directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 14:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dilluns, 25 de febrer de 2019 14:44 h

La UE i la Lliga Àrab acorden enfortir la cooperació “per la seguretat i la resolució de conflictes”

Els líders europeus i àrabs s’emplacen a una nova cimera a Brussel·les l’any 2022 després de la primera reunió entre les dues organitzacions regionals

ACN Brussel·les.-La Unió Europea i la Lliga Àrab han acordat “enfortir” la cooperació “per la seguretat i la resolució de conflictes” després de la primera reunió de la història entre les dues organitzacions regionals. Així ho indica la declaració conjunta feta pública després de dos dies de converses a Egipte durant els quals han abordat qüestions com la immigració, la lluita contra el terrorisme internacional, el comerç o els conflictes a Síria, Líbia i el Iemen. Segons el comunicat, que no recull cap mesura o pla concret més enllà de compromisos i intencions en diferents camps, les dues parts s’emplacen a reunir-se de forma periòdica i fixen una nova cimera per l’any 2022 a Brussel·les.

“Pot ser el principi d’un nou capítol de cooperació entre nosaltres”, ha dit el president del Consell Europeu, Donald Tusk, durant la roda de premsa de clausura de la reunió a Sharm El-Sheik. Tusk ha assenyalat que les dues regions fan front a molts “reptes semblants” com ara “crisis de seguretat internacional, el terrorisme o els moviments massius de població”. “Com a veïns pròxims, no tenim alternativa a treballar junts”, ha indicat, fent una crida al multilateralisme. Segons ha explicat el polonès, els líders han acordat cooperar en control de fronteres i treballar per erradicar les causes del terrorisme així com el tràfic il·legal de persones. Menció als drets humansDurant la roda de premsa, Tusk s’ha referit a la seva insistència perquè la declaració conjunta recollís un compromís a “la defensa de tots els aspectes del dret internacional dels drets humans” i ha justificat davant les preguntes dels periodistes asseure’s amb els líders d’alguns estats àrabs.“Estic absolutament convençut, la meva experiència m’ho diu, que en aquest context el diàleg és molt millor que la confrontació”, ha afirmat, indicant que també s’ha de parlar d’Europa i no només dels veïns àrabs a l’hora de “millorar els estàndards”.Al seu torn, el secretari general de la Lliga Àrab, Ahmed Aboul Gheit, ha negat davant la interpel·lació d’un corresponsal al president d’Egipte, Abdel Fattah Al-Sisi, que algú hagi parlat “d’insatisfacció” o “les pràctiques d’un país o un altre”.Per la seva banda, Al-Sisi, ha matisat que la UE i els estats de la Lliga Àrab són “dues regions diferents” amb “prioritats” diferents. “No ens donareu lliçons d’humanitat, tenim les nostres ètiques i morals”, ha reblat. Durant la seva reacció, el president egipci ha recordat que mentre els països europeus tenen com a prioritat el “benestar” als països àrabs miren “d’evitar ser destruïts” i que mentre a França o Bèlgica se sol parlar “d’un sol acte” quan ha tingut lloc un atemptat terroristes a Egipte “n’hi ha milers”. La Lliga Àrab inclou 22 estats, entre els quals hi ha Egipte, el Iemen, Algèria, Qatar, l’Aràbia Saudita o els Emirats Àrabs Units.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.