
El sincrotró Alba atraurà 1.000 investigadors internacionals cada any
Es tracta de l'accelerador de partícules més important del sud d'Europa
El sincrotró Alba, el gran accelerador de partícules que s'inaugurarà aquest dilluns a la tarda, es convertirà en un pol d'atracció d'empreses científiques i tecnològiques i acollirà la tasca d'uns 1.000 investigadors cada any gràcies a què és l'única infraestructura d'aquest tipus al sud d'Europa. 'Al voltant d'aquestes instal·lacions hi trobarem empreses que desenvolupen tecnologies per donar resposta als reptes científics. Després, aquestes tecnologies són reciclables per altres mercats i es poden aprofitar per a la indústria científica. Es calcula que l'activitat del sincrotó afectarà l'activitat de 40.000 professionals vinculats als sectors científics i tecnològics d'arreu del món.
L'edifici del sincrotró Alba, d'aspecte futurista i que es troba en un complex de 320 hectàrees entre la Universitat Autònoma i el Parc Tecnològic del Vallès, donarà feina directament a gairebé 150 treballadors, entre científics i personal administratiu. Els economistes que han fet l'estudi de viabilitat d'Alba, calculen que la infraestructura tindrà un retorn proper al 10% de la inversió en el projecte.Els laboratoris que aprofitaran la llum del sincrotró es dedicaran a la recerca pura en física, química o biologia, i a la investigació aplicada en camps com la creació de fàrmacs, el disseny d'implants quirúrgics, l'estudi d'organismes vius com virus o bacteris o la fabricació de nous materials semiconductors, plàstics, productes químics o teixits. Com a exemple, Bordas ha parlat de la medicina. 'En aquest cas, el producte farmacèutic seria una clau i la molècula biològica seria el pany. Per poder dissenyar una clau idònia per obrir la porta, he de veure el pany perfectament, he de veure l'estructura de la molècula. Això és el que permet la llum de sincrotró'.
El complex d'Alba, que es va construir entre 2006 i 2009, acull una màquina circular de 18.500 metres quadrats i 140 metres de diàmetre on un injector llança electrons que donen la volta a l'estructura a través d'un gran anell, accelerant partícules fins a velocitats properes a la de la llum. La construcció de la infraestructura ha representat una inversió de 201 milions d'euros, que han assumit a parts iguals la Generalitat de Catalunya i el govern espanyol.
Ramon Pascual, president de la Comissió Executiva del Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró (Cells) ha relatat que 'el sincrotró és una gran font lluminosa que emet més enllà de la llum visible, que va del roig a la resta dels colors de l'arc iris. El sincrotró emet llum en infraroig, ultraviolat i sobretot en raigs X, que són importants perquè són molt penetrants i ens permeten explorar l'estructura interna d'una mostra i veure detalls molt petits d'una molècula'.
Una sèrie de tubs condueixen la llum de sincrotró fins als set laboratoris que hi haurà disponibles durant 2010, l'any en què s'aniran posant en marxa les instal·lacions gradualment. Quan l'Alba funcioni a ple rendiment a partir de 2011, els investigadors i els usuaris de les empreses que lloguin el centre podran comptar amb una trentena de laboratoris.