directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 5 de maig de 2024 16:40 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

@FrancescViadel & De manars i garrotades fletxa

Erosionant Junqueras

Comentaris 31  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 15 vots )
carregant carregant

Comparteix




La invocació persistent a una idea d’unitat nacional inequívoca ha estat per a Oriol Junqueras i per a ERC com una enorme teranyina, un parany esplèndidament camuflat en l’espessa jungla de les opinions publicades que s’ha anat fent cada vegada més mortífer, a mesura sobretot que els convergents s’han anat recuperant en termes de demoscòpia electoral. La unitat, sense matisos, liderada vés per on pel principal dirigent de CiU, s’ha presentat davant dels sectors sobiranistes com la única estratègia vàlida d’aconseguir la independència de manera que qualsevol objecció o vacil·lació s’ha vist automàticament desqualificada. Ben mirat, la unitat és un artefacte semànticament senzill, amb una gran capacitat de persuasió, molt difícil de desmuntar amb arguments sense el perill d’acabar resultant una llauna per als impacients o per als pragmàtics amb dobles intencions.

No cal dir que l’obstinació de Junqueras en mantenir en termes d’estratègia política la idea d’una unitat que vagi més enllà d’un lema, que sigui capaç d’encabir sensibilitats diferents i d’evitar suspicàcies ben legitimes, li ha representat en termes d’imatge una enorme erosió. Junqueras s’ha convertit en poc temps, injustificadament, en una mena de pes mort del procés, en un dirigent un punt antipàtic a qui s’acusa d’estar exclusivament preocupat pel seu partit com si els altres fossin els membres innocents d’un esplai escolta, com si els partits pogueren reduir-se a un conglomerat d’interessos privatius d’uns pocs sense connexions molt profundes amb les societats en què aquests es configuren i interactuen. La premsa de la corda –en un sentit ampli, és clar- ni tan sols ha tractat com hauria calgut l’anunci del dirigent de tornar a optar a la presidència del seu partit, un jugada, per cert, que indica fins a quin punt en ERC són conscients dels efectes negatius que sobre la formació pot tenir a la curta l’encalçament a que està sent sotmès Junqueras. D’altra banda, la discreció amb què s’ha rebut el seu anunci té molt a veure amb la idea d’uns determinats sectors de la política reflectits en les estructures dels mitjans que allò que ara compta no és la continuïtat de Junqueras més om menys indiscutida sinó l’exitosa prevalença política de Mas.  En el culte a la unitat i les crítiques a la dissensió hi ha molts missatges amagats i un podria ser la unitat no és possible segons amb qui. És evident també que mentre tothom es revolta contra la tossuderia de Junqueras ningú no se’n recorda de Duran Lleida, ni de les retallades, ni del Cas Palau, ni de res que no tingui a veure amb la unitat, pura i blanca com un colomí.

Avui mateix, ha estat la vicepresidenta Joana Ortega qui des de TV3 ha acusat Junqueras de ser responsable del fatal estancament, d’estar cansant a la societat. El retret, tant pel qui el fa com pel moment en què es fa, no pot ser més amarg.

L'entorn immediat de Junqueras faria bé, a més d'evitar la seva sobreexposició pública de Junqueras, de perdre-li la por a parlar dels efectes contraprudents, intencionats o hipnòtics del psalm de la unitat abans aquesta no es converteixi, com segurament volen alguns, en el motiu de fractures internes amb unes conseqüències imprevisibles.
 
Francesc Viadel


lectures 10196 lectures comentaris 31 comentaris

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#31
14 de gener de 2015, 12.57 h

#29 Em sembla que el tema de la llista única és la manera que s'ha empescat en Mas per poder reduïr el nombre de gent d'Unió de la llista, ja que no s'en fia de que votaran a l'hora de la veritat. El que no veig clar és aquesta "fidelitat" a Unió.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
13 de gener de 2015, 20.45 h

Després de 3 dies sense poder carregar les pàgines de directe.cat (tampoc les de RacoCatalà.cat...) de cap de les maneres, amb una "connexió" erosionant Ono, avui m'han "concedit" la venia de tornar-hi! El teu títol m'ha fet molta gracia al matix temps què em fa patir per la contundent realitat...


