directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 04:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Demà toca defensar la democràcia

Catalunya en temps de sedició: resum de set dies entre l’agressió i la resistència.

Comentaris 27  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

Es percep que serà un èxit. Els darrers dies, segons sembla, el nombre d’inscripcions s’ha disparat. 40, 50.000 persones? És una autèntica barbaritat, tractant-se d’un dia laborable a les vuit del matí. Hi serem el 6-F perquè 2,3 milions de catalans, vencent les incerteses i les amenaces, hi vàrem ser també el 9-N. Necessitem trobar-nos i comptar-nos, comprovar que estem preparats per a encetar la fase definitiva, el temps políticament més important de les nostres vides. I ho farem davant un dels poders de l’Estat espanyol, el més impermeable als canvis que ha viscut la societat catalana. Per defensar la democràcia, amenaçada al nostre país, en bona mesura pels mateixos de sempre. Aquests són alguns dels grans temes de la setmana.

Comparteix
   


Etiquetes
DIÀLEG. La ració de la setmana, ennuegada de cop, passava de principi per l’impagament de les beques escolars i universitàries (particularment necessàries a Catalunya, davant del preu de les matrícules i que també haurien d’haver estat cedides en aplicació de sentències incomplertes del TC) i per l’anunci d’un nou endarreriment (el tercer) en la construcció del veritable monument a la crisi per als qui accedeixen a Barcelona des del Baix Llobregat: el pont que ha d’enllaçar l’AP-7 i l’A-2 a Castellbisbal, iniciat fa exactament deu anys. Ara diu que volen revisar fins i tot el projecte. Entretant, dijous, per amagar l’ou, Xavier García Albiol llançava l’anunci que en dos anys el corredor mediterrani “serà una realitat”, després que les autoritats catalanes i valencianes hagin constatat que no s’està fent absolutament res damunt del terreny. La presa de pèl es de dimensions còsmiques: afortunadament, no serà el “Ministerio de Fomento del Reino de España” qui acabarà l’obra.

HEGEMONIA. En el context de les primeres passes de la nova macedònia dels Comuns, Xavier Domènech, inassequible al desencís, continua predicant obsessivament la seva teoria, acomboiada des dels mitjans afins, que ells són l’única alternativa a l’hegemonia de CiU. És possible tanta alteració de les capacitats cognitives? De moment, la seva oposició al Parlament consisteix massa sovint a alinear-se sistemàticament amb els partidaris de l’statu quo. Costa tant analitzar qualsevol estudi demoscòpic per apreciar la desaparició d’Unió de l’escena i quina és l’expectativa de vot al partit successor de l’antiga CDC? Fixar com a màxim objectiu d’un partit acabar amb una situació de poder que ja no existeix és, com a mínim, sorprenent. Cops de puny a un enemic invisible. Diguem-ho clar, a Catalunya, l’hegemonia ideològica se situa a l’esquerra i l’únic que impedeix a hores d’ara que cristal·litzi en govern és precisament l’alineament dels Comuns amb el dependentisme.

RELAT. Després d’una setmana poc lluïda, finalment, els pocs mitjans catalans alineats amb l’independentisme, afortunadament, semblen haver passat també a l’ofensiva. Dilluns, el diari “Ara” dedicava la portada i un ampli espai interior a analitzar fins a 26 sentències favorables a la Generalitat que el Govern espanyol se salta pel morro i sense cap amenaça ni conseqüència. Des d’altres mitjans digitals del país, ara que l’Audiència Nacional exigeix l’execució d’una multa de gairebé mig milió d’euros contra l’ANC, teòricament, per haver gestionat malament dades amb component ideològic, es comparava el cas amb la campanya de cartes trameses per Sociedad Civil Catalana a un milió de jubilats dies abans del 27-S amb l’objectiu d’espantar-los amb un suposat impagament de les seves pensions en cas d’independència. La premsa del país necessita amb urgència marcar el seu propi relat de la realitat d’aquí, deixar de comprar sistemàticament el que ens assenyalen des de la metròpoli.

PORTES. Mentre Inés Arrimadas s’entrevistava a la desesperada amb la vicepresidenta espanyola, en l’intent de guanyar alguna mena de visibilitat, la irrellevància de Ciudadanos quedava de manifest davant del nomenament (consensuat entre els qui manen, el PPSOE de Mariano Rajoy i Susana Díaz) de l’ex-diputat durant tretze anys i ex-director general de la Guàrdia Civil la legislatura passada Arsenio Fernández de Mesa y Díaz del Ríocom a nou membre del consell d’administració de Red Eléctrica Española. Com tothom sap, Ciudadanos entrava per regenerar la vida política espanyola i acabar amb el bipardisme. Està claríssim. A la pràctica, ha vist passar per davant seu un nomenament pel sistema de portes giratòries enfadant-se molt i no fent res. I què dir de la presidència del Tribunal Constitucional, negociada públicament a dues mans pels del règim del 78 sense amagar-se’n. Sí, sí, amics dels Comuns, com està canviant el Regne d’Espanya.

