directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 13:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimarts, 20 de novembre de 2018 10:16 h

Estrasburg condemna Espanya per violar el dret d'expressió d'un activista que va acusar dos policies de tortures

Agustín Toranzo va ser sentenciat a l'Estat per descriure com a tortures l'acció policial contra ell durant el desallotjament d'un centre social

ACN Brussel·les.-El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Espanya per violar el dret a la lliure expressió d'un activista que va acusar dos policies de tortures. El tribunal amb seu a Estrasburg ha constatat que hi va haver "una violació de l'article 10" de la Convenció de Drets Humans en la condemna dels tribunals espanyols a Agustín Toranzo per descriure una acció policial en un desallotjament d'un centre social a Sevilla el 2007 com a tortures. Amb aquesta sentència l'alt tribunal europeu obliga l'Estat espanyol a compensar Toranzo amb més de 8.000 euros pels danys i perjudicis causats.

El cas del desallotjamentEl 2007 l'activista Agustin Toranzo va protestar contra el desallotjament del centre social ocupat "Casas Viejas" de Sevilla tancant-se a l'edifici. Durant aquesta acció de protesta, Toranzo va introduir el seu braç en un tub de ferro unit al pis i la policia va decidir lligar-lo amb una corda al voltant de la cintura per intentar treure'l per la força. Quan van veure que no el podia treure, els policies el van immobilitzar amb una corda. Posteriorment va posar fi a la protesta, però més tard, en una roda de premsa, Toranzo va descriure aquestes accions de la policia com a tortures.A petició de la Delegació del govern espanyol a Andalusia, la fiscalia va demanar una investigació criminal contra ell per aquestes declaracions. El juliol del 2011 el van declarar culpable i li van imposar una multa de 10 euros diaris durant vint mesos i una compensació als dos policies per un total de 1.200 euros. Els tribunals van considerar que les accions policials havien estat proporcionades i van rebutjar que hagués utilitzat la paraula tortura en sentit col·loquial, tal com argumentava l'acusat.Després d'esgotar totes les vies judicials a l'Estat espanyol, el 2014 Toranzo va acabar portant el cas al TEDH on va denunciar que la decisió dels tribunals espanyols havia violat el seu dret a la lliure expressió. En aquest sentit, ell argumentava que la seva sentència no va ser ni "proporcionada ni necessària en una societat democràtica".



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.