directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 8 de maig de 2024 15:04 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Govern exigeix a la Defensora del Poble espanyol que retiri el recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei d'acollida

Perquè estableix que les activitats formatives dels immigrants han de ser en català

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La comissió permanent de la Taula de Ciutadania i Immigració de la Generalitat enviarà una carta a la Defensora del Poble en funcions perquè retiri el recurs d'inconstitucionalitat presentant davant del Tribunal Constitucional espanyol (TC) contra la Llei d'acollida de les persones immigrades i retornades. El text s'ha consensuat durant una reunió extraordinària de la Taula, a la qual han assistit la consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, i el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós. En finalitzar la trobada, la consellera ha explicat que el document exigeix la retirada del recurs ja que la Llei d'acollida és una norma 'de país, de tota la societat' i constitucional.
immigració
Comparteix
   


Etiquetes
Al text, els membres de la Taula manifesten el 'desacord i rebuig' a l'actuació de la Defensora del Poble espanyol ja que consideren que perjudica la convivència i la cohesió social a Catalunya. La Defensora del Poble en funcions, María Luisa Cava, va presentar el recurs d'inconstitucionalitat a mitjans d'agost, especialment pel que fa referència a l'article 9 que diu que les activitats formatives dels immigrants han de ser en català.

Sobre aquest article, la Taula considera que la Llei impulsa actuacions necessàries i urgents per promoure la igualtat d'oportunitats, tenint en compte l'arribada de més d'un milió d'estrangers a Catalunya en els darrers deu anys i el fet que encara es detecten situacions de manca de competències lingüístiques i de coneixement del país.

D'altra banda, recorda que el TC 'ha confirmat que el català és la llengua normalment emprada com a vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament i en la formació'. Afegeix que la jurisprudència també ha confirmat el caràcter de vehicular al català en els serveis públics de l'administració catalana i que el Tribunal Europeu del Drets Humans i el de Justícia de la Unió Europea han ratificat que determinades polítiques de normalització lingüística si són proporcionades estan justificades.

Així, considera que la preferència en l'aprenentatge del català és 'proporcionada' a la promoció i defensa del català, i no perjudica el castellà ja que els usuaris del servei de primera acollida també el poden aprendre. La carta exposa que amb la norma catalana, per primera vegada a Espanya es desenvolupa l'aprenentatge per part d'adults immigrants de les llengües oficials.

Per últim, recorda que el PP va portar la Llei al Consell de Garanties Estatutàries i que aquest òrgan va dictar el 21 d'abril per unanimitat la constitucionalitat de l'article 9 de la norma.

Iniciativa 'molt minoritària'

La consellera ha recordat que el recurs es va presentar a instàncies del grup mixt del Parlament i ha considerat que aquesta és una iniciativa 'molt minoritària' a la qual la Defensora li ha donat 'un valor que no li correspon'.

El TC encara no ha decidit si admet o no a tràmit el recurs. En cas que així ho faci, Capdevila ha explicat que el Govern disposa d'un període per presentar al·legacions i poder evitar que el Constitucional s'hagi de pronunciar.

La llei es continuarà aplicant

La consellera ha reiterat que, tot i aquest recurs, la Llei d'acollida s'està aplicant i es continuarà aplicant. Ha avançat que la Taula de Ciutadania i Immigració es tornarà a reunir a mitjans d'octubre per proposar el reglament que ha de desenvolupar aquesta norma.

El diputat del grup mixt del Parlament, José Domingo, va ser qui va denunciar la norma davant del Defensor del Poble el passat mes de maig. Domingo considerava que amb l'aprovació d'aquesta llei es prioritzava l'ensenyament del català en la integració dels nouvinguts a Catalunya i que d'aquesta manera es menystenia el castellà.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Manel fletxa Barcelona
10 de setembre de 2010, 11.02 h

A veure, els espanyols fan les seves regles del joc, i quan no els agraden, fan trampes i se les salten. Per això van fer la sentència que van fer, i per això la gent, que no és estúpida, es va manifestar el 10-J, no per demanar que no toquin l'Estatut ni per reformar la constitució, sinó per demanar la INDEPENDÈNCIA. No volem tornar a jugar amb uns tramposos, volem jugar al nostre joc, amb les nostres regles.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
capsigrany fletxa riumors
10 de setembre de 2010, 10.35 h

per cert aquest article 3 de la CE ja ens indica el to paternalista en que es tracte la resta de llengües "espanyoles". Evitant així entrar en el ple reconeixement de la pluralitat linguistica


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Carles fletxa Barcelona
10 de setembre de 2010, 10.18 h

No cal que us preocupeu, que a la COnstitució Espanyola, a l'article 3 hi diu que les altres llengues de l'estat "serán de especial respeto y protección". Ja ho veieu, no són capaços ni d'acatar la seva pròpia constitució.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Quim fletxa PPCC.
10 de setembre de 2010, 10.05 h

Al defensor de quin poble? perquè està molt clar que defensor del poble català no. Visca Catalunya Lliure!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
roger fletxa gavà-mar
10 de setembre de 2010, 08.18 h

exigeis?... cony, quin tarannà democràtic que tenen els nostres "polítics"... (entrecomillos aquesta parala per pretenciosa".


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.