directe ! a La República. N. 4126. Dilluns, 6 de maig de 2024 01:29 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimarts, 19 de març de 2019 14:24 h

El Síndic diu que identificar el vot dels aparentment discapacitats contradiu la llei i és discriminatori

Rafael Ribó també ha traslladat la qüestió al Defensor del Poble perquè actuï sobre aquesta "vulneració de drets" de la Junta Electoral Central

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, s’ha adreçat a la Junta Electoral Central (JEC) i al Defensor del Poble espanyol perquè solucionin la problemàtica derivada de l'aprovació de la Instrucció 5\/2019 de la JEC, d’11 de març, que, a criteri del Síndic, comporta una "situació de discriminació indirecta" per raó de la discapacitat (o aparença de discapacitat), prohibida en l'ordenament jurídic vigent. En aquest sentit, fa referència, sobretot, a la modificació del 2018 de la llei electoral per complir la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat.

El Síndic considera que la instrucció de la JEC estableix un tracte diferenciat que estigmatitza les persones per la seva aparença de discapacitat. En concret, la instrucció assenyala que “en cas que algun membre d'una mesa electoral, o algun dels interventors o apoderats adscrits a aquesta mesa, consideri que el vot d'una persona amb discapacitat no és exercit de manera conscient, lliure i voluntària, ho pot fer constar a l'acta de la sessió, però no impedirà que aquest vot sigui introduït a l'urna”. D’acord amb el marc normatiu, les situacions i graus de discapacitat han de ser determinats pels òrgans administratius competents, integrats per equips de professionals multidisciplinaris. Per aquest motiu, Ribó veu "sorprenent i poc rigorós" dotar d’una potestat fiscalitzadora, per a la qual no estan preparades ni autoritzades, tant les persones que de forma voluntària fan d’interventores i apoderades com les persones que han estat triades aleatòriament per constituir les meses electorals. El fet que l’aparença de discapacitat sigui l’únic criteri que hi hagi sobre la taula per qüestionar la capacitat de prendre decisions de qualsevol persona electora és discriminatori i contrari al dret de participació en condicions d’igualtat. A més, es tracta d’una mesura que pot tenir un efecte dissuasiu per a les persones afectades a l’hora d’exercir el vot per por de ser estigmatitzades.De fet, el Síndic considera que aquesta interpretació de la llei per part de la JEC "portaria a l'absurd d'empitjorar la situació de moltes persones amb discapacitat davant de l'exercici del seu dret de sufragi, en relació amb la situació prèvia a la reforma de la LOREG". Així, abans de la reforma de l'article 3 de la LOREG, només un jutge, en el marc del procediment de limitació de la capacitat jurídica d'obrar (procediment d'incapacitació), podia decidir sobre la capacitat de la persona per exercir el dret de sufragi actiu. Amb la Instrucció 5\/2019, qualsevol persona que hagi estat cridada a ocupar el càrrec de membre d'una mesa electoral, interventor o apoderat adscrit a les meses, s'entén habilitada per valorar si una persona té una discapacitat o no i, segons el cas, fer constar en l'acta de votació la seva valoració sobre la consciència, la llibertat i la voluntarietat amb què aquesta persona exerceix el seu dret de sufragi.En aquest sentit, es pot donar el cas que una persona amb discapacitat que no ha estat mai incapacitada judicialment i que ha exercit el seu dret a votar en comicis anteriors en condicions d'absoluta igualtat amb la resta de ciutadania es pugui veure, actualment, qüestionada en la seva consciència, llibertat i voluntarietat quan vulgui emetre el seu vot en els propers comicis, denuncia el Síndic.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.