A favor d’un PSC catalanista i a favor del dret a decidir
Els crítics pacten un acord "de mínims" i crearan una coordinadora comuna i establir un "plantejament polític" propi
Document "de mínims", curt i que únicament marca un primer pas comú entre tots els crítics del PSC. De la trobada que han mantingut mig miler de socialistes contraris a la direcció actual del partit i a la línia política que manté ha sortit el compromís de celebrar una segona reunió i que serveixi per "autoorganitzar-se" en una coordinadora que sumi esforços de tots els corrents i estableixi un "plantejament polític" propi. A més, els crítics, liderats pels tres diputats díscols del Parlament -Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura- situen al juny vinent l'ultimàtum per tal que la cúpula del PSC faci un viratge respecte del dret a decidir i del règim de sancions contra els expedientats.
Hi haurà una segona convocatòria que marcarà l'inici d'un camí propi i situen al mes de juny com la fi d'un ultimàtum perquè la direcció del PSC canviï de rumbMig miler de persones s'han reunit a Barcelona provinents de tots els sectors crítics del PSC. Amb la intenció manifesta de coordinar-se i crear algun organisme, dins o fora del PSC, que els atorgui "veu pròpia". Amb un format d'assemblea oberta i amb intervencions continuades de noms coneguts i desconeguts, l'element comú passa per autoproclamar-se els "inequívocament socialistes i catalanistes", deixant clar que aquesta no és la línia que segueix la direcció del PSC. Els tres diputats díscols, els exconsellers Montserrat Tura, Antoni Castells i Joan Manuel del Pozo, els històrics Raimon Obiols i Maria Badia, i els candidats a les primàries Laia Bonet i Jordi Martí, han segut entre els assistents.
De la trobada no han pogut sortir grans acords. Les diferències sobre pertànyer encara o no al PSC o les diferents estratègies a seguir separen els crítics. Però els uneixen les ganes de fer virar el plantejament del socialisme català, reafirmar inequívocament el dret a decidir i la crítica duríssima a la direcció del PSC. És per això que han optat per intentar crear una coordinadora que aglutini i gestioni moviments de tots els corrents interns del partit i mantingui el contacte amb els "socialistes aliens al PSC".
En aquest sentit, el curt document que han consensuat afirma "la necessitat d'obrir un procés de regeneració i autoorganització de l'espai socialista de Catalunya" i proposen als que han organitzat la trobada d'aquest divendres "que en convoquin una segona en la qual proposi un plantejament organitzatiu i polític bàsic que ens permeti emprendre aquest moviment".
A més, els crítics volen que aquest primer pas serveixi també per forçar a la cúpula a solucionar la situació dels tres diputats díscols i a canviar de rumb polític, sobretot en el terreny nacional. Tant és així que situen al proper juny la fi d'aquest ultimàtum. Serà a partir d'aquí que, a través de la coordinadora que ara es crearà, decidiran si segueixen vinculats al PSC, amb quin règim o si se'n desentenen definitivament.