directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 14:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimarts, 19 de març de 2019 12:59 h

Joaquim Carbó: “Això és un ‘Testament’, no un enterrament”

L’autor publica una novel·la en què fa “ autoparòdia” amb un escriptor vell que cedeix els seus darrers projectes literaris

ACN Barcelona.-Joaquim Carbó (Caldes de Malavella, 1932) ha presentat aquest dimarts el que té aires de ser el seu darrer títol de ficció per adults, ‘Testament’ (Males Herbes, 2019). Així ha estat concebuda una novel·la amb tints “autoparòdics”, protagonitzada per un escriptor vell que veu com el temps se li escurça i per això entrega al seu veí una sèrie de notes amb plantejaments de les tres novel·les que ja no podrà (o voldrà, en el cas de l’autor) escriure. “Són novel·les que ja no escriuré”, ha explicat Joaquim Carbó, tot i demanar que no es confongui aquest “testament” amb el seu enterrament com a escriptor. I és que l’autor ha anunciat la imminent publicació de dos nous títols juvenils, i diversos projectes en curs, com ara un recull de narracions que ja ha presentat a l’editorial.

Joaquim Carbó ha matisat la idea que ‘Testament’ sigui la seva darrera novel·la per adults, tot i reconèixer que els arguments de les tres novel·les que conté són, de fet, projectes literaris que tenia i que ja no durà a terme. L’autor no ha desmentit del tot l’editorial Males Herbes –que promociona l’obra com la seva última novel·la-, però en canvi ha demanat que no se l’enterri encara com a escriptor. “Dels llibres per nanos, no penso retirar-me”, ha advertit Carbó. De fet, l’autor ha anunciat que per Sant Jordi publicarà dos títols nous, que acaba de “passar” a l’editorial un altre recull de narracions i que encara té “molt material per publicar”, inclosa una nova entrega del seu detectiu Felip Marlot, si troba editorial que li vulgui publicar, ha indicat . “Això és un testament, no un enterrament”, ha insistit. Així, l’escriptor pensa seguir engreixant l’extensíssim currículum d’obra publicada, que calcula en aproximadament 150 llibres i 300 contes publicats a Cavall Fort. Carbó ha batut rècords editorials amb títols com ‘La casa sota la sorra’ (gairebé noranta edicions), i ‘La colla dels deu’ (més de quaranta edicions). També ha creat personatges arquetípics com el detectiu Felip Marlot o en Pere Vidal i l’Henry Balua. Les novel·les dins de ‘Testament’ Un escriptor vell que veu com el temps se li escurça entrega al seu veí una sèrie de notes amb els plantejaments argumentals de quatre novel·les que ja no podrà escriure. El jove intenta posar-hi ordre, tot reflexionant sobre les possibilitats de les històries. Així passa a formar part, sense saber-ho, del procés d’escriptura. Així s’explica l’argument de la darrera novel·la de Carbó, ‘Testament’. “Ambiciosa” –proclama l’editorial-, el títol és una amalgama de –projectes de- novel·les. En concret, quatre: un ambientat al segle XVIII, un segon sobre les colles de barri, un altre sobre la vida al carrer –‘La vorera’-, i el quart, una ucronia sobre la Guerra Civil en què s’imagina la victòria del bàndol republicà.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.