La Barcelona de Colau: adjudica un servei social a dues empreses de Madrid acusades de vulnerar els drets laborals
L’ajuntament ha resolt que l’atenció domiciliària a la ciutat quedi en mans de dues filials de les constructores de Florentino Pérez i Sacyr
El programa electoral de Barcelona en Comú prometia impulsar noves pràctiques econòmiques i socials més cooperatives i sostenibles, però la realitat indica que, com va passar amb el codi ètic, les promeses són fum. Ara ha sortit a la llum que l’Ajuntament de Barcelona ha adjudicat la meitat del contracte pel servei d’atenció domiciliaria (SAD) ples anys 2016 i 2017, que té un pressupost de 113 milions d’euros, a dues empreses multiserveis pertanyents a dues constructores de Madrid amb un llarg historial de conflictes laborals i sindicals: Clece, empresa del grup ACS propietat de Florentino Pérez i Valoriza-Sacyr.
Un historial d’incompliments i de reducció dels drets dels treballadors per part de les empreses que han guanyat el concurs
L’empresa del grup ACS de Florentino Pérez, quan va ser adjudicatària del servei d’atenció domiciliaria de Sabadell, va haver de fer front a un procediment judicial que va perdre interposat per CCOO per incomplir els acords de subrogació del serveis amb els treballadors, però aquest no és l’únic conflicte. També va generar un conflicte laboral amb les treballadores del servei d’atenció a domicili després que la Diputació de Cadis li cedís la concessió d’aquest servei.
Per la seva banda, l’empresa Valora ha protagonitzat conflictes laborals sonats amb el personal de neteja de l’aeroport de Màlaga, amb el personal de neteja de l’Ajuntament de Madrid, amb els treballadors de la neteja de la Universitat de Màlaga, o amb els treballadors de la neteja d’un hospital de Múrcia el 2014. L’empresa té un llarg historial de guanyar adjudicacions rebentant preus per després incomplir el compromís de mantenir la qualitat del servei i els drets dels treballadors. Amb l’excusa d’haver calculat malament el cost del servei l’empresa ha intentat reiteradament imposar importants retallades salarials a la plantilla o ha volgut executar expedients de regulació temporal d’ocupació.
La valoració econòmica, l’element determinant pel Govern Colau
Segons publica el diari ARA, en l’adjudicació del contracte ha pesat més la valoració econòmica del projecte que no la part tècnica, malgrat que el pes de la primera només representa un 20% del total, fet que ha deixat fora algunes entitats com l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), especialitzada en atendre persones vulnerables i que ja oferia aquests serveis d’atenció a la llar en dues de les quatre zones en què es divideix Barcelona.
La informació també assegura que l’Ajuntament ha justificat l’adjudicació perquè “Com a administració, a banda de donar el millor servei, també hem d’administrar de la millor manera els diners”.
Notícies relacionades
- Colau col·loca gent afí a BComú a l'ajuntament 14.04.2016.
- Nova relliscada del govern Colau 05.04.2016.
- El codi ètic de Barcelona en Comú exigeix “amor” a la Constitució Espanyola 31.03.2016.
- El govern Colau presenta un codi ètic fet a mida per als seus càrrecs electes i directius 29.03.2016.
- Colau alliçona el Conseller Comín sobre privatitzacions però no les atura a Barcelona 04.03.2016.