directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 2 de maig de 2024 21:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dijous, 1 de novembre de 2018 12:33 h

Brian Currin, mediador internacional, sobre Catalunya: "Que els líders polítics siguin a la presó és un problema"

L'advocat sud-africà assegura a 'El matí de Catalunya Ràdio' que "consideraria" fer de mediador per solucionar el conflicte català

ACN Barcelona.-El mediador internacional en els processos de pau del País Basc, Irlanda del Nord i Sud-àfrica, el seu país natal, Brian Currin ha considerat "un problema" que els líders polítics catalans siguin a la presó. Entrevistat a 'El matí de Catalunya Ràdio', aquest advocat sud-africà ha apuntat que en una negociació política es necessiten "líders polítics creïbles electes". Així mateix, Curri s'ha mostrat preocupat perquè el procés independentista acabi amb violència si Madrid pren un "posicionament similar" al del País Basc, on segons ell, va ignorar que hi havia un conflicte polític amb l'esquerra abertzale. Preguntat sobre si faria de mediador entre Catalunya i Espanya, ha assegurat "ho consideraria" si li demanessin.

"Si hi ha un conflicte polític i la natura política del conflicte no es reconeix, no s’accepta, llavors pot acabar amb violència", ha assegurat, tot assenyalat que aquest "va ser el problema" del conflicte basc. Currin, que va estar molt involucrat en el procés de mediació basc, ha comentat que per part de l’esquerra abertzale "hi havia un problema polític", reivindicar el dret l’autodeterminació. "Però, segons Madrid, no hi havia cap conflicte polític, sinó que ETA i Batasuna eren simplement gàngsters, criminals sense cap projecte polític", ha afegit. L'advocat també ha considerat que "un referèndum pot ser molt útil" per alleugerir la tensió entre el govern català i espanyol i ha apuntat que "hi hauria d'haver negociacions pre-referèndum" sobre quines són les aspiracions dels partits i què és el que volen realment. Alhora ha considerat que, per fer efectives aquestes converses, "que els líders polítics siguin a la presó és un problema, sempre és un problema, perquè, si tu has d’estar representat com a poble, com a elector, en una negociació política, necessites els teus líders polítics creïbles electes allà, negociant en nom teu".Currin ha demanat als líders catalans i espanyols que "reconeguin que el posicionament de l'altre és legítim" i després s'asseguin a negociar de forma honesta. També ha comentat que no veu "grans líders a Madrid, líders disposats a començar a entendre d’on ve l’altra part, a començar a explorar profundament els problemes amb què he de tractar l’altra part, siguin els que siguin". Preguntat sobre si estaria disposat a fer de mediador entre Catalunya i Espanya, ha assegurat que ha mantingut converses "molt informals" amb alguns representants catalans i ha apuntat que si li demanessin que s'involucrés "ho consideraria". "I si puc ajudar, sí, ajudaria", ha dit, a continuació.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.