directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 09:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


Barcelonès doble fletxa Divendres, 15 de març de 2019 12:24 h

Justícia posa en marxa un observatori per analitzar la resposta judicial i les mesures per violència masclista

L'organisme formarà a 1.500 professionals en dos anys en aquesta problemàtica

ACN Barcelona.-El Departament de Justícia ha posat en marxa l'Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista per examinar el funcionament de tots els òrgans implicats en l'eradicació de la violència masclista. Analitzarà la resposta dels òrgans judicials, dels serveis penitenciaris, de la justícia juvenil, de les mesures penals alternatives i del servei d'atenció a la víctima. L'objectiu és extreure conclusions i millorar l'efectivitat dels protocols d'actuació fent més efectives les polítiques públiques de prevenció, atenció i tractament. L'observatori també formarà sobre violència masclista en dos anys a més de 1.500 professionals que treballen als jutjats i en tot l'àmbit de l'execució penal a Catalunya. La consellera de Justícia i presidenta de l'Observatori, Ester Capella, ha presidit la reunió de constitució, que s'ha celebrat aquest divendres 15 de març al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE).

El nou Observatori quedarà integrat al CEJFE, que és el think tank de la Generalitat per a la justícia i l'execució penal, que ja té entre les seves funcions les d'investigar, estudiar i divulgar les matèries relatives a l'àmbit de les competències del Departament.La vicepresidenta del nou òrgan és la directora del CEJFE, Núria Clèries. L'equip de treball està format per responsables dels diversos àmbits competencials del Departament de Justícia, a més de representants dels departaments de Treball, Afers Socials i Famílies, del d'Interior, l'Institut Català de les Dones, el Consell de l'Advocacia Catalana, el Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals, la Fiscalia i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El pressupost inicial d'aquesta iniciativa és de 430.000 euros. Les primeres recerques analitzaran les ordres de protecció, la percepció de la víctima i de la resta d'actors implicats en un cas de violència masclista, i els sistemes de recollida i explotació de dades de l'estadística judicial i de l'execució penal. Els primers resultats d'aquestes investigacions estaran disponibles a finals d'aquest any. Els 1.500 professionals que rebran formació inclouen els treballadors dels jutjats especialitzats en violència de gènere dels àmbits civil i penal, així com els seus magistrats, jutges i lletrats, a banda del personal de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya. En l'àmbit de l'execució penal, la formació anirà adreçada als equips d'atenció a la víctima, als especialistes en el tractament dels penats als centres penitenciaris i de justícia juvenil, i als equips que dissenyen i gestionen les mesures penals alternatives a l'ingrés a la presó. 7 dones mortes el 2018 A Catalunya hi ha 53 jutjats que assumeixen els casos de violència masclista, 19 dels quals s'hi dediquen amb caràcter exclusiu. En conjunt, en aquests jutjats hi treballen 499 professionals. Durant el 2017, han resolt més de 30.000 casos. Segons el Departament d'Interior, el 2018 van morir 7 dones a mans de les seves parelles. El perfil dels condemnats a presó per un delicte de violència de gènere respon al d'un home (98,2 %) amb fills (88,6 %). Pràcticament no n'hi ha cap que tingui antecedents familiars d'activitat delictiva. Els interns condemnats per violència masclista entren per primer cop a presó, i ho fan amb una edat entorn dels 35 anys, per complir una condemna curta, d'un màxim de dos anys (91,1 %). 1 de cada 4 reincideix. El perfil dels penats que no entren a la presó perquè compleixen una mesura penal alternativa és molt similar. La mesura penal alternativa més imposada per delictes de violència masclista és un programa formatiu (55,7 %) seguit de la pena de treballs en benefici de la comunitat (39,3 %), amb una durada d'entre sis mesos i un any. En aquest cas, reincideixen en 1 de cada 10 casos.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.