directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 16:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Alt Urgell doble fletxa Dissabte, 2 de febrer de 2019 13:49 h

Els bombers voluntaris comuniquen a la regió d'Emergències de Lleida que no poden obrir els parcs per falta de personal

Denuncien que l'actual model està "col·lapsat", que el Govern l'ha deixat morir per "inacció" i alerten que la tancada és "indefinida"

ACN Lleida.-Una trentena de bombers voluntaris de la demarcació de Lleida han comunicat aquest dissabte a la regió d'Emergències de Lleida que no poden obrir una vintena del 22 parcs de bombers voluntaris que hi ha a la demarcació per falta de personal. Representants de diversos parcs han lliurat al cap de guàrdia les cartes que van començar a entregar aquesta setmana als seus ajuntaments per explicar-los la situació de ''col·lapse'' que no els permet treballar amb seguretat ni garanties. Denuncien que el Govern ha deixat morir l'actual model de bombers i ho han exemplificat duent una corona de flors on es pot llegir 'Model de bombers, descansa en pau'. Asseguren que s'ha deixat caure el model per "inacció" i alerten que la tancada és indefinida.

Pel que fa a la reunió convocada pel 7 de febrer per tractar aquesta situació, els bombers voluntaris no n'esperen "res". "Ens hem reunit tantes vegades..." lamenta el cap de parc dels bombers voluntaris de Coll de Nargó, Jordi Fabras, que ha dit que l'únic que poden fer és informar de la situació i dir que així no poden continuar més. Asseguren que cal analitzar el problema operatiu que té Catalunya i replantejar el model de bombers perquè l'actual no funciona."Cal un canvi de rumb valent i no entenem l'enrocament del Govern com si sentís ploure", lamenta Fabras. Els bombers voluntaris reconeixen que el model no s'arregla "en dos dies" però recorden que fa deu anys que estan així. "La regió de Lleida s'ha aguantat molts anys amb bombers voluntaris però ja no es pot aguantar més això".Asseguren que amb l'actual model no es pot donar cobertura als serveis i proposen assentar-se i analitzar de valent totes les parts quants bombers funcionaris i quants bombers voluntaris hi ha i posar en funcionament de veritat el model mixt. "Un cop fet aquest 'parxe' començar a fer promocions, perquè en quatre anys es començaran a jubilar molts funcionaris", proposen, i alerten que "no és cap broma"."No podem obrir i la decisió és indefinida", han assegurat. Expliquen que el reglament mana que cal tenir un mínim de sis bombers en un parc de guàrdia i aquest nombre no és compleix en com a mínim en el 90% de parcs de Catalunya, asseguren.Algunes de les conseqüències d'aquesta situació són per exemple que avui hi hagut un incendi d'habitatge a les Borges Blanques i no s'ha pogut sortir. Hi ha anat des de Lleida, deixant Lleida descoberta. O ahir, a Coll de Nargó, hi va haver un incendi i només hi van poder anar dos bombers, i encara sort. "És la realitat del territori de cada dia", lamenten.Afegeixen que els parcs de funcionaris estan aguantant amb mínims de tres i es pregunten com es pot donar una garantia de seguretat per a ells mateixos. "Què passaria si a la Seu que hi ha tres bombers, entren dos en un incendi i els passa alguna cosa? Qui entrarà a treure'ls?", plantegen. Consideren que "ja està bé, que al Parlament poden seguir fent les festes que vulguin", però que ells ja no paguen més "el beure".En cas d'emergència, han afegit, que seguiran sortint sempre que hi hagi gent ja que no poden dir-los als seus veïns que no ho fan, si la resposta més propera la tenen a 30, 40 o 50 minuts. "Sortirem en precari i sota mínims i si passa alguna cosa, la responsabilitat serà d'algun polític que no ha fet la seva feina", alerten.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.