en raigs X, que són importants perquè són molt penetrants i ens permeten explorar l'estructura interna d'una mostra i veure detalls molt petits d'una molècula'.

Una sèrie de tubs condueixen la llum de sincrotró fins als set laboratoris que hi haurà disponibles durant 2010, l'any en què s'aniran posant en marxa les instal·lacions gradualment. Quan l'Alba funcioni a ple rendiment a partir de 2011, els investigadors i els usuaris de les empreses que lloguin el centre podran comptar amb una trentena de laboratoris.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
27 de març de 2010, 09.25 h

La inauguració del sicrotró ha sigut una enganyifa...ENCARA NO ESTÁ ACABAT!!!.

Aquesta obra la va dissenyar i començar CiU i la inaugurarà de veritat CiU.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Julià fletxa Barcelona
22 de març de 2010, 20.33 h

8 anys han trigat aquest inútils d'esquerres per dur a terme aquest importantíssim projecte de CIU, quan estava projectat per 4 anys. I que ningú em contradigui perquè he revisat les hemeroteques. Ho podríeu fer molts d'ERC i en molts de temes us cauria la cara de vergonya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.