directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 07:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Cerdanya doble fletxa Dimarts, 13 de novembre de 2018 07:00 h

L'Hospital de Cerdanya vol estendre el model transfronterer a l'àmbit de les urgències que s'atenen fora de l'equipament

L'objectiu és que els serveis d'emergències català i francès, que coincideixen a les instal·lacions, estiguin treballant de forma coordinada en un any

ACN Puigcerdà.-L'Hospital de Cerdanya pretén fer arribar el seu caire transfronterer a l'àmbit de les urgències que es produeixen dins la seva regió d'influència però que s'atenen fora de les seves dependències. Ara per ara i tret de casos molt concrets, els serveis d'emergències només poden actuar a la banda administrativa de la comarca que els correspon, tot i que dins l'equipament hi ha instal·lada tant la base del SEM català com la del SAMU francès. L'objectiu és que totes dues puguin començar a treballar de forma coordinada en el període màxim d'un any com a prova pilot, la qual està prevista en el marc d'un projecte europeu d'abast pirinenc en el que, a banda de Catalunya i Occitània, també hi participa l'Aragó, Navarra, el País Basc, Andorra i la regió francesa de Nova Aquitània, territoris on, posteriorment, es preveu estendre aquesta iniciativa.

L'Hospital de Cerdanya, en funcionament des de l'any 2014 i encara avui dia l'únic centre sanitari transfronterer d'Europa, dona servei als usuaris de tota la comarca de la Cerdanya i la del Capcir i compta amb un sistema de gestió compartida entre els serveis públics de Salut de Catalunya i de França. Precisament, aquest model ha servit de base per començar a treballar en un projecte de coordinació dels serveis d'emergències que hi ha a les dues vessants del Pirineu per tal de fer possible que puguin actuar en el conjunt d'aquest territori, al marge de les divisions administratives. L'especificitat de les instal·lacions ubicades a Puigcerdà, que compten amb una base del SEM català i del SAMU francès, ha convertit aquestes dependències hospitalàries en idònies per desenvolupar, en el termini màxim d'un any, la primera prova pilot que preveu aquest programa, coordinat per la Comunitat de Treball dels Pirineus i que forma part del projecte europeu Interreg. El director general de l'Hospital de Cerdanya, Francesc Bonet, també ha afegit com a punt a favor el fet que l'orografia de la comarca, a diferència d'altres territoris, facilita el pas entre la zona administrativament catalana i la francesa.Per tal de poder tirar endavant el projecte, Bonet ha explicat que cal tenir en compte diversos aspectes, com ara qui ha de decidir com i quan s'activen les unitats que hi ha disponibles en aquesta àrea i quins requisits han de complir els professionals de la salut que s'hi desplacin. En aquest darrer cas, el director de l'Hospital de Cerdanya ha afirmat que la legislació actual contempla aquests casos però que, tot i així, caldrà treballar-hi en l'homologació de les seves titulacions. Per parlar de tot plegat, està previst que els participants del programa es reuneixin novament a finals de mes.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.