PRECINTES. L’allau d’amenaces que ve i que augmentarà tracta d’atemorir els sectors més porucs de la societat catalana. Com en el cas de les exageracions sobre les conseqüències econòmiques de la independència, es tracta de dir-la ben grossa. D’inocular la por. I encara que sigui amb més gràcia, nosaltres també hem de jugar aquesta partida. Per exemple, explicant a les residències de la tercera edat (on hi ha més votants de no que podrien passar al sí) que les seves pensions perdran aquest any força poder adquisitiu i que només les salvaran si esdevenim República. I també, avisant els funcionaris públics, tots, que de la mateixa manera que ara actuar contra la legalitat espanyola té conseqüències, a partir del dia de l’aprovació de la Llei de Transitorietat Jurídica, actuar contra la legalitat catalana també en tindrà. Vaja, que potser els precintes els posarem nosaltres.

PROCESSISME. De la mà de molts dels seus contraris, una part de l’independentisme, fent sobretot tàndem amb els Comuns, fa mesos que insisteix en el fet que tot plegat és un engany de Convergència per mantenir-se en el poder. Des del 27-S, quan ells mateixos van afirmar que no es podia declarar la independència, insisteixen en que el Govern i la majoria parlamentària no han fet res per culminar el procés. Han desqualificat els qui van al davant sense pietat, posant en dubte les seves darreres intencions en tot moment. Ara, una vegada el sí als pressupostos ha tancat la darrera baula de la cadena que ens deixa als peus del caixa o faixa, de manera sorprenent, demanen més temps. No direu que no és primorós que els inventors del concepte despectiu de processisme, arribats al moment clau demanin de genolls per tot arreu que allarguem el procés.

Miquel Pérez Latre (@Granollacs), arxiver, historiador i blogaire.

Podeu seguir altres reflexions de l'autor de Temps de Sedició al seu blog Per a bons patricis.
 
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#27
LLUIS fletxa bcn
8 de febrer de 2017, 12.45 h


Societat Civil cifra en 16.279 los asistentes a la manifestación de apoyo a Mas por el juicio del 9-N.

Según este estudio, la superficie máxima que pudieron ocupar los manifestantes fue de 12.058 metros cuadrados, dado que 2.142 metros de los 14.200 perimetrados no podían ocuparse porque eran parterres u otras superficies no aptas para albergar a manifestantes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
7 de febrer de 2017, 09.21 h

.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
LLUIS fletxa bcn
6 de febrer de 2017, 18.49 h


Joana Ortega, ofereix les dades definitives de la consulta independentista del 9Ngencat.cat

Política 01/12/2014 21:02 Hi va votar un 37%.
La Generalitat xifra la participació final en la consulta en el 37% del cens, i el suport a la independència en el 30% .



Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Sento ferum d'espanyol idiota i brut. fletxa Quina creu tenir uns veins així de porcs !
5 de febrer de 2017, 22.01 h


#20 Suposo que per molt que t'esforcis la teva estupidesa no et permetrà entendre que és molt millor intentar arrossegar el PSC cap al catalanisme, com va fer ERC, que pactar amb el PP a canvi de res com feia CiU , o pactar amb Zapatero un Estatut a la baixa com va fer l'Artur Mas.
Pujol i Mas, dos dels més grans perjudicadors de Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Sento ferum d'espanyol idiota i brut. fletxa Quina creu tenir uns veins així de porcs !
5 de febrer de 2017, 21.58 h


Aquest idiota de #20 deu ser el que veig que anomeneu NEN SUBNORMAL CONVERGENT, i que dieu que li agrada llepar pels de cul empastifats de caca de Jordi Pujol i Artur Mas?
Quin desgraciat. Segur que és fill del butaner.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Sento ferum d'espanyol idiota i brut. fletxa Quina creu tenir uns veins així de porcs !
5 de febrer de 2017, 21.54 h


#21 Tu a mi em recordes un mico titi que tenia un veí francès a l'Empúria Brava, era un tití que només sabia menjar cacauets i pelar-se-la tot el dia. Era menys intel.ligent que un gos, si fa no fa com tu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
LLUIS fletxa bcn
5 de febrer de 2017, 20.15 h

N.B. EL SR. MAS EM RECORDA AL "FERRUQUITO" QUAN VA ANAR AL JUTJAT AMB UNA BONA COLLA DE GITANOS...NO COMMENTS!

"LEX,DURA LEX, SED LEX."

(DEFENSAR LA DEMOCRACIA,OI? A QUALSEVOL PAIS JA HI SERIEN A LA PRESÓ.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
5 de febrer de 2017, 17.41 h

#16 potser aniras per insultar al Sr. Mas, oi ercista?
per cert, molts encausats menys el junqueras, que potser esta protegit per la fiscalia, oi cafe amb montilla?


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Synera fletxa Barcelona
5 de febrer de 2017, 16.52 h

RESUM DE LA DECLARACIÓ DE LA COMISSIÓ DE DEFENSA DELS DRETS DE LA PERSONA DEL IL·LTRE COL·LEGI D'ADVOCATS DE BCN SOBRE EL DRET D'AUTODETERMINACIÓ (2013)

"... La declaració unilateral d’independència, proclamada pel Parlament de Catalunya, estaria justificada en dret internacional en el cas que el Govern espanyol impedís la celebració de la consulta a la ciutadania sobre la creaci d’un nou Estat, o bé es negués a acceptar el resultat afirmatiu de la mateixa.

La Resolució establ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
5 de febrer de 2017, 13.26 h

El dia que comences a perdre la por ets més lliure. El 10N, Catalunya era més lliure que el 8N.

Ho estem aconseguint perquè no sabem que es impossible.


We follow the path that others have already made before because with the spanish dictatorship there's nothing to be done.

//*//


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.