directe ! a La República. N. 4126. Dilluns, 17 de juny de 2024 04:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimecres, 14 de febrer de 2018 20:00 h

El responsable de l’operatiu policial de l’1-O diu que Trapero hauria pogut evitar el referèndum

Durant la seva declaració de dues hores davant la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela

ACN Madrid.-El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos ha insistit aquest dimecres davant la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela a acusar el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, de connivència amb els impulsors de l’1-O, i ha afirmat que la policia catalana hauria pogut evitar la celebració del referèndum decomissant ordinadors i urnes, segons fonts jurídiques. Durant la seva declaració de dues hores, Pérez de los Cobos també ha contradit el testimoni de Trapero pel que fa a les ordres de la jutgessa respecte els criteris de “proporcionalitat” a seguir a l’hora d’evitar el referèndum. Segons el coronel de la Guàrdia Civil, tots els cossos policials van rebre “indicacions clares” d’evitar “a tota costa” la celebració del referèndum. Ha reiterat d’aquesta manera davant l’Audiència Nacional la versió que ja va donar davant el Tribunal Suprem, quan va acusar els Mossos d’inacció, va defensar l’actuació de les policies espanyola, i va apuntar que “el compliment de la llei estava per sobre de la convivència ciutadana”.

Segons fonts jurídiques, el responsable de l’operatiu de l’1-O ha mantingut una “clara incriminació” de Trapero i ha assegurat que durant les reunions de coordinació que van tenir lloc els dies previs al referèndum el major dels Mossos va mostrat sempre una actitud “reticent” a evitar la seva celebració. Pérez de los Cobos també ha volgut rebatre els arguments de la defensa pel que fa a les ordres de la jutgessa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Mercedes Armas, sobre els criteris de “proporcionalitat” que calia aplicar per impedir la consulta. Segons el coronel, tots els cossos van rebre “clares indicacions” d’evitar l’1-O “a tota costa”.En aquest sentit, el responsable de l’1-O ha afirmat que els Mossos haurien pogut evitar el referèndum decomissant ordinadors i urnes. Amb aquesta actuació, ha afirmat, “hauria resultat clarament factible” impedir les votacions, perquè hauria “deshabilitat les possibilitats d’actuació als col·legis electorals establerts i coneguts prèviament”. Pérez de los Cobos ha reiterat davant l’Audiència Nacional (que instrueix el cas contra Trapero per les concentracions del 20 i 21 de setembre) el testimoni que ja va donar al Tribunal Suprem fa dues setmanes en la investigació sobre l’1-O i contra el procés independentista. Segons el coronel de la Guàrdia Civil hi havia una “concertació” entre la societat civil, els Mossos i el Govern per fer realitat el referèndum i l’excap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, “complia les ordres de la cúpula anterior”.Aleshores també va acusar els Mossos de “vigilar" els moviments de la policia espanyola el dia del referèndum per "informar" els concentrats que omplien els col·legis electorals per tal que es poguessin organitzar. A més, va afirmar que el dia previ al referèndum els Mossos també van anar als punts de votació per dir que tornarien l'endemà a les 6h del matí i que, si hi havia gent, no desallotjarien. El testimoni que ha ofert aquest dimecres a l’Audiència Nacional contradiu el que va donar l’actual cap del Mossos, Ferran López, que va defensar davant la magistrada Lamela l’actuació del cos, i també el del propi Major Trapero, que va defensar la “lleialtat” de la policia catalana a les ordres de la jutgessa del TSJC Mercedes Armas –que els havia demanat actuar amb “contenció i paciència”- així com l’actuació els dies 20 i 21 de setembre i posteriors.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.