directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 13:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Selva doble fletxa Dimarts, 5 de març de 2019 15:03 h

Quim Torra: "Hi ha mentides, hi ha falsedats i després hi ha aquestes declaracions del senyor Millo"

El president de la Generalitat destaca la unitat del poble català i es mostra convençut que "la llibertat arribarà"

ACN Vidreres.-El president de la Generalitat, Quim Torra, ha valorat a través d'un tuit la declaració que l'exdelegat de l'Estat a Catalunya, Enric Millo, ha fet davant del Suprem. "Hi ha mentides, hi ha falsedats i després hi ha aquestes declaracions del senyor Millo", ha dit, en referència a les afirmacions fetes per l'exdelegat durant el judici de l'1-O, en què ha assegurat que "no es pot negar que l'independentisme és violent". Torra, que aquest dimarts ha presidit la celebració de la festa del Ranxo de Vidreres (Selva), ha defensat la unitat del poble català i s'ha mostrat convençut que "la llibertat arribarà". Tant per al país com per als polítics presos.

El president de la Generalitat ha arribat a Vidreres a la una del migdia per presidir la festa del Ranxo, una tradició que es fa cada dimarts de Carnestoltes i que es remunta més de dos segles enrere. Abans d'anar a la plaça on feia hores que bullien les peroles, Torra ha passat per l'Ajuntament per signar el llibre d'honor.Allà, dirigint-se als ranxers i a les diferents associacions del poble, ha recordat les seves arrels. "Havent nascut a Blanes i tenint la família a Santa Coloma, Vidreres és part del meu paisatge i em sento com a casa", ha dit el president de la Generalitat. Torra ha posat la festa del Ranxo com a exemple de la unió d'un poble i, fent un símil amb el país, ha dit: "Quan ens proposem allò que sigui i ho fem junts, ens en sortim; tot va arribant, com també ho farà la llibertat de Catalunya".Abans d'anar a fer el tastet del Ranxo, Torra ha llegit les paraules que ha escrit al llibre d'honor de l'Ajuntament. A la dedicatòria, el president recorda que la Selva "és una terra de segadors i d'homes i dones lliures" i demana als vidrerencs que conservin les seves tradicions, les facin grans i les "projectin al món".L'escrit es tanca amb un record "emocionat" als polítics presos i als exiliats. "Ells seran lliures i el nostre poble també", assegura el president de la Generalitat.2.800 litres de RanxoEl Ranxo de Vidreres és l'acte més important del Carnestoltes en aquest municipi de la Selva. L'àpat col·lectiu es comença a cuinar a les sis del matí a foc lent. En total, aquest 2019 s'han cuinat fins a 2.800 litres de ranxo, repartits en 28 peroles que han fumejat durant hores a la plaça de l'Oliva.D'ingredients, se n'hi posen molts. Com concreta el ranxer de més edat, Carles Sais, hi ha "ossos de pernil, arròs, patates, botifarra blanca i negra, ossos per al brou, morro i orella". A més, explica, a diferència d'altres sopes de Carnestoltes, la de Vidreres porta també "un sofregit de ceba, tomàquet i moscatell". "Això és el que diferencia el Ranxo de Vidreres de la resta", hi afegeix Sais.El ranxer explica que la tradició es remunta de fa temps enrere, quan es va començar a cuinar tan sols una perola per alimentar els pobres. I avui, ja en són 28. "Penseu que el Casino de Vidreres es va fundar el 1866 i aleshores, els avis que hi havia ja en parlaven; o sigui que el ranxo ve de lluny", diu Carles Sais.De cada perola, precisa el ranxer de més edat, en poden sortir fins a unes 300 racions. Però s'acaben aviat. Quan a partir de les dues de la tarda, després que les autoritats hagin fet el tastet oficial, el ranxo es comença a repartir, amb una hora i mitja ja s'han buidat totes les peroles.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.