directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACN fletxa

publicitat


rss General
rss Política rss Internacional rss Cultura rss Comunicació rss Societat rss Economia rss Esports rss Agricultura

Notícies d'una comarca:


doble fletxa Dimecres, 20 de març de 2019 13:44 h

La Fundació Joan Miró ultima les tasques de conservació de l'obra 'Tapís' del pintor

Els visitants podran veure per primera vegada el dors de l'obra del 26 de març fins al 12 de maig

ACN Barcelona.-La Fundació Joan Miró està ultimant les tasques de conservació de l'obra 'Tapís' del pintor. A partir del pròxim dimarts per primera vegada en quaranta anys, el visitant podrà observar el dors del 'Tapís' i descobrir, a través d’ell, com ha explicat la Fundació, "la dimensió matèrica de l’obra i detalls rellevants del seu procés de creació". Del 26 de març al 12 de maig, el 'Tapís' s'exposarà a una distància de dos metres de la paret, obrint un passadís que "permetrà complir un dels desitjos de Joan Miró a l’hora d’experimentar aquesta obra: anar més enllà de la mera contemplació i circular-hi al voltant com si es tractés d’un objecte escultòric". Aquesta única és la cloenda de les tasques de conservació preventiva que el departament de Restauració de la Fundació ha dut a terme a la vista del públic i a la mateixa sala on està exposat el 'Tapís' entre els mesos de febrer i març.

El 'Tapís' de la Fundació Joan Miró és una de les obres més destacades de la Col·lecció. Es tracta d’un dels cinc tapissos monumentals que Miró va fer durant els anys setanta en una de les seves últimes aventures expressives en col·laboració amb l’artesà tèxtil Josep Royo.L'any 1979, el 'Tapís' es va instal·lar a la Fundació Joan Miró. Es tracta d'una obra de grans dimensions concebuda com un gran fresc, que mesura 7,5 x 5 m i pesa aproximadament una tona. La part frontal, creada amb jute, cotó i llanes de colors vius, exhibeix una depuració formal pròpia de l’estil inconfusible de l’artista. La part posterior, invisible fins ara per a l’espectador, mostra la força i la vitalitat del procés de treball en equip de Miró i Royo. Durant aquests anys, el departament de Restauració de la Fundació Joan Miró ha treballat regularment en la seva conservació. Però, fins ara, sempre s'havia abordat el frontal de l'obra a causa, entre altres consideracions, de les dificultats d’accés a la part posterior. Després de quaranta anys, la Fundació ha explicat que calia actuar en el dors del 'Tapís'. El procediment de restauració del dors del 'Tapís' ha comportat traslladar les dues obres que el flanquejaven: 'Mans volant cap a les constel·lacions' (1974) i 'Sobreteixim dels vuit paraigües' (1973). Un cop protegit el 'Tapís', es van instal·lar dues bigues al sostre de la sala que van permetre el desplaçament frontal de l'obra, com també l'estructura i les politges que l'han sustentat durant l0acció. El 'Tapís' es va desplaçar cap endavant aproximadament dos metres i se'n va protegir també el dors, de manera que es pogués actuar sobre la paret.La intervenció sobre el 'Tapís' ha durat vint dies aproximadament i ha consistit a examinar l'estat del folre que cobreix el dors de la peça, i descosir-ne i aixecar-ne el terç inferior per analitzar i netejar les fibres. Elisabet Serrat, restauradora de la Fundació, ha coordinat les tasques de conservació preventiva.



publicitat


logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.