directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 11:24 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Segrià doble fletxa Dilluns, 25 de juny de 2018 17:12 h

La Universitat de Lleida impulsa una associació d'historiadors de la Corona d'Aragó

Es presentarà dimecres en el marc de la 8a edició de l'International Medieval Meeting, que se celebra a la UdL

ACN Lleida.-'Societas Historicorum Coronae' és el nom que una dotzena d'experts, majoritàriament de territoris que conformaven l'antiga Corona d'Aragó, ha triat per a una nova associació d'historiadors destinada a l'estudi i la divulgació d'aquesta entitat política, que es va desenvolupar a la Mediterrània a partir de la baixa edat mitjana. Presidida pel catedràtic de la Universitat de Lleida (UdL) per Flocel Sabaté, l'Associació d'Historiadors de la Corona d'Aragó, reuneix investigadors de Catalunya, País Valencià, les Illes Balears Aragó, Itàlia, França, Grècia, Malta, Regne Unit i els Estats Units que des de la història, la història de l'art i la literatura tenen com a objecte d'estudi la Corona d'Aragó. L'entitat es presentarà dimecres al vespre al Rectorat de la UdL en el marc del 8è International Medieval Meeting, que se celebra des d'aquest dilluns i fins el pròxim dijous a la Facultat de Lletres de la universitat lleidatana.

Organitzat pel Grup de recerca en Estudis Medievals de la UdL, el congrés aplega prop de 200 experts en aquest període històric provinents d'Itàlia, Polònia, Hongria, França, Argentina, Xile, Brasil, Estats Units, Japó, així com de Catalunya i l'estat espanyol. Enguany, se centra en tres grans temes: les emocions a l'Edat Mitjana, la cohesió en societats multiètniques i l'art i la litúrgia -aquest darrer dedicat al professor de la UdL, Francesc Fité, amb motiu dels seus 70 anys-. A més d'aquests grans blocs, amb xerrades d'experts com ara la de Barbara Rosenwein (Universitat Loyola de Chicago), Piotr Gorecki (Universitat de Califòrnia), o Przemyslaw Wiszewski (Universitat de Wroclaw, a Polònia), també s'abordarà aquest període històric des de l'arqueologia, la vida quotidiana, la literatura, l'art i la música, l'església, les guerres i les creuades, la filosofia i la teologia, les institucions, la història de les dones, la política i l'economia, des d'altres disciplines. El congrés inclourà la presentació de dos llibres. Dimarts, el professor de la Universitat de Saragossa, Carlos Laiena, serà l'encarregat de presentar 'The Crown of Aragon. A singular Mediterranean Empire', una compilació d'estudis que dona una nova visió de la Corona d'Aragó com un marc d'identitats superposades. I dimecres, l'historiador i crític gastronòmic especialitzat en cuina dels territoris de parla catalana, Jaume Fàbrega, donarà a conèixer el seu darrer llibre 'La cuina medieval i renaixentista: moros, jueus i cristians'.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.