directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 19:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Divendres, 8 de febrer de 2019 18:25 h

El Govern acusa l'executiu espanyol de "trencar" el diàleg però diu que seguirà "a la taula"

Aragonès lamenta que Sánchez "cedeixi" a la pressió de l'ultradreta espanyola per "manca de valentia o convicció"

ACN Barcelona.-El Govern de la Generalitat considera que "és el govern espanyol qui ha abandonat el diàleg" i assegura que l'executiu català "ni ho ha fet ni ho farà". Així s'ha expressat el vicepresident, Pere Aragonès, en una roda de premsa, que ha afegit que el Govern "segueix a la taula i hi seguirà sempre", i ha destacat que sempre estaran "compromesos" amb una solució democràtica a un conflicte polític. D'altra banda, el vicepresident també ha lamentat que l'executiu espanyol "hagi cedit" a la pressió de la ultradreta, en referència a la manifestació convocada per aquest diumenge convocada per Vox, Ciutadans i el PP, i ha assegurat que demostra "manca de valentia o convicció". "Aquest pas enrere dóna per bons els arguments que han exhibit Casado, Ribera i Abascal", ha apuntat Aragonès. Aquestes declaracions responen a l'anunci de la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Carmen Calvo, que ha retret al Govern "no acceptar" la seva proposta de diàleg, que ha qualificat de "destí final".

En aquesta roda de premsa la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha lamentat que l'Estat "hagi decidit trencar el diàleg", i ha explicat que el document de proposta que el govern espanyol ha fet públic aquest migdia "no va més enllà de la declaració conjunta de Pedralbes". En aquest sentit, ha lamentat que no hi hagi "concreció" en el pla de treball, el calendari i la figura de 'relator'.D'altra banda, Aragonès ha assegurat que el Govern "no acceptarà" que es demani renunciar a les conviccions i el projecte polític per poder negociar. "L'Estat no pot exigir que renunciem al dret a l'autodeterminació", ha sentenciat. A més, ha avisat que no renunciaran als seus "plantejaments" perquè llavors "es convertiria en una adhesió i no en una negociació", i ha alertat que no donaran "xecs en blanc".En aquest context, Artadi ha retret a l'executiu espanyol "manca de coratge" a l'hora de fer efectiva una resposta política a un problema polític, i ha demanat que es passi "de la retòrica a la realitat i del merament discursiu a l'efectiu".D'altra banda, la consellera de la Presidència ha explicat que s'han assabentat del "trencament de les negociacions" a través de la roda de premsa de Calvo, i ha informat que prèviament havien demanat una reunió per continuar treballant en la proposta. De la mateixa manera, Aragonès ha emplaçat l'executiu espanyol a "incorporar-se ben aviat" a la taula de negociació i ha assegurat que ells seguiran "asseguts a la cadira del diàleg".Aquestes declaracions per part de l'executiu català responen a l'anunci de la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, que després del Consell de Ministres d'aquest dimarts ha avisat que la seva proposta sobre el diàleg és "el destí final". En aquest sentit, Calvo ha assegurat que no és "raonable" allargar una situació que "no es pot salvar". A més, Calvo ha afirmat que el seu executiu "no acceptarà mai el plantejament d’un referèndum d’autodeterminació”. Durant la roda de premsa, Calvo ha acusat a ERC i PDeCAT de no haver actuat "ni de manera lleial ni amb el nivell de rigor i transparència" que calia, i ha explicat que els dos partits independentistes no han acceptat l'última proposta que manté la figura d’un ‘relator’ que “facilitaria la coordinació dels treballs, les convocatòries i fixaria l’ordre del dia”.La retirada d'esmenes a la totalitat als pressupostos, condició per al diàlegEn aquesta roda de premsa Pere Aragonès ha retret a l'executiu espanyol haver posat com a condició per seguir amb el diàleg o bé la retirada o bé la no presentació de les esmenes a la totalitat dels pressupostos espanyols plantejades per ERC i el PDeCAT. Així, el vicepresident ha avisat que no es pot demanar que "es renunciï a l'única eina que es té" sense haver aconseguit "res". "Parlem i arribem a acords, i quan n'hi hagi facilitem la tramitació. Així és com s'havia de procedir", ha explicat Aragonès.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.