directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 12:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimarts, 19 de març de 2019 18:01 h

El Suprem fixa dos criteris d'aplicació de l'impost d'actes jurídics documentats en les modificacions d'hipoteques

El tribunal diu que caldrà examinar cas per cas i que estaran exemptes de l'impost les modificacions del tipus d'interès i el termini depagament

ACN Barcelona\/Madrid.-La sala contenciosa-administrativa del Tribunal Suprem ha fixat doctrina sobre l'aplicació de l'Impost d'Actes Jurídics Documentats (IAJD) en escriptures públiques que documenten una novació modificativa d'un préstec hipotecari, on a més de clàusules que afectin al tipus d'interès o al termini, s'inclouen altres clàusules financeres, sense que afecti la responsabilitat hipotecària. El tribunal explica que haurà d'examinar cas per cas si en atenció a les clàusules incorporades es reuneixen els requisits legals, especialment la inscribilitat i que el contingut sigui valuable. En els casos en què les noves clàusules estiguin sotmeses a gravamen, el tribunal conclou que la base imposable s'aplicarà sobre el contingut econòmic de les clàusules financeres valuables que delimiten la capacitat econòmica susceptible d'imposició.

La sentència fixa dos criteris interpretatius en aquesta matèria. En primer lloc, resol la qüestió de determinar, en base a la llei de subrogació i modificació de préstecs hipotecaris, si les escriptures públiques de novació de préstecs hipotecaris en què es modifiquen no només les condicions referents al tipus d'interès i\/o al termini del préstec, sinó addicionalment un altre tipus de clàusules financeres estan subjectes i exemptes de l'IAJD. Sobre això, la sala indica que "quan l'escriptura pública incorpora simplement modificacions sobre les clàusules financeres, caldrà atendre's a aquestes noves clàusules per constatar si complint-se els requisits legalment exigits, essencialment el d'inscribilitat i tenir per objecte quantitat o cosa valuable, s'està subjecte al gravamen d'AJD". L'exempció s'estendrà exclusivament a les clàusules relatives a l'interès del préstec, a l'alteració del termini del préstec o a totes dues.La sentència respon a més a una segona qüestió. En concret si, en cas que les escriptures públiques de novació de préstecs hipotecaris en què es modifiquen no només les condicions referents al tipus d'interès i\/o al termini del préstec, sinó addicionalment un altre tipus de clàusules financeres no exemptes de l'impost, la base imposable ve determinada per l'import total de la responsabilitat hipotecària garantida o tan sols pel contingut econòmic de les clàusules financeres modificades".Sobre això, el tribunal estableix que "la base imposable s'ha de determinar en atenció al contingut material del fet imposable, que en cas de la simple novació modificativa de préstec hipotecari incorporada a escriptura pública es concreta en el contingut econòmic de les clàusules financeres valuables que delimiten la capacitat econòmica susceptible d'imposició".



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.