directe ! a La República. N. 4126. Dilluns, 6 de maig de 2024 18:47 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Alt Empordà doble fletxa Dimecres, 23 de setembre de 2015 21:46 h

Rajoy rebutja "entrar en disquisicions jurídiques" sobre si els catalans deixarien de ser espanyols amb la independència

El president assegura que no ha "pressionat" ningú perquè es pronunciï contra el procés i critica que Catalunya no vulgui assumir part del deute però li reclami les pensions

Girona (ACN).- El president espanyol, Mariano Rajoy, ha insistit en "no entrar en disquisicions jurídiques" sobre si els catalans perdrien la nacionalitat espanyola -i per tant, l'europea- en cas d'independència. En una entrevista a TV Girona, Rajoy ha volgut tancar la polèmica assegurant que són discussions "que no porten enlloc". "El que diuen els tractats és clar; un vas és un vas, i un plat és un plat, i allò més important és respectar la llei", assegura. El líder del PP també ha negat que el seu executiu hagi "pressionat" ningú perquè es pronunciés contra el procés sobiranista. A més, ha criticat que Catalunya es negui a assumir part del deute estatal, però sí que reclami a Espanya que garanteixi les pensions.


Arran d'una pregunta que li ha fet el cap d'informatius, Oriol Mas, demanant-li si havia "resolt l'embolic" al voltant de l'article 11 de la Constitució, Rajoy ha volgut tancar aquest debat de totes totes. "No entraré en més disquisicions jurídiques que no porten enlloc; la Constitució és clara", ha assegurat. Més enllà d'això, el líder del PP només ha dit que "la posició del govern és evitar que això és produeixi" (en referència a la independència). "I estic convençut que ho evitarem", hi ha afegit.

El text constitucional no és l'únic argument jurídic que ha aparegut durant l'entrevista. Rajoy també s'ha hagut de referir -a instàncies de l'entrevistador- sobre què diuen les Nacions Unides sobre el dret d'autodeterminació dels pobles. Aquí, Rajoy ho ha esbandit assegurant que "l'ONU no ha reconegut mai el dret a l'autodeterminació en el cas de Catalunya".

"Hem escoltat a Obama, a Cameron, a Merkel, a la Comissió Europea... és difícil que tots ells estiguin equivocats", ha subratllat Rajoy. El president espanyol també ha volgut deixar clar que "la mateixa Constitució diu que la sobirania radica en el conjunt del poble espanyol". I aquí, ha insistit en què Catalunya no pot decidir independitzar-se de manera unilateral, sinó que "la decisió l'ha de prendre tota Espanya".

Sobre constitucions i drets d'autodeterminació, Rajoy ha assegurat que, a tot el món, només hi ha tres cartes magnes que l'hagin reconegut. "Una era la de l'antiga Iugoslàvia, l'altra la de la Unió Soviètica i la tercera, la d'un país africà; i ja veu per a què van servir", ha concretat el líder del PP.

"La UE no fa fora ningú, és el territori el que se'n va"

Durant l'entrevista, Rajoy ha tornat a insistir en què els tractats fundacionals de la Unió Europea "són molt clars" en relació a una possible independència de Catalunya. "Aquest debat sempre m'ha semblat, com a mínim, una mica curiós: qui faci una declaració unilateral d'independència no estarà a la UE", ha dit el president espanyol. I per reforçar aquesta idea, ha subratllat: "La UE no fa fora ningú, és el territori el que se'n va".

En relació a l'oferiment de Suïssa per fer de mitjancer en el conflicte entre Catalunya i Espanya, el president estatal ha respost amb contundència: "Això és absurd, és un afer exclusivament espanyol". I per deixar clara quina serà la seva postura, dues frases. La primera: "Mentre jo sigui president del govern espanyol la llei es complirà". I la segona: "Evitaré que es facin coses totalment absurdes i no permetré que el nostre país, el més antic d'Europa, és trenqui".

"El govern no pressiona ningú"

Mariano Rajoy ha negat que el seu executiu estigui al darrere de les declaracions en contra de la independència que, durant la campanya, han fet per exemple el governador del Banc d'Espanya o la banca espanyola. "El govern no pressiona ningú, però sí que m'ha emocionat que s'hagin pronunciat persones molt rellevants a Catalunya", ha dit Rajoy. El president espanyol, precisament, considera que hi ha hagut un tomb en els darrers dies, perquè fins ara, "hi havia la sensació que només parlaven els qui estaven a favor" de la independència. "I ara han començat a parlar els qui tenen plantejaments diferents, i els hi he d'agrair", ha afegit.

A més, en el terreny econòmic, Rajoy ha insistit en què "per a Espanya, la independència no seria bona, però per a Catalunya tampoc". I aquí, ha entrat de ple en el debat sobre les pensions, assegurant que no entén com des de Catalunya es plantegi que l'estat propi no assumirà deute estatal, però sí que, en canvi, "es reclami que es paguin les pensions".

"El govern espanyol sempre compleix amb les seves obligacions", ha afirmat Rajoy, tot i deixar clar que no hi haurà independència ni tampoc unilateralitat. "Si tens una ampolla i dos gots, no pot ser que vulguis les tres coses i l'altre es quedi a zero", ho ha exemplificat.

"El diàleg mai ha de ser o tot o res, no pot ser un contracte d'adhesió", ha assegurat el líder del PP. I aquí, Rajoy ha aprofitat per dir que, durant tot el procés, "no hi ha hagut diàleg" sinó que ha viscut "en un monòleg". "Si les úniques opcions que se't donen a triar són o Sí o No, hem de dir que No", ha afegit.

Per últim, Mariano Rajoy també s'ha mostrat convençut de tots els passos que ha fet fins ara. Ha assegurat que han estat els encertats i que, tot i que pogués tornar enrere, tornaria a tancar la porta tant al pacte fiscal com a la convocatòria d'un referèndum. "Crec que he fet el que havia de fer, dir que no a la ruptura de la sobirania nacional", ha dit. I ha conclòs: "Tenim molt futur junts per endavant".
]]>



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.