El Govern exigeix a la Defensora del Poble espanyol que retiri el recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei d'acollida
Perquè estableix que les activitats formatives dels immigrants han de ser en català
La comissió permanent de la Taula de Ciutadania i Immigració de la Generalitat enviarà una carta a la Defensora del Poble en funcions perquè retiri el recurs d'inconstitucionalitat presentant davant del Tribunal Constitucional espanyol (TC) contra la Llei d'acollida de les persones immigrades i retornades. El text s'ha consensuat durant una reunió extraordinària de la Taula, a la qual han assistit la consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, i el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós. En finalitzar la trobada, la consellera ha explicat que el document exigeix la retirada del recurs ja que la Llei d'acollida és una norma 'de país, de tota la societat' i constitucional.
Al text, els membres de la Taula manifesten el 'desacord i rebuig' a l'actuació de la Defensora del Poble espanyol ja que consideren que perjudica la convivència i la cohesió social a Catalunya. La Defensora del Poble en funcions, María Luisa Cava, va presentar el recurs d'inconstitucionalitat a mitjans d'agost, especialment pel que fa referència a l'article 9 que diu que les activitats formatives dels immigrants han de ser en català.Sobre aquest article, la Taula considera que la Llei impulsa actuacions necessàries i urgents per promoure la igualtat d'oportunitats, tenint en compte l'arribada de més d'un milió d'estrangers a Catalunya en els darrers deu anys i el fet que encara es detecten situacions de manca de competències lingüístiques i de coneixement del país.
D'altra banda, recorda que el TC 'ha confirmat que el català és la llengua normalment emprada com a vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament i en la formació'. Afegeix que la jurisprudència també ha confirmat el caràcter de vehicular al català en els serveis públics de l'administració catalana i que el Tribunal Europeu del Drets Humans i el de Justícia de la Unió Europea han ratificat que determinades polítiques de normalització lingüística si són proporcionades estan justificades.
Així, considera que la preferència en l'aprenentatge del català és 'proporcionada' a la promoció i defensa del català, i no perjudica el castellà ja que els usuaris del servei de primera acollida també el poden aprendre. La carta exposa que amb la norma catalana, per primera vegada a Espanya es desenvolupa l'aprenentatge per part d'adults immigrants de les llengües oficials.
Per últim, recorda que el PP va portar la Llei al Consell de Garanties Estatutàries i que aquest òrgan va dictar el 21 d'abril per unanimitat la constitucionalitat de l'article 9 de la norma.
Iniciativa 'molt minoritària'
La consellera ha recordat que el recurs es va presentar a instàncies del grup mixt del Parlament i ha considerat que aquesta és una iniciativa 'molt minoritària' a la qual la Defensora li ha donat 'un valor que no li correspon'.
El TC encara no ha decidit si admet o no a tràmit el recurs. En cas que així ho faci, Capdevila ha explicat que el Govern disposa d'un període per presentar al·legacions i poder evitar que el Constitucional s'hagi de pronunciar.
La llei es continuarà aplicant
La consellera ha reiterat que, tot i aquest recurs, la Llei d'acollida s'està aplicant i es continuarà aplicant. Ha avançat que la Taula de Ciutadania i Immigració es tornarà a reunir a mitjans d'octubre per proposar el reglament que ha de desenvolupar aquesta norma.
El diputat del grup mixt del Parlament, José Domingo, va ser qui va denunciar la norma davant del Defensor del Poble el passat mes de maig. Domingo considerava que amb l'aprovació d'aquesta llei es prioritzava l'ensenyament del català en la integració dels nouvinguts a Catalunya i que d'aquesta manera es menystenia el castellà.
Notícies relacionades
- La Defensora del Pueblo espanyola vol acabar ara amb el català a la nova Llei d'Acollida 17.08.2010.
- Capdevila garanteix que l'acollida dels immigrants es farà 'preferentment en català' malgrat el TC 22.07.2010.
- El Parlament aprova la Llei d'acollida que estableix el català com a llengua comuna 28.04.2010.