directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 16:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Solsonès doble fletxa Dissabte, 2 de març de 2019 22:37 h

Solsona viu amb disbauxa el seu Carnaval amb l'esperada penjada del ruc com a moment àlgid de la jornada

La festa nomena Mata-ruca d'Honor 2019 la reconeguda xef Carme Ruscalleda

ACN Solsona.-Solsona celebra aquests dies una de les festes més concorregudes de la ciutat, el Carnaval. Tot i que en enguany s'ha decidit avançar a dijous gras l'arribada del rei Carnestoltes, la de dissabte ha continuat sent la jornada més intensa i que més visitants atreu a la ciutat. Les comparses i els 'gegants bojos' s'han encarregat d'amenitzar la festa, acompanyant a Sa Majestat, el rei Carnestoltes. Però, el moment més esperat ha arribat amb la tradicional penjada del ruc a la Torre de les Hores. Prèviament, el carnaval solsoní ha nomenat Mata-ruca d'Honor d'aquesta edició la reconeguda xef Carme Ruscalleda. L'organització espera que fins dimecres passin per Solsona més de 40.000 persones.

Declarada el 1978 Festa d'Interès Turístic Nacional, el Carnaval de Solsona destaca per la seva originalitat. Les populars disfresses es substitueixen per bates de tots colors que porten les diferents comparses i pels gegants bojos.La festa va arrencar dijous llarder, tal com marca la tradició. Com a novetat, enguany l'organització va optar per avançar l'arribada del rei Carnestoltes de dissabte a dijous, quan va rebre la clau de la ciutat en un espectacle amb llum i pirotècnia que va donar el tret de sortida al carnaval solsoní.Aquest dissabte s'ha celebrat el dia més fort del Carnaval, amb una jornada plena d'activitats. Centenars de persones han assistit a la tarda a la rua de carrosses, amb les comparses i els 'gegants bojos' de protagonistes, acompanyant al rei Carnestoltes. Al vespre, la cuinera, reconeguda amb tres estrelles Michelin, Carme Ruscalleda ha estat presentada com a Mata-ruca d'Honor 2019. La xef ha destacat l'"honor" que suposa el fet d'haver estat distingida amb aquesta distinció. Però el moment àlgid del dia ha arribat amb la tradicional penjada del ruc a la Torre de les Hores, en una plaça del Ruc plena de gom a gom i el públic entregat entonant la cançó 'A Solsona bona gent'. La penjada ha volgut recordar enguany els presos independentistes amb una balança amb un llaç groc en un costat, i un número 155, a l'altre. La disbauxa que s'ha perllongat durant tota la tarda i vespre, acabarà ben entrada la nit amb les actuacions musicals de Doctor Prats, La Mulata i La Tropical.Dilluns serà una altre de les jornades amb major afluència de públic. El Carnaval Infantil de Solsona reprodueix, pràcticament en un sol dia, tots els actes de la popular festa: l'arribada del Carnestoltes, la pujada de gegants fins a la Plaça Major, la lectura del Sermó, els ballets dels gegants, el concurs de disfresses o el correfoc. L'única excepció serà la despenjada del ruc infantil, que aquest any coincidirà amb la dels grans i es també farà dimecres.La baixada i despenjada del Ruc i els gegants del Carnaval posaran dimecres el punt final oficial a la festa, ja que diumenge, dia 10, quedaran encara les desenramades, quan les colles retiraran els guarniments dels carrers.El Carnaval està organitzat per l'Associació Carnaval de Solsona, una entitat sense ànim de lucre que pràcticament finança tota la festa amb el que aconsegueix recollir dels patrocinadors i dels concerts, tot i que també compta amb una subvenció municipal. Aquesta setmana, Ajuntament i organització han signat un nou conveni de col·laboració amb el qual el consistori incrementa a partir d'aquesta edició i almenys fins al 2022, l'aportació econòmica anual a la festa dels 9.500 als 12.000 euros. Tot i això, el 2020, amb motiu del 50è aniversari del carnaval solsoní, s'hi sumarà un ajut extraordinari de 5.000 euros.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.