directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 18:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Quins seran els sis punts calents del judici del 9N?

La roda de premsa de Mas el 9N, la contractació d'una asseguradora pels voluntaris, el web participa2014.cat i l'obertura d'escoles, entre les armes de la fiscalia

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

L’atenció mediàtica fins ara s’ha posat en la manifestació que les entitats sobiranistes preparen per demà i en la qual ja s’han inscrit 40.000 persones, però durant la setmana prendrà força el contingut del judici pel 9N, que ha motivat la mobilització. Tot i que Mas, Ortega i Rigau intervindran demà, cosa que es podria allargar fins la tarda, les sessions s’allargaran fins divendres, quan els tres acusats tindran dret a l’últim torn de paraula. Però quins seran els punts calents en què l’acusació i la fiscalia intentaran provar delictes de prevaricació i desobediència i la defensa s’espolsarà les ‘culpes’? 

1. Sabien o no sabien de la suspensió del TC?

Mas, Ortega i Rigau al·leguen que quan el TC va prohibir la consulta el 4 de novembre van deixar de fer qualsevol acte administratiu, perquè el procés ja estava en mans de voluntaris, i que el TC no va respondre un requeriment de precisió dos dies abans de les votacions. Les defenses d'Ortega i Rigau també asseguren no que se'ls va notificar personalment la providència del TC. Ara bé, els fiscals diuen que tots tres eren "conscients" que amb les accions preparatòries del procés participatiu "trencaven l'obligat compliment de les decisions del Tribunal Constitucional", que el 4 de novembre, cinc dies abans de les votacions, va ordenar suspendre el procés. 

2. Van actuar després de la suspensió?

Durant la instrucció del cas, es va descobrir una carta signada per l'aleshores conseller de la Presidència, Francesc Homs, responsable polític dels serveis jurídics, on assegurava a una empresa informàtica contractada per organitzar el dispositiu que no hi havia cap impediment legal per seguir endavant tot i la resolució del TC del 4 de novembre. Aquesta pot ser una de les grans proves que condemnin els tres jutjats.

3. La cèlebre roda de premsa del 9 de novembre

Pel que fa a les rodes de premsa del 9 de novembre, la defensa considera que "no es pot entendre com una desobediència al Tribunal Constitucional", ja que "era obligació del Govern informar a la ciutadania d'un fet molt rellevant des d'una perspectiva històrica, sociològica i política". I afegeix: "Informar no és gestionar ni executar, i no molt menys desobeir". 

4. L’assegurança per a voluntaris delatora?

Una de les ‘proves del delicte’ per la fiscalia és la contractació d’un suplement de l'assegurança per als voluntaris per part de la Generalitat el 4 de novembre. L’aleshores vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, es defensa al·legant que va ser “un acte de responsabilitat, amb un cost mínim, que en cap cas incideix en la celebració o no celebració del procés participatiu”.

5. El web participa2014.cat

Entre els principals actes administratius que la fiscalia considera que demostren els delictes hi ha la creació de la pàgina web www.participa2014.cat i del sistema informàtic. En aquest cas, la defensa remarcarà durant el judici que el web “es va deixar d'actualitzar amb nous continguts” i “no es podia eliminar tècnicament donat que estava en diversos servidors en previsió d'atacs informàtics”.

6. L’obertura de centres educatius i el paper dels directors d’escoles

Pel que fa a la celebració del procés participatiu en centres educatius, la defensa de Rigau remarca que durant l'octubre es van convocar "alguns reunions merament informatives" per fer saber als directors dels centres com es desenvoluparia la jornada, "la gestió de la qual estava íntegrament assumida pels voluntaris", i que "en cap moment" es va sol·licitar "a cap docent que col·laborés personalment en l'organització en la seva condició d'empleat públic". El fiscal no opina el mateix, ja que diu que els directors territorials van convocar reunions amb els directors dels centres i els van "sol·licitar de forma vehement la seva col·laboració" per tal de poder preparar les urnes, paperetes i ordinadors els dies anteriors a la votació.