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
aruberuto fletxa Barcelona
13 de gener de 2015, 19.09 h

#28 Jo crec que per veure les coses clares, cal no deixar-se anar per el sentit sectari que sempre té un mateix final, si no guana el que tu vols doncs anem malament. No se d'on treus que les discusions entre Mas i Junqueras, desde el punt de vista de CiU sigui enmerdar el procès independentista per fer perdre vots a ERC- La driscrepàncias entre ells dos ve d'altres viaranys, un vol fer una llista ùnica per donar mes l'efecte de força, i l'altre vol llista pròpia per mirar de guanyar les ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
ECB fletxa Terrassa
13 de gener de 2015, 10.44 h

Molt d'acord amb en Viadel. Un dels objectius ha estat erosionar ERC i sobretot Junqueras.
Si no, fixem-nos-hi: què queda de CiU si en traiem en Mas? Duran? Rull? Homs?
És una estratègia de baixa estopa per retallar les ales a Esquerra, que busca votants nous i no necessita prendre'ls a CiU.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
12 de gener de 2015, 08.59 h

#24 Apa, menja-naps que tu i l'espanyolista ERC ens va encolomar un REGIM ECSPANYOL DIT TRIPARTIT PER 'ESPANYOLISTZACIÓ!!!
ERC ES ESPAÑA DE FETS i independentista fent de puteta nocturna, avi!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
12 de gener de 2015, 08.59 h

#24 Apa, menja-naps que tu i l'espanyolista ERC ens va encolomar un REGIM ECSPANYOL DIT TRIPARTIT PER 'ESPANYOLISTZACIÓ!!!
ERC ES ESPAÑA DE FETS i independentista fent de puteta nocturna, avi!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
aruberuto fletxa barcelona.
11 de gener de 2015, 12.15 h

#24 Jo crec que els governs moderns procuren tenir a la població el mes contenta i satisfeta possible, procurant per ser socials, solidaris,cults, treballadors, moderns, poc o gens ingenuus, i gens provincians. Tots volen el bé per a la seva gent, gent que si té un estat de contenta i satisfeta els vota a les properes eleccions. Uns ho fan millor i altres pitjor, tenint en compte el moment econòmic que es viu. Aqui estem passant uns quants anys de crisi molt dura i cruel, i tothom hi ha pe... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Patufet fletxa Sant Pol de Mar
10 de gener de 2015, 22.07 h

Recordeu que fins tot just fa quatre dies en Mas era incapaç de pronunciar la paraula Independència.
Recordeu que en Mas representa la burgesia catalana que no ha estat independentista fins que no ha estat expulsada dels cercles econòmics de Madrid.
Recordeu que la burgesia catalana, representada pel Mas, només podrà seguir sent burgesa en una Catalunya independent preparada, amb prou temps, per a ells.
Recordeu que el fantástic pla d'unitat d'en Mas, només demana temps, massa temps, per... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
10 de gener de 2015, 17.40 h

#21 No es veritat que el Sr. Mas anirà a la presó i el gran MenjaNaps Junqueras serà nomenat del TRIPARTIT-3 Jefe nazional de les esquerres miserables? i per cert l'Alfred Bosc, el Milikito de las Cortes, ja té firmat el QUATRIPARTIT 4 per l'Ajuntament de BCN, amb Podemos-Arriba Ecspaña


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
10 de gener de 2015, 10.55 h

#21 Mira sembla que CiU es la culpable de tot el que passa a Catalunya. Pero la gent que vota a Catalunya té un cert nivell intel-lectual i sap entregar el seu vot al partit o lider que li sembla el millor. Será per aixó que CiU ha guanyat TOTES LES ELECCIONS, inclús en la que va manar l'infaust tripartit, una maniobra política del qual la formar un govern amb tres perdedors. Dit aixó, l'Estatut que va pactar en Mas amb en Zapatero tenía molta força ja que el varen retallar molt les Cor... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo supera el casting com a tertulià de xou d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.