directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 13:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Les circumscripcions esberlen Reagrupament

Carretero hauria volgut confeccionar les llistes en una sola votació · 'Els candidats seran escollits en un procés de primàries per tots els associats de la circumscripció electoral corresponent', diuen els estatuts · Dilluns, reunió d'urgència

Comentaris 52  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Un reagrupat de Barcelona pot escollir el candidat de Lleida? O és el reagrupat de Lleida el que ha de decidir el seu candidat? Sembla ser que aquesta discussió és la que ha esberlat Reagrupament. La dimissió de Joan Carretero, de Rut Carandell i d'onze membres més de l'executiva ha colpit les bases de la formació. El que va començar com un simple estira-i-arronsa entre dues concepcions diferents d'entendre l'estructura del partit hauria estat el que ha acabat per fer-lo entrar en crisi. L'executiva es va reunir ahir extraordinàriament amb la intenció de definir com es confeccionarien les llistes al Parlament: feia dies que l'entitat debatia entre la possibilitat que tots els reagrupats confeccionessin totes les llistes -que un gironí decidís el candidat de Tarragona, per exemple- o bé que els reagrupats de cada circumscripció confeccionessin la seva pròpia candidatura. La primera postura, defensada per Carretero i Carandell, tot i ser contrària als estuts (pdf) aprovats a l'assemblea, comptava amb el vist-i-plau de la majoria de la direcció. És per això que aquest grup hauria intentat forçar la dimissió dels partidaris d'eleccions territorials -Emili Valdero, Jaume Renyer, Albert Pereira i Francesc Abad, minoritaris a la junta però amb ampli suport territorial-, que haurien esgrimit els estatuts per defensar el seu punt de vista. La reunió hauria estat tant tensa que, després d'un xoc frontal, Carretero i companyia haurien decidit de dimitir. De l'executiva en concret o de Reagrupament en general, segons unes o altres fonts.
joan carretero, emili valdero, reagrupament
Comparteix
   

Un reagrupat de Barcelona pot escollir el candidat de Tarragona? Un reagrupat de Tarragona pot escollir el de Barcelona? Sí i no. Si l'elecció de candidats es fa per circumscripció única, els reagrupats de Barcelona -en tant que són majoria- escolliran els candidats de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, mentre que els reagrupats de Girona, Lleida i Tarragona, a la pràctica, no escolliran res. Si l'elecció és per cada una de les circumscripcions, els reagrupats de Girona, Lleida i Tarragona guanyen més poder de decisió.

Durant tot el gener, els diferents coordinadors comarcals i territorials s'han hagut de posicionar a favor d'una o altra concepció. La majoria havien optat per cenyir-se als estatuts. Entenien que l'elecció per circumscripcions era la millor manera per a evitar que candidats mal vistos a cada territori acabessin formant part de la llista sense merèixer-s'ho. És a dir, que si un lleidatà que tota la vida ha generat tensions al Segrià aconseguia fer-se simpàtic a la majoria de militants de Barcelona i aquests l'acabaven nomenant candidat per Lleida, no hi hauria cap elector de les terres de Ponent que li faria confiança.

Carretero, Carandell i la resta de dirigents creien que l'elecció territorial copiava mimèticament el sistema dels partits convencionals, on els aparells territorials tenen tanta força que arriben a contradir la direcció nacional, situació que haurien volgut evitar de totes totes.

Aquests tretze dirigents haurien intentat forçar l'abandó de Valdero, Renyer, Pereira i Abad, que s'haurien mantingut ferms en la defensa dels estatuts aprovats pel conjunt de la militància. L'avui.cat informava ahir que Josep Anton Nus, el popular regidor de TV3, tenia una posició intermitja en el conflicte, però que finalment s'hauria decantat per ser fidel als estatuts.

De fet, l'article 4.2.a. explica clarament que 'els candidats en cada circumscripció electoral seran escollits en un procés de primàries amb llistes obertes per tots els associats de Reagrupament Independentista de la circumscripció electoral corresponent'. Això és: a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Valdero, Renyer, Pereira i Abad entenien que les primàries s'havien de celebrar a cada una de les quatre circumscripcions electorals, mentre que els altres tretze dirigents apostaven per una única assemblea el 21 de març a Barcelona. Carretero hauria concebut l'assemblea de Barcelona amb un doble objectiu: d'una banda, hauria tingut una logística més fàcil per a una formació encara incipient -una sola votació en comptes de quatre-, alhora que hauria aconseguit un ressò mediàtic molt més notable, mirant així de projectar els candidats de Reagrupament a tots els mitjans de comunicació nacionals.

Carretero hauria demanat de passar per alt el punt 4.2.a. dels estatuts, petició que els quatre dirigents haurien rebutjat. Aquí s'hauria produït un trencament de la confiança entre els dos blocs, necessària per al bon govern de la formació, motiu pel qual els contraris als estatuts haurien decidit d'abandonar l'executiva.

Baixar del núvol

Un dels pocs dirigents que s'ha pronunciat públicament després de la reunió extraordinària ha estat Josep Sort, que ha escrit un breu i enigmàtic apunt al seu blog personal: 'Quico, ja he baixat del núvol! Ha estat bonic mentre ha durat...', possiblement referint-se a Francesc Abad.

Un altre dels reagrupats que s'ha fet sentir a la blogosfera ha estat Salvador Garcia, que afirma: 'El que tinc clar és que el líder és el Joan, perquè així ho vam votar tots els associats, i que sense ell no hi ha projecte. I que a tot arreu cal algú que mani, que prengui decisions, que l'encerti i que s'equivoqui i que en conseqüència, quan arribi el moment, se'l renovi o se'l substitueixi. I que si hi ha un enfrontament de 14 a 4, si pot ser no plega ningú, però en tot cas pleguen els 4, no els 14.'