7. Els controvertits 7.000 ordinadors

La fiscalia també fa notar que els 7.000 ordinadors coincideixen pràcticament amb les 6.700 meses electorals, i que després d'aquella jornada electoral es van tornar a repartir per diversos centres diferents dels que havien estat. En aquest sentit, però, la defensa remarca que posteriorment "han continuat emprant-se amb finalitats docents als centres educatius".





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
inferior fletxa superior
10 de febrer de 2017, 01.12 h

#10 cagarret


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
LLUIS fletxa bcn
9 de febrer de 2017, 16.48 h

"Las empresas están aquí por un mercado de 47 millones"

Malet,predident de la Cambra de Comers USA, ha hecho estas declaraciones procurando dejar claro que no se trata de una amenaza. "Estas empresas están aquí por un mercado de 47 millones y no de siete", ha afirmado. ".

N.B. VAREN (#9)


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
LLUIS fletxa bcn
6 de febrer de 2017, 18.51 h

Joana Ortega, ofereix les dades definitives de la consulta independentista del 9Ngencat.cat.

Política 01/12/2014 21:02 Hi va votar un 37%. .
La Generalitat xifra la participació final en la consulta en el 37% del cens, i el suport a la independència en el 30% .

N.B. VVAREN VOTAR ELS JOVES DE 16 ANYS I ESTRANGERS ENPADRONATS DURANT 15 DIES.



Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Synera fletxa Barcelona
6 de febrer de 2017, 13.32 h

RESUM DE LA DECLARACIÓ DE LA COMISSIÓ DE DEFENSA DELS DRETS DE LA PERSONA DEL IL·LTRE COL·LEGI D'ADVOCATS DE BCN SOBRE EL DRET D'AUTODETERMINACIÓ (2013)

"... La declaració unilateral d’independència, proclamada pel Parlament de Catalunya, estaria justificada en dret internacional en el cas que el Govern espanyol impedís la celebració de la consulta a la ciutadania sobre la creaci d’un nou Estat, o bé es negués a acceptar el resultat afirmatiu de la mateixa.

La Resolució esta... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Synera fletxa Barcelona
6 de febrer de 2017, 00.58 h

PRINCIPIS SOBRE EL DRET D'AUTODETERMINACIÓ DELS POBLES REFRENDATS PEL RECONEIXEMENT DE LA DUI DE KOSOVO PER LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE JULIOL 2010

- No hi ha cap norma en dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència
- Quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtia d’aquest poble
- En una socie... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
5 de febrer de 2017, 22.32 h

#2. Nazi Aragoneses / Nazi Luís. Mireu si som bons els independentistes que inclús us ajudaré a fer el vostre titular del dilluns, per a que no gasteu la mitja neuroneta que us queda..

L´independentisme mobilitzat tan sols representa l´1 % de la massa social (40.000 persones). 6-F un fracàs!..

I després, tranquilament, us podeu fotre un bon panxot de riure que us duri sis mesos....
Però no en dubteu que, el GRAN HOSTIOT !¡!¡!¡!¡!!¡ .....us arribarà ben aviat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'estat
5 de febrer de 2017, 22.12 h





V E R G O N Y A !! !! !! !!




L'ESTAT CASPANYOL , ENCARA FRANQUISTA, PRETÉN "JUTJAR" DEMÒCRATES CATALANS PEL "DELICTE" DE DEIXAR OPINAR AL POBLE !! !! !! !!




ESTAT ESPANYOL = SIMULACRE FARSANT D'ESTAT DE DRET, PARÒDIA ESPERPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA, REDUCTE DEL FEIXISME A EUROPA !! !! !! !!




L'ESTAT ESPANYOL DESPRESTIGIA EUROPA. CAL DEMANAR LA SEVA EXPULSIÓ DE L'UNIÓ EUROPEA !! !!






Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4

Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3

Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
LLUIS fletxa bcn
5 de febrer de 2017, 20.07 h

N.B. EL SR. MAS EM RECORDA AL "FERRUQUITO" QUAN VA ANAR AL JUTJAT AMB UNA BONA COLLA DE GITANOS...NO COMMENTS!

"LEX,DURA LEX, SED LEX."


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 15
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.