directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 5 de maig de 2024 19:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

@FrancescViadel & De manars i garrotades fletxa

La querella contra Mas i “los catalanes de mierda”

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant carregant

Comparteix




“Los catalanes son una mierda”. Així de contundent es va despatxar el 21 de juny de 1959, el director de La Vanguardia Española, Luís Martínez de Galinsoga y de la Serna, a la sortida de la parròquia de Sant Idelfons de Barcelona, visiblement sulfurat perquè el sermó s’havia oficiat en català. Encara avui podem imaginar aquell tipus baixet amb el cap com un ou maleint la raça dels catalans, el moviment nerviós del seu bigoti sindical, la seva mirada extraviada. 

Galinsoga era murcià, un monàrquic passat a les files del falangisme i, sobretot, un dels principals llepaculs de Franco de qui va escriure el 1956 una hagiografia indigerible. L’home mostrava així el seu agraïment al dictador el qual, just acabada la guerra,  havia obligat a la família Godó  nomenar-lo director del diari.

L’incident, com tothom sap, va desencadenar una impressionant reacció civil agitada per un jove Jordi Pujol que ja aleshores destacava com a líder del nacionalisme catòlic i conservador. El boicot pertinaç dels catalans al diari, que va perdre 20.000 subscriptors i va reduir el tiratge en 30.000 exemplars, va acabar amb la destitució de Galinsoga un foraster enviat pel règim que, com tants d’altres, havia somiat en l’espanyolització i la destrucció dels catalans com a poble individuat. El seu escapçament va ser d’una enorme transcendència en la reconstrucció d’un catalanisme interior que amb els anys havia d’acabar sent hegemònic i, alhora, la demostració palpable que els catalans no s’havien resignat del tot a la mort en vida a què els havia condemnat el règim.   

Galinsoga sembla, però, haver tornat. Tot plegat, darrere de l’admissió a tràmit per part del TSJC de la querella contra Mas per “desobediència” el 9-N, sembla ressonar aquell crit furibundament polític del falangista, “los catalanes son una mierda”. Un crit d’impotència i d’incomprensió, paït en el més profund d’una mentalitat retardatària amb orígens en la dictadura que encara avui sembla donar sentit al nacionalisme espanyol. La querella contra Mas, Ortega i Rigau, no té cap base jurídica com s’han afartat d’explicar juristes i especialistes del dret. Ras i curt, la querella és una vendetta ordida pel PP amb la utilització política més abjecta de la justícia que no ha pogut suportar ni el mateix fiscal de l’Estat, Torres-Dulce. La querella fa pudor de merda, o dit d'una altra manera, fa pudor de Galinsoga, en un sentit figurat, és clar, no fos cas que algun jutge ens interpretés en un sentit estricte. I no tan sols fa una pudor que tira de tos sinó que, a més, a penes servirà per a encalmar els ànims del sector més reaccionari de la societat espanyola angoixat a parts iguals pel problema territorial com pel social darrere del qual guaiten les orelles d’un canvi polític que els terroritza. Què fer, doncs, deu preguntar-se Rajoy i els seus desconcertats assessors àulics Tancar a Mas en un vaixell-presó al port de Barcelona?  Carregar de cadenes Rigau i exhibir-la per la Castellana en una desfilada de la victòria sobre els bàrbars? Recloure en un convent de clausura al bell mig de l’estepa castellana l’Ortega?.

Bo, ja veurem com acaba tot això. De moment, com el 1959 i per a sorpresa de tota l’Europa occidental comunitària i post-guerra freda, a la societat civil catalana li ha calgut tornar-se a mobilitzar contra l’exabrupte de torn de l’espanyolisme carpetovetònic. Els ciutadans, una vegada més, hauran d’incomodar-se i perdre energies i el seu temps per a defensar-se d’un atac del tot injust mentre algú potser a Madrid es mofarà agrament del ja concebut victimisme de “los catalanes de mierda” que, com deia Gafo, l’ex encarregat de la Marca España, no es mereixen res.     

Francesc Viadel.


lectures 13457 lectures comentaris 5 comentaris

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
BEJOTA fletxa BCN
1 de gener de 2015, 12.57 h

ELECCIONS EUROPEES. Els 1.401.421 vots que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa, això no és força suficient", apunta. "Encara han d'aparèixer un milió de vots independentisteNació


TANTO POR CIENTO DE INDEPENDENTISTAS SOBRE EL TOTAL DE POSIBLES VOTANTES 9N: 28,40% (menos de uno de cada tres posibles votantes) TANTO POR CIENTO DE INDEPENDENTISTAS 9N SOBRE LA POBLACION T... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
29 de desembre de 2014, 13.07 h

A les portes d'un nou any, volem des de la Resistència desitjar a tots els independentistes i a tots els herois que lluiten enfront de l'Ocupació espanyola, un Feliç Any Nou 2015, i fer un balanç del que ha suposat aquest període anual en relació amb els projectes i les situacions que s'han presentat entorn de la lluita per les llibertats de les Nacions i Pobles ocupats per l'estat feixista espanyol.

Els últims mesos han vingut marcats per assumptes d'especial rellevància ( Procés Co... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
29 de desembre de 2014, 13.05 h

Hem expressat en anteriors ocasions la nostra aposta particular per la conformació de llistes separades per a les Eleccions Plebiscitàries , que poden aportar dades substancials sobre el suport de cada candidatura concreta , i partint que ja sigui CiU, ja sigui ERC, o CUP, etc.,estarien totes aquestes forces unides pel comú denominador de l'acord entorn del Dret a Decidir i a favor d'una Catalunya independent.

De totes maneres, estem oberts a qualsevol altre tipus de disseny de les llistes ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
24 de desembre de 2014, 16.30 h

No hi ha res de nou...es el crit d una espanya profunfa ancorada encaraen la pedra...en l edat fe les cavernes..i incapas de donar solucions es dedica a insultar añ qui pensa o se sent diferent...rrs fe nou sota el cel fe la patria unagran i lliure....des d europa haurien de proppsar anar a escola abans de sabet amb els analfsbrts prepotents amb qui tracta...es perdre el temps en ximplerird i davant eixesrespostes mescla de rabia..impotencia i un gran complexe d inferioritat....s amaga l analf... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.