Guanys i pèrdues
La pregunta que força reagrupats es fan ara és si aquest és realment el motiu de la desavinença o n'hi ha d'altres de més forts que hagin empès Carretero i la resta de dirigents a abandonar l'executiva. No acaben d'entendre què hi guanya o què hi perden els tretze dimissionaris podent escollir només els candidats de la seva circumscripció o els de les quatre. O si els guanys i les pèrdues que genera un o altre sistema arriben a ser tant notables com per trencar la baralla si la formació no pren la decisió que ells creuen oportuna.

Dilluns, reunió extraordinària
Els ara per ara cinc membres de l'executiva de Reagrupament ja han convocat per a dilluns una reunió d'urgència amb el conjunt de dirigents comarcals i territorials per a explicar-los en quin punt es troba el conflicte i decidir entre tots plegats quins passos s'han de seguir.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#52
1 de febrer de 2010, 23.53 h

Molt d'acord amb en Joan de Bigues.

Afegiria que la Junta es va escollir aviat i no es coneixien prou (o gens). Si no anaven a una -i no vol dir que uns tinguin raó ni que no la tinguin- perquè tenien punts de vista diferents, no hi havia una base sòlida des d'on començar a bastir-ho tot.

Ara la Junta podrà ser un bloc homogeni, i coincident en l'estratègia (l'objectiu és coincident per a tothom). I a qui no agradi com ho fan, en el següent Consell se n'hi poden presentar d'a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#51
1 de febrer de 2010, 10.29 h

-elegir. No 'escollir'

-abandonament. No 'abandó'

-estripar les cartes. No 'trencar la baralla'

-decidir què fer. No 'quin passos s'han de seguir'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#50
Joan fletxa Bigues
31 de gener de 2010, 23.29 h

Aquesta noticia és la més seriosa i raonada que he llegit fins el moment.

Catalunya necessita la força de la gent que hi ha darrera de RCat. No els desanimem, és clau que tot això acabi reforçant aquest projecte, amb el nom de RCat o de XXXX tant fa. La força de milers de catalans que tenim clar que cal un Estat, i de forma ràpida, no podem perdre gaire temps en temes que no afegeixen valor. Tot i això, és lògic que hi hagi crisis en una associació amb una finalitat com aquesta... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#49
Gironi fletxa Girona
31 de gener de 2010, 21.27 h

Ex de Palamos, pot molt ben ser perque en les enquestes internes ( que aquestes no es publiquen mai) darrerament, RCat augmentava per la banda de CiU. Dit d'una altre manera, va començar foten vots a ERC però ara no parava de creixer per l'altre banda, `per tan calia matar "l'invent".


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#48
31 de gener de 2010, 20.26 h

Corren rumors que en Madí de CIU ha infiltrat algú a Rcat per rebentar l'independentisme i deixar camí lliure a en Mas.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#47
Adolfo fletxa San Baudilio de Llobregat (España)
31 de gener de 2010, 19.54 h

Hace horas que escuché la noticia de la crisis de RCat, pero hasta ahora no he sido capaz de dejar de revolcarme de la risa y sentarme a escribir estas líneas. ¡Impresionante, chavales! Los políticos que os inspiran son iguales que los que llevaron a la independencia a los países sudamericanos, e igual que en su caso, menuda república bananera sería la hipotética Cataluña independiente. ¡Con lo bien que sienta ser español! Yo de vosotros intentaría hacerme a la idea y ser feliz bajo ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#46
Doctor fletxa Tarragona
31 de gener de 2010, 19.34 h

És el que hi ha quan la sang del cap baixa cap un altre lloc i només es pensa en aquest darrer. Estava cantat. Pregunteu per la llista a Tarragona (Pereira) i qui havia d'anar de cap de llista.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#45
Gironi fletxa Girona
31 de gener de 2010, 19.05 h

A la primera de canvi, plega... I que us pensaveu d'en Carretero?

Ai caram! Algu ha demanat que l'Alexandre hi digui alguna cosa... Ja ho ha fet: Ha tornat a carregar contra ERC; concretament en les afirmacions que el conseller Huguet va fer sobre els "jocs" de l'Hereu.

Interessant. De rigorosa actualitat.

Cortina de fum, se'n diu d'això?

En fi, miseries.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#44
Artur ObaMAS fletxa Barcelona
31 de gener de 2010, 18.59 h

Si fa uns 3 mesos ells mateixos es donen,decideixen i aproven uns estatuts i al cap de de 3 mesos i una setmana, ja son incapaços de RESPECTAR.LOS....JA HEM PERDONARAN el Carretero i tots els reagrupats. Mes aviat sembla ser una estratègia dissenyada des de fora, pel ZARAGOZA i el MADÍ., per CDC i PSC per acabar de arrodonir la desfeta a dins de l'independentisme que representa ERC. Ni el CESID ho ho agües planejat i fet millor.

La SOCIOVERGÈNCIA cada dia es mes aprop i Catalunya mes ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
31 de gener de 2010, 18.46 h

Dons jo crec que ha fet bé. Crec que el que volia ell no era un partit associat a un personatge (ell mateix) però ha buscat qualsevol excusa per marxar. Ell ja ha fet el que havia de fer. Ara Reagrupament ja és el partit que en Carretero volia i espero que tothom ho vegi i aconsegueixin un gran nombre d'escons al parlament.



_______________________________________________________________

guanya diners sense moure el cul: gadilema.blogs... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.