directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 07:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Osona doble fletxa Dimarts, 5 de març de 2019 13:42 h

El Govern declara els Tonis de Manlleu Festa Tradicional d’Interès Nacional

Un dels actes més destacats és la missa en honor al sant, en la qual es dona una estampa als assistents i panets beneïts

ACN Barcelona.-El Govern ha acordat aquest dimarts declarar els Tonis de Manlleu -una festa molt arrelada al calendari festiu del municipi- com a Festa Tradicional d’Interès Nacional. El primer testimoni documental data del 1893 al llibre de Domènec Torrent i Garriga ‘Manlleu: croquis para su historia’, tot i que es creu que ja es festejava amb anterioritat. Els Tonis a Manlleu se solen celebrar entre el 17 de gener, dia de la festivitat de Sant Antoni Abat, i el diumenge posterior. Segons es ressalta en un comunicat, la rellevància de la festa i la devoció al sant prové de l’important gremi dels traginers i taverners locals. Un dels actes més destacats és la missa en honor del sant i dels Tonis difunts, en la qual es dona una estampa als assistents i panets beneïts.

El mateix dia de la missa al vespre s’organitza el passant de nit, conegut també com el passant dels Traginers. Els Tonis fan un recorregut a peu, acompanyats d’una banda musical, i fan parada a diferents establiments de la ciutat on se’ls rep amb menjar i beguda. El diumenge, després de la missa solemne, es fa la benedicció de les cavalleries i s’inicia el passant dels Tres Tombs, que es considera l’acte central. Aquest passant, que compta amb acompanyament musical, és encapçalat per un carro que porta la imatge de Sant Antoni i els banderers i acordionistes, adults i infantils, i el segueixen una quarantena de carruatges de diferents poblacions, un centenar de genets i una diligència amb balladors infantils del Ball del Ciri. El recorregut varia a cada edició i es dissenya en funció del domicili del banderer. Pel que fa al Ball del Ciri, és una dansa que es balla a Manlleu des de finals del segle XI i constitueix un dels elements festius més destacats. El ball tanca la celebració i reuneix a tots els participants del passant. Al llarg del temps, l’estructura de la festa s’ha mantingut invariable amb algunes incorporacions més recents, com el pregó dels Tonis, i la desaparició d’altres elements com la carrera de rucs.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.