directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 30 d'abril de 2024 10:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Barcelonès doble fletxa Dimecres, 18 de juliol de 2018 14:12 h

El Memorial Democràtic inaugura l’exposició 'Víctimes (1936-1945)' per commemorar els 80 anys de la Guerra Civil

La mostra compta amb 15 mapes creats per a l'ocasió juntament amb objectes i imatges de l'època que busquen fer una reflexió sobre el concepte de víctima

ACN Barcelona.-El Departament de Justícia ha impulsat una exposició a la seu del Memorial Democràtic que commemora els 80 anys de la Guerra Civil. 'Víctimes (1936-1945)' es podrà veure a partir d'aquest dimecres i fins a primers de març del 2019. El projecte busca fer una reflexió sobre el concepte de víctima i per això han creat 15 mapes per a l'ocasió que dialoguen amb objectes i imatges de la Guerra Civil amb l'objectiu de guiar el visitant en el recorregut de tots els seus àmbits. La mostra ha estat dividida en el territori, els morts, la rereguarda política i religiosa, els ferits, els bombardejos, els refugiats, els camps, l'exili, la repressió judicial i les fosses i els desapareguts.

La reflexió es porta a terme a través d'objectes, d'imatges i sobretot de la cartografia històrica. El mapa permet una observació a escala màxima i busca reconstruir l'espai, el temps i els fets visualitzant i contextualitzant la Guerra Civil i les seves conseqüències. Juntament amb els objectes, intenten apropar una visió material i palpable i una altra mental i conceptual. L'exposició vol mostrar la dimensió, l'abast i la diversitat de significats dels conceptes víctima, resistència i resiliència. El Memorial Democràtic explica que en el seu conjunt esdevé a la vegada una galeria i un atles de les víctimes. Volen ensenyar la història tant de la Guerra Civil com, per extensió, de tots els conflictes bèl·lics.L'exposició, comissariada per l'historiador i cartògraf Jordi Barra i produïda pel Memorial Democràtic, proposa conèixer episodis tràgics del conflicte com ara els morts, la vida a la rereguarda, la persecució religiosa, la destrucció del patrimoni, els ferits, els bombardejos, els refugiats, els camps de concentració, l'exili, la repressió judicial i les fosses, però també mostra aspectes encoratjadors, com ara les organitzacions d'ajuda, la salvació del patrimoni, la defensa passiva, l'assistència sanitària o les persones que van salvar vides."Volem donar la sensació que el recorregut et fa caminar per sobre d'un atles", ha comentat el comissari del Memorial Democràtic i comissionat de l'exposició, Jordi Barra, "és un passeig per la història que ens va deixar la Guerra Civil". "Aquí no hi ha respostes, després de veure l'exposició potser es té més dubtes que abans d'entrar i això és el que busquem", ha afegit. La mostra vol ensenyar el que va ser la guerra perquè "a vegades es necessita recordar el que va passar per no repetir-ho", ha conclòs el comissari.A part d'aquesta mostra, també es pot veure l'exposició 'Martellamento diluito nel tempo' que es basa en vuit fotografies fetes per l'exèrcit italià quan van entrar a Barcelona amb les tropes de Franco sobre edificis destruïts per les seves bombes aèries per veure com els havien derruït. El director del Memorial Democràtic, Plàcid García-Planas, ha comentat que "les víctimes són el cor de la memòria i és el que en les dues exposicions es vol demostrar".



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.