Com pagaran el deute de més de 30 milions als bancs ICV i UDC?
Els ecosocialistes només tindran 4 diputats amb carnet al Parlament, mentre que Unió és extraparlamentària
Iniciativa ja ha anunciat que avança l’assemblea del partit al febrer de l’any vinent per intentar redreçar l’estratègia política del partit després dels mals resultats del 27-S. Ara bé, ningú ha explicat encara com tenen pensat redreçar els comptes de la formació. Segons l’informe del Tribunal de Cuentas més actualitzat, corresponent al 2013 i publicat aquest estiu, els ecosocialistes deuen 13 milions d’euros (12,5 als bancs). La situació d’Unió encara és més alarmant, ja que deu uns 20 milions i no tindrà cap subvenció del Parlament perquè no ha aconseguit representació.
ICV, només 4 diputats al nou Parlament
Són 30 milions que els bancs esperen de dues formacions que cada vegada tenen menys fonts d’ingressos. Unió només tindrà accés a subvencions per càrrecs municipals, que no van arribar al milió d’euros el 2013 en la seva part proporcional dins de CiU. Mentrestant, ICV, a banda de les ajudes pels regidors aconseguits el maig passat, tindrà només subvencions pels 3 diputats amb carnet que tindrà al Parlament dins de Catalunya Sí que es Pot. I encara li han de donar les gràcies a Pablo Iglesias per accedir a presentar-se amb Podemos, perquè altrament podrien haver quedat fora del Parlament, segons ha reconegut aquesta setmana el propi líder del partit lila.
En què s'han gastat tants diners?
Tot apunta a que Joan Herrera i Dolors Camats deixaran els càrrecs en uns mesos, i si Duran i Lleida no aconsegueix representació per Unió a les eleccions al Congrés dels Diputats, potser no li quedarà alternativa també de desaparèixer de la política. Però qui pagarà el deute? Qui té responsabilitats en la gestió que ha portat els dos partits a deure 30 milions en total? En què s’han gastat tants diners? Quina credibilitat tenen dues formacions que aspiren a gestionar els comptes públics quan tenen uns deutes amb entitats de crèdit tan difícils d’eixugar?
UDC, amb els comptes desequilibrats
En concret, Unió Democràtica deu 17,1 milions d’euros als bancs a data de 2013, més 300.000 euros més en finançament procedent de tercers. A això se li ha de sumar la part proporcional del deute de CiU, de 9 milions, que podria voltar el 25%-30% tenint en compte el pes històric del partit en càrrecs. Així, la formació de Duran té uns 20 milions d’euros pendents. En canvi, el 2013 va tenir ingressos de 2,2 milions més una quantitat similar en la part proporcional de la federació convergent. En qualsevol cas, és un desequilibri ben notori que serà més gran pel descens en quotes de militants i la nul·la representació al Parlament.
ICV, números diícils en el moment més baix
Pel que fa a Iniciativa, la quantitat pendent amb els bancs és de 12,6 milions, i el deute amb tercers és de 400.000 euros, així que els ecosocialistes a data de 2013 deuen uns 13 milions d’euros. Els ingressos es van moure el 2013 en els 4 milions, així que afronten uns números també més que difícils en el moment més baix de la formació. A tot això, el PSC tampoc es queda curt i segons el Tribunal de Comptes deu 13,5 milions, tot i que en el mateix període en va ingressar 10,5.
CDC i ERC, bons gestors
El mateix informe, que no aporta dades sobre Ciudadanos i la CUP perquè no tenien l’obligació de rendir comptes, també deixa clar que la gestió interna dels partits independentistes és força més responsable. Esquerra només tenia 270.000 euros de deute amb els bancs, la majoria crèdits a curt termini, i els ingressos van depassar els 6,2 milions el 2013. Un eixugament del 86% del deute respecte l’any anterior. CDC té 4,5 milions pendents més la part proporcional de CiU, que seran prop de 6 milions, cosa que sumarà 10 en total, però els ingressos ho cobreixen. Prop de 7,5 milions com a CDC més uns 7 equivalents a la federació convergent fan sumar gairebé 15 milions, 5 milions més que els pendents.
PSOE, el més endeutat de l'Estat
Per últim, és complicat fiscalitzar el PP català perquè és una branca del Partit Popular a nivell espanyol. La formació que lidera Rajoy deu 40 milions, però segons el Tribunal de Comptes va ingressar-ne 76 el 2013. Una situació ben diferent a la del PSOE, que té és el primer partit de l’Estat en deute amb 64 milions a les entitats bancàries, i té uns ingressos també de 64 milions.