directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 15:56 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Cerdanya doble fletxa Dimecres, 14 de novembre de 2018 14:00 h

La Generalitat promociona el conreu del nap a la Cerdanya per evitar que pugui acabar desapareixent

La superfície plantada a la comarca és inferior a les tres hectàrees, que a més estan repartides en diferents municipis

ACN Ger.-El Departament d'Agricultura vol impulsar el cultiu del nap a la Cerdanya, el qual ha estat històricament molt vinculat a la comarca tot i que actualment només compta amb una superfície plantada de menys de tres hectàrees que, a més, estan repartides en gairebé una desena d'explotacions diferents. Tenint en compte el seu valor gastronòmic, la recuperació d'aquest conreu pot servir per equilibrar la situació actual del seu mercat, on hi ha més demanda que oferta. De tot plegat se n'ha parlat aquest dimecres en una jornada tècnica celebrada a l'Ajuntament de Ger, localitat que aquest diumenge organitza la 28a edició d'una mostra de cuina centrada en aquest producte.

Les dades de l'Oficina Comarcal de la Cerdanya del Departament d'Agricultura situen el cultiu del nap en el "llindar" de la seva desaparició, segons ha explicat la seva cap d'àrea agrícola, Núria Fontanet, que ha dit que la superfície plantada es situa per sota de les tres hectàrees. En aquest sentit, ha detallat que ara per ara n'hi ha unes set explotacions situades en diversos municipis a la solana de la vall, entre Puigcerdà i Prullans, el que significa que l'extensió de cadascuna d'aquestes és equiparable a la d'un conreu d'hort. A més, ha afegit que la majoria dels cultius els estan mantenint dones.Tenint en compte la situació per la que passa el conreu del nap, que a la vegada contrasta amb el valor afegit que té avui dia aquest producte dins l'àmbit de la gastronomia, Fontanet creu que el seu cultiu pot suposar una nova oportunitat per al sector. Concretament, la cap d'àrea agrícola de l'Oficina Comarcal de la Cerdanya ha explicat que ara per ara hi ha més demanda que oferta i, per tant, seria viable econòmicament poder incrementar-ne la superfície actual. Per tal de poder explicar les seves possibilitats i com modernitzar-ne el seu conreu, l'Ajuntament de Ger ha acollit aquest dimecres una jornada tècnica centrada en aquest producte.Precisament el nap de Talltendre s'ha integrat recentment al catàleg de la Generalitat que difon i protegeix diverses varietats locals com aquesta de la Cerdanya. En aquest sentit, la responsable del projecte Esporus, Xènia Torras, ha explicat que en termes agronòmics s'adapta molt bé a les característiques d'aquest territori i que pel que fa a les seves propietats culinàries en destaca el seu gust. Per la seva banda, el tècnic de la cooperativa Hortec, Jordi Fumadó, ha explicat que tot i que és complicat tirar endavant una explotació basada exclusivament en el conreu de naps, aquest producte pot tenir sortida en combinació amb d'altres, el que permetria diversificar l'activitat i fomentar la rotació de cultius.La jornada tècnica ha coincidit en dates amb la celebració de la 28a Mostra de Cuina Popular amb Naps, que tindrà lloc a Ger aquest diumenge. L'eix central d'aquest esdeveniment és l'organització d'un dinar popular on aquest producte és el seu clar protagonista, tot i que també inclou altres activitats d'animació que es duran a terme a la tarda.